Mindig érdemes eljönni a Zsidó Múzeumba

Mindig érdemes eljönni a Zsidó Múzeumba

Benedek István Gábor író, újságíró

 

 

 

A Magyar Zsidó Múzeum Hanuka ünnepségén kaptuk el BIG-et. 

Ön szerint mikor érdemes eljönni a Zsidó Múzeumba?

Amikor csak lehet. Mindig érdekes és szívet melengető dolgokat lát és hall az ember. Most is ez történt, hiszen Toronyi Zsuzsa, aki ezt az intézményt vezeti egy olyan érdekes és tanulságos beköszöntőt tartott, aminek minden mondatán örömmel és szívbéli boldogsággal csodálkoztam. A Duna, ami összeköt bennünket, a világot és Magyarországot, emlékeket tár fel számunkra. Ez az egész intézmény fantasztikus, olyan programokat kínál, amiben az itt élők, a lakosság is közreműködjék. Legyen szó anyaggyűjtésről, vagy az emlékek felemlítéséről. Ennek is köszönhetően jön létre egy állandó, interaktív kapcsolat a múzeum közönsége, közössége és a kiállítók között. Ez különösen örömteli dolog egy ilyen korszakban, amilyenben élünk, persze számunkra mindig is ilyen korszakok vannak az életünkben.

Ön már számtalan hasonló eseményen volt jelen. Látott eddig ennyire heterogén közönséget, mint amilyet ma?

Nem, de az is igaz, hogy abban sem vagyok biztos, hogy egy ilyen közönséget látni kellene. Ha lehet így fogalmazni, egy ilyen közönség megtörténik, azaz bejönnek ide az emberek és velük megtörténnek dolgok.

Mi a véleménye az igazgató legújabb terveiről, amely szerint olyan akciókat indít el, amilyeneket eddig Izraelben tettek meg?

Azt láttam, hogy már ma is hozott ide valaki egy tárgyat a múzeum számára, nagyon szorítok, hogy minél több ilyen legyen.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter