Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, a Pro Caritate és a Pro Familiis díjak átadásán.

Vannak olyan közösségek és létezhet olyan kormányzati stratégia, ami a családban élést nem csak természetes állapotnak tekinti, hanem mindent megtesz azért

, hogy ehhez minél többen kedvet kapjanak – fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, a Pro Caritate és a Pro Familiis díjak átadásán.

A szociális és családügyi területen kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek és művészeknek szóló elismerések átadásakor a miniszter arról beszélt, hogy ezen a napon a családpárti emberek és közösségek öntudatra ébredését ünnepelik. Kifejtette, vannak olyan közösségek és létezhet olyan kormányzati stratégia, ami a családban élést nem csak természetes állapotnak tekinti, hanem mindent megtesz azért, hogy ehhez minél többen kedvet kapjanak.

Fotó: fidesz.hu

Hangsúlyozta, a kormány versenyelőnybe szeretné hozni a családokat a versenyhátrányból. Hangot adott annak a vélekedésének is, hogy a családügy és a szociálpolitika megerősíti a családok ügyét, összetartozásuk adja a családpolitika lényegét. A szociális ügyekért felelős kormányzati szféra ott áll helyt, ahol a családnak nem sikerült – mutatott rá.

A család lehet olyan helyzetben, hogy nem tudja, vagy nem képes vállalni a felelősséget – mondta, hozzátéve, „nem lehetünk elég határozottak és figyelmesek a családgondozó és gyermekvédelmi rendszerben, hogy tragédiák ne forduljanak elő”. A lényeg, hogy az államnak képesnek kell lennie arra, hogy átvállaljon ebből a felelősségből valamit – mondta.

„A LEGJOBB CSALÁDPOLITIKA SEM TUDJA GARANTÁLNI AZT, AMIT EMBERKÉNT ADUNK A MÁSIKNAK, AMI ÖSSZEKÖTI A HÁZASPÁROKAT, A GYERMEKEKET ÉS A SZÜLŐKET, A TESTVÉREKET EGYMÁSSAL.”

Rámutatott, a legjobb rendszer sem tudja garantálni az ember-ember közötti viszonyt, ami a boldog család alapja, a legjobb családpolitika sem tudja garantálni azt, amit emberként adunk a másiknak, ami összeköti a házaspárokat, a gyermekeket és a szülőket, a testvéreket egymással.

A család egyszerre szociális háló és lelki biztonság – jelentette ki Balog Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a szociális háló hiányában az állam adhat segítő kezet, a lelki biztonságot azonban az emberek teremthetik meg.
Hangsúlyozta: a családok ügye közügy, „nem az a közügy, hogy ki akar családban élni és ki nem, hogy ki miként gondolkodik a családról. Ez személyes döntés kérdése”. Az azonban közügy, hogy a családok minden lehetőséget és támogatást megkapjanak arra, hogy vállalhassák terheiket, amelyek nélkül nincs megmaradás és erősödés – mondta.

A tárcavezető aláhúzta, a jó állam létérdeke, hogy minél többen születhessenek meg családban minél jobb körülmények közé, szellemi, lelki, gazdasági értelemben egyaránt.

Hozzátette, a jó szociálpolitika közösségi program is, ami lehetőséget ad arra, hogy mindenki saját erejéből képes legyen a közösség teljes értékű tagja lenni. Ezért a jó szociálpolitika gazdasági befektetés is – mutatott rá.

Emlékeztetett, minél többeket vonnak be a munka világába, annál erősebb lehet a szociális védőháló. Megjegyezte, a családpolitika hosszú távú program, amit ugyanúgy nem lehet siettetni, mint egy gyermek kihordását sem. Hangsúlyozta, a program csak akkor lehet sikeres, ha a megvalósításához vannak szakemberek, akik tudásukat, lelküket, emberségüket is hozzáadják munkájukhoz.

Elmondta, a Pro Familiis díj az egyetlen Magyarországon, amit házaspárok együtt kaphatnak, ami szép példája annak, amikor a házaspárok közösen képviselnek egy ügyet.

„MEG KELL LÁTNI, KI AZ, AKI A MI KÖZÖSSÉGVÁLLALÁSUNKRA SZORUL.”

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta, a család boldogságforrás, ami a teljesség érzését adó pillanatokkal szolgál. A díjazottak munkája ahhoz járul hozzá, hogy minél több családnak jusson ilyen örömforrás – mutatott rá. Kijelentette, azok nélkül a civilek nélkül, akik a családjukat helyezik munkájuk középpontjába, a kormányzati munka is kevesebb és gyengébb lenne. Ők azok, akik hosszú évtizedekig végzik ezt az elvi alapon nyugvó értékalapú munkát – mondta, megköszönve a civil szervezetek tevékenységét.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszédében a díjazottakról szólva kifejtette, ők olyan természetes nemességgel élő emberek, akik felelősséget éreznek, életpéldát adnak, és természetes méltóság övezi személyüket. Megköszönte nekik, hogy „szüntelenül fáj nekik, ha valaki a magyar társadalom fényképéről hiányzik”, ha a közös fotókról valakik megpróbálják eltüntetni a fogyatékkal élőket, az időseket, a romákat.

Ők ki merik nyújtani a kezüket, ki mernek lépni saját komfortzónájukból, amire nagy szükség van Magyarországon – mutatott rá. Meg kell látni, ki az, aki a mi közösségvállalásunkra szorul – húzta alá, megköszönve a díjazottaknak, hogy pont ezzel az odafordulással bontják le az akadályokat, újraépítve azt a bizalmat, amire egy demokrácia alapozhat.

Kitüntetést vehetett át mások mellett Gáll Ferencné Gróh Ilona pedagógus, a Ringató módszer kidolgozója, Gryllus Vilmos zeneszerző, előadóművész, Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter, európai parlamenti képviselő, Marék Veronika meseíró, grafikus, a Várnagy Andrea-Farkas Zsolt zongoraművész házaspár és Vigh József, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ügyvezetője.

Rovatok: Egyéb