Fenyő Ágnes a Múlt és Jövő Kiadó legújabb köteteiről is beszélt.

Újraszövés

 

 

Fenyő Ágnes a Múlt és Jövő Kiadó legújabb köteteiről is beszélt.

 

Ön a Múlt és Jövő Kiadó szíve-lelke, motorja, annak a kiadónak, amelyik zsidó témájú könyvek kiadásával foglalkozik. Természetesen a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron is jelen vannak több könyvvel. Most elsőként én választottam ki egyet, az Emlékek a beatkorszakból címűt. Mit kell tudni róla?

Ez Kőbányai Jánosnak a fiatalabb korából származó válogatás, itt az ő beatkorszaki múltja jelenik meg, nem zenész volt, hanem zenekritikus, de mellette a katonatörténetek is szerepelnek, így bemutatva ezt a korszakot.

Kőbányai János másik kötettel is jelentkezett.

Igen, az egykori diplomamunkája átdolgozott, kibővített változatát is megjelentettük, Szétválasztás és újraszövés címmel. Ebben a Nyugat folyóiratot és a Múlt és Jövő folyóiratot hasonlítja össze. A Nyugatnak még nincsen egy összegző, könyvben kiadott kritikája, ahogy a Múlt és Jövőnek sem volt még. A könyv azokat az éveket foglalja össze a magyar zsidóság történetében, ami alatt a folyóirat működött. Havilapról van szó, ami 1911-ben indult, 1944 februárjáig létezett.

És a mai kor Múlt és Jövője?

Mi 1988-ban egy antológiával indítottuk újra, ugyanúgy, mint a Patai József által egykor alapított lappal történt, ő is egy antológiát készített akkor. Érdekes, hogy mi 88-ban azért jelentkeztünk antológiával, mert a rendszerváltozás előtt nem lehetett lapengedélyt kapni, így később ezt a formát megnöveltük, végül így lett a mi folyóiratunk negyedéves megjelenésű.

Ma mennyire népszerű a Múlt és Jövő?

Nagyon kevés, főleg a jóval populárisabb Szombat újsághoz képest. Nálunk szerepelnek tudományos cikkek, nagyon keveset foglalkozunk a napi politikával.

És akkor Heller Ágnes könyveivel mi a helyzet, hiszen őt is a kiadó adja ki?

Az aktuális problémákról nem lehet hallgatni, de a napi küzdelmekről, változatokról igyekszünk nem beszámolni.

Önéletrajzi emlékezés filozófiája címmel jelent meg Heller Ágnes legújabb könyve.

Olyannyira új, hogy most, a vásárra hoztam ki az első példányokat a nyomdából. Azt gondolom, a kiadónak ez lesz az egyik slágere, már azért is, mert olyan gondolatok vannak benne, ami minden embert érdekel. A memóriánkról van benne szó, hogyan emlékezünk a saját történetünkre, valamint hogyan emlékeznek mások ránk. Mindezt a hétköznapi ember számára is érthetően, megvilágítóan mondja el. Mellette még sláger lesz még egy Kőbányai János kötet is, az Izrael a megroppant világrend árnyékában címmel, amelynek utolsó fejezetét a nemrég lezajlott izraeli választások után írta meg. Azt lehet tudni, hogy nagyon izgalmas az izraeli politika a magyar zsidóság számára is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter