Országgyűlés határozhassa meg, hogy kivel kívánunk együtt élni

Arra kérünk valamennyi pártot, a magyar közélet minden szereplőjét, hogy tekintse nemzeti ügynek, hogy Magyarországon az Országgyűlés határozhassa meg, hogy kivel kívánunk együtt élni – mondta Gulyás Gergely.

A fideszes országgyűlési képviselő keddi napirend előtti felszólalásában emlékeztetett rá, az EU-ban döntés született 160 ezer ember Görögországból és Olaszországból való áthelyezéséről, ezt azonban Magyarország az Európai Unió Bíróságán megtámadta. Gulyás Gergely leszögezte, ez a döntés sérti a közösségi jogot, számtalan tagállam alkotmányát, ráadásul ez az elosztási mechanizmus a gyakorlatban működésképtelen. 1500 ember áthelyezésére sem került eddig sor – jegyezte meg.

Elmondta, megszületett a második bizottsági javaslat, amely most már felső korlátok nélkül osztaná szét az elmúlt évben ide érkezett embereket. „Párizs óta tudjuk, hogy mindenkiről szó van” – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy az Európába érkezők között vannak menekültek, gazdasági célból útnak induló személyek, valamint olyan emberek is, akik a párizsi terrorcselekményekben is részt vettek.

„NEM LEHET A HUMANITÁRIUS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÁLCÁJA MÖGÉ BÚJNI, AMIKOR EGYÉRTELMŰEN KIMUTATJA MINDEN KUTATÁS, HOGY 1 EURÓ SEGÍTSÉG EURÓPÁBAN 20 EURÓ ÉRTÉKŰ SEGÍTSÉGNEK MINŐSÜL A VÁLSÁGRÉGIÓBAN.”

Hangsúlyozta, ez a javaslat ugyanúgy sérti a közösségi jogot, ugyanúgy végrehajthatatlan, Magyarország nemzeti érdeke, hogy ezzel szemben a lehető leghatékonyabban fellépjen. Az adott tagállamnak kellene az áthelyezést követően döntenie arról, hogy ki minősül menekültnek, semmilyen garancia nincs arra, hogy az illető az adott országban megvárná az eljárás végét– fejtette ki.

Arról kell határozni Magyarországon népszavazás keretében, hogy a magyar kormánynak, illetve az Országgyűlésnek van-e joga arról dönteni, hogy kikkel kívánunk együtt élni Magyarországon – jelentette ki. Hozzátette: „ilyen mértékben az Európai Unió intézményrendszerének tekintélyét romboló javaslatot Európai Bizottság még soha nem tett le az asztalra”.

Rámutatott, az Európai Bizottság azzal fenyegeti azokat a tagállamokat, akik nem hajlandók elfogadni a kényszerbetelepítést, hogy minden egyes migráns után, – akit át kívánnak telepíteni, és akit az adott ország nem venne át – 80 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetni.

Az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztat, hogy ez nem büntetés, hanem ez a költsége egy illegálisan ideérkezett bevándorló ellátásának – húzta alá.

A politikus kijelentette, hazánk érdeke az uniós tagság, ugyanakkor azt is egyértelművé kell tenni, hogy körülbelül egymillió forint jut egy magyar állampolgárra egy hétéves ciklus alatt. A 80 milliós „költség” kapcsán elmondta, „ez olyan mértékű aránytalanság, olyan mértékű fenyegetettség, amelyre egy szuverén államnak egyértelműen nemet kell mondani”. A magyar kormány meggyőződése, hogy nekünk kell meghatározni, hogy kivel akarunk együtt élni, nem lehet a humanitárius segítségnyújtás álcája mögé bújni, amikor egyértelműen kimutatja minden kutatás, hogy 1 euró segítség Európában 20 euró értékű segítségnek minősül a válságrégióban – emelte ki.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a külső határokat kell megvédeni, és a leghatározottabban el kell utasítani a kényszerbetelepítést. Arra kérünk valamennyi pártot, a magyar közélet minden szereplőjét, hogy tekintse nemzeti ügynek, hogy Magyarországon az Országgyűlés határozhassa meg, hogy kivel kívánunk együtt élni – zárta szavait a képviselő, mindenkit a népszavazáson való részvételre buzdítva.

Rovatok: Egyéb