Hős csípőprotézissel

Hős csípőprotézissel

Az olimpia legidősebb érmesét ünnepli Anglia

Hős csípőprotézissel – ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel ünnepelte a szombati brit sajtó Nick Skeltont, a Rio de Janeiró-i olimpia legidősebb érmesét, aki előző nap szerzett aranyérmet díjugratásban.

nickskelton.jpg

Az 58 éves lovas hetedik olimpiáján a brit díjugratás első aranyérmét nyerte egyéniben. Győzelmével ő lett a vasárnap záruló riói játékok és a brit küldöttség 1908 óta legidősebb érmese.

Nick Skelton másfél éves kora óta lovagol, az utóbbi években azonban sérülések hátráltatták: csípőprotézissel versenyez – nyeregbe is csak fellépőről tud szállni –, volt már nyaktörése, válltörése, térdét kétszer műtötték. Big Star nevű 13 éves lova is két lábsérülésen van túl a 2012-es londoni olimpia óta, amelyen csapatban lettek elsők.

Individual-Gold-Medalist-Nick-Skelton-GBR-Podium.jpg

A díjugrató a lovának ajánlotta aranyérmét. „Ő a valaha volt legjobb lovam. Nem vonulok vissza, de csak Big Start fogom lovagolni. Amikor számára vége, akkor hagyom abba én is”, mondta a Daily Telegraphnak.

Skelton fia a Twitter közösségi portálon fotót tett közzé apjáról, alá pedig azt írta: „Talán tévedek, de szerintem így néz ki egy igazi hős”.

131012-surbiton-reading-29.jpg

Nagy ünneplésben részesültek a női gyeplabdások is, akik szintén az első aranyukat szerezték. Külön kiemelte a sajtó Kate Richardson-Walsh csapatkapitányt és házastársát, Helent, akik első meleg házaspárként lettek aranyérmesek. A tudósítások szerint ráadásul az 1900-as párizsi olimpia óta nem fordult elő, hogy házas- és csapattársak együtt lettek elsők.  A brit válogatott a címvédő hollandokat győzte le a pénteki döntőben.

A brit sportolók 27 arany-, 23 ezüst- és 17 bronzérmet szereztek, és az előzetes várakozásokat messze felülmúló teljesítményükkel az Egyesült Államok mögött a második helyen végeztek az éremtáblázaton.