Emléktáblát kaptak az elesett debreceni zsidó katonák

Emléktáblát kaptak az elesett debreceni zsidó katonák

jizkorbaner

Emléktáblát avattak az első világháborúban elesett debreceni zsidó katonák emlékére vasárnap délután a helyi Kápolnási utcai zsinagóga falán.

A megemlékezésen jelen volt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója, miniszteri főtanácsadó is.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat még ebben az évben emléket állít a második világháború zsidó áldozatainak is.

Drót László alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandár parancsnok-helyettese arról beszélt, hogy az első világháborúban együtt harcoltak zsidó és nem zsidó magyar katonák a hazáért.

Az első világháborúban számos hivatásos mellett 30 ezer zsidó tartalékos is harcolt – tette hozzá.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke felidézte, hogy a két világháború előtt békében élt a zsidóság Debrecenben, s a többi lakos megbecsülését élvezte.

Az első világháború kezdete ennek az idilli helyzetnek vetett véget – tette hozzá megemlítve, hogy a hitközségből mintegy ötszázan harcoltak a szerb, az orosz, a román, az olasz harcmezőkön.

Közülük 158-an a harcmezőkön estek el, további 10-an pedig hazatérve, az ott szerzett sérülésekben, betegségekben vesztették életüket. A 258 debreceni zsidó katona nevét örökíti meg a Kápolnási úti zsinagóga falán elhelyezett emléktábla – mondta Horovitz Tamás.

Ezt követően a DZSH pincéjében kialakított emlékhelyen kiállítást nyitottak meg az első világháború helyi dokumentumaiból.

A kiállítóhely országosan is egyedülálló: rendhagyó történelemórák helyszíne lesz, ahol a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Gimnázium diákjai várják majd programokkal a város többi iskolájának diákjait – tájékoztatott a helyszínen Heller Zsolt, a tárlat szervezője.

MTI