kezünkben van egy fantasztikus kulturális kincs

kezünkben van egy fantasztikus kulturális kincs

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke az Alexandra Kiadó bedőlésének a jelenlegi helyzetéről beszélt, de mint a Kossuth Kiadó vezetője, bemutatta egy újabb havilapjukat.

 

Most éppen mi a helyzet a könyvszakmában?

Ha jól emlékszem, amikor legutoljára beszélgettünk, akkor azt mondtam, hogy bonyolult a helyzet, nos azóta még bonyolultabb. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy a Könyvbazár, Rainbow duett közel 3 milliárdos tartozást halmozott fel. A mai nap különleges, hiszen a Rainbow ügyvezetőjének ma jár le a megbízatása, ez a cég üzemelteti a boltokat, amelyeknek a jelentős része még nyitva van. Most ez a cég megkereste a kiadókat, hogy hatvan(!) százaléknyi árréssel számolna el a januári forgalommal, ez ugye egy vicc, hiszen a Könyvbazárral is 49-50%-al szerződtek. Ma állítólag megjelenik egy befektető, amelyik megvenné a Rainbow Kft-t, bár nem tudom, hogy mit is venne m eg, hiszen a céggel a bérleti szerződéseket sorban mondják fel. Mindeközben a pécsi Direkt felszámolója is kiadott egy közleményt, hogy azzal a gyanúperrel él, hogy itt fedezetelvonás történik, azaz Matyi Dezső a felszámolás elől kimenekítette a vagyont, közben idén befejeződhetnek a perek, amiket a felszámoló indított, aminek következményei lehetnek.

Az egyesületük a kormányhoz fordult, most hol tartanak a megbeszélések?

Egy hónappal történt egyeztetés, amiről kiadtunk egy nagyon ellenőrzött közleményt, amiben az szerepelt, hogy a tárgyalás után kettő héttel a felek visszatérnek az alapvető kérdések, a kormányjavaslat megtárgyalására. Most a bizonyos két hetet már meg is haladtuk újabb kettő héttel, most éppen semmiféle kommunikáció nincsen.

Mi történik, netán összeomlik a könyvpiac?

Nem, összeomlani nem fog, az történik, hogy az erősek még erősebbekké válnak, a közepesek, kicsik még jobban meggyengülnek, nagyon sokan meg eltűnnek. Az említett 3 milliárd forint hihetetlen forgótőke a könyvszakmában, mindig elmondom, a kereskedő kollégák az infrastruktúrát finanszírozzák, de a teljes szakma forgóeszköz alapellátását, a terméket a kiadók biztosítják bizományi formában. Egy kiadónak a megjelenés után kilencven nappal a könyvre eső teljes kiadás 95%-át ki kell fizetni, ugyanakkor a könyvszakma átlagos forgása 13 hónap, azaz átlagosan ennyi idő alatt fogy el egy könyv. Mindebből az következik, hogy a kiadóknak egy finanszírozási hidat kell építeni.

Mit tesznek most?

Csütörtökön tartunk egy sajtótájékoztatót, ahol újabb javaslatokkal állunk majd elő. Nem szabad elfeledni, van a kezünkben egy fantasztikus kulturális kincs, ez a magyar kultúra. Ennek egyik fontos letéteményese a könyvkiadás, az irodalom. Ha a kultúrát nézzük, elképzelte-e valaki, hogy egy éven belül két Oscar díjat is nyerünk? Sorolhatnék hasonló sikereket, eredményeket másutt, ezekre büszkének kellene lenni. Tudunk gyönyörködni a Colosseum romjai felett, az Agóránál, közben el is tudjuk képzelni, hogy mi minden történt ott, de a Szophoklész drámákat, az Odüsszeiát a maga valóságában tudjuk élvezni. A kultúrát egyszerűen nem szabad a hétköznapi politikai csatározásoknak kitenni.

Ön nem csak a MKKE elnöke, hanem a Kossuth Kiadó vezetője is, ebben a minőségébe egy új lap indításáról is be tud számolni, furcsa címmel, Amiről az orvos nem mindig beszél. Kérem, mutassa bel a lapot!

A szokatlan cím teljesen szándékolt volt, a lap eredetileg Angliában jelent meg, hatalmas visszhangot váltva ki, ma már mi vagyunk a tizennegyedik ország, ahol megjelenik. Lengyelországban az ottani lap egy éven belül megháromszorozta a példányszámát.

A BBC History főszerkesztőjével beszéltem, aki elmondta, a lapjukban már a magyar tartalom eléri a háromnegyed részt is, mi lesz ezzel a lappal?

Itt is nagy teret kap a magyar tartalom, van egy hatalmas adatbázis, amiből a főszerkesztő tud válogatni.

Mit szól majd az orvostársadalom?

A megjelenés előtt teszteltük a lapot, voltak, akik mosolyogtak, voltak, akik bíztattak, míg mások morcosak voltak. Le kell szögezni, ez az újság nem orvos ellenes! A lap utakat próbál mutatni, van egy alapfilozófiája, ami így szól, ne árts, de tájékoztass! Mellette nagy hangsúlyt kívánunk helyezni a prevencióra is.

Több lapot is kiadnak, ezek a nagy kiadó bevételének hány százalékát jelentik? A könyvpiac jelenlegi helyzete mennyire érinti a lapokat. 

Közel, tíz százalékát jelentik. Ami a lapokat illeti, nem érinti őket a könyvpiaci helyzet, már azért sem, mert a boltok nem tudnak mit kezdeni a nívósabb havilapokkal, ahogy a hangoskönyvekkel sem, amit én persze nem is nagyon értek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breier Péter