„Szombat Szolidaritás”

A magyar származású Tom Lantos, amerikai szenátor emlékére létrehozott a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és Igazságért kezdeményezésére és erőfeszítéseinek eredményeként jött létre a „Szombat Szolidaritás” (Solidarity Sabbath) akció. Május 22-én az Egyesült Államokban és Európa szerte több rendezvényt szervezetek az akció keretében. Tudósítónk jelenti New Yorkból.

New Yorkban a Park East Zsinagóga szolidaritási eseményén Dr. Kumin Ferenc Nagykövet, Magyarország New York-i főkonzulja és Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete vett részt az akció New York-i eseményén, ahol Arthur Schneier rabbi köszöntötte a magyar diplomácia két jeles képviselőjét. Arthur Schneier rabbi felkérésére Dr Kumin Ferenc (képünkön) beszédében üdvözölte „Szombat Szolidaritás” akcióját.Az Egyesült Államokban, Obama elnök egy washingtoni zsinagógában mondott beszédet az akció keretében. New Yorkban a Park East Zsinagóga szolidaritási eseményén Dr. Kumin Ferenc Nagykövet, Magyarország New York-i főkonzulja és Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete vett részt az akció New York-i eseményén, ahol Arthur Schneier rabbi köszöntötte a magyar diplomácia két jeles képviselőjét. Arthur Schneier rabbi felkérésére Dr Kumin Ferenc (képünkön) beszédében üdvözölte „Szombat Szolidaritás” akcióját.

A „Solidarity Sabbath” május 22-i akciója a vallási toleranciára szólít fel. Az akció keretében egy videoüzenetben hívták fel a figyelmet az elsősorban Európában tapasztalható antiszemita eseményekre. 2013-ban, csak Európában több mint háromezer antiszemita eseményt regisztráltak.

A május 22-i esemény fő célja, hogy a vallás szabadságát, a vallási toleranciát hirdesse és kiálljon az antiszemitizmus ellen.

A videó egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy „itt az idő bebizonyítani, hogy a gyűlölet nem győzhet!” A video ide kattintva megtekinthető:

Az akció szervezői felkérnek mindenkit, hogy aláírásával támogassa a vallás szabadságát, a vallási toleranciát.

Aki csatlakozni szeretne az akcióhoz, az ide kattintva megteheti: solidaritysabbath.org

Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és Igazságért elnöke, a mozgalom, s a május 22-i akcióval kapcsolatban elmondta, hogy ez „egyedülálló lehetőség arra, hogy Európa és Észak-Amerika vezetői vállat vállnak vetve álljanak ki az antiszemitizmus ellen, és azt üzenjék a világnak, hogy ezt a fajta gyűlöletet nem tolerálják”.

A május 22-i akció egy folyamat első állomása, amely fel kívánja venni a harcot az emberiség alapvető joga, a vallásszabadság érdekében. Az akció célja, hogy felhívja a világ vezetőinek figyelmét az antiszemitizmus egyre erőszakosabb jelenléte elleni összefogás szükségességére.

Barát Tamás / WBPI New York