Schwezoff Dávid: Gondolni kell azokra, akik békében kívánnak élni!

 

Gondolni kell azokra, akik békében kívánnak élni!  Schwezoff Dávid

Schwezoff Dávid

Mi a mostani hetiszakaszunk?

 

A héten az Ékev hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban. Azt szoktuk mondani, hogy a Tóra tanítása az mindig aktuális, azaz minden egyes hetiszakaszban találhatunk aktuális kérdéseket, hiszen a mi életünkre is választ és útmutatást ad. A Tóra tanítása számunkra nem egy múltbéli eseménysorozat, hanem napjaink szerves része, meghatározza a mindennapjainkat, a kérdéseinket meg tudja válaszolni. Azt gondolom, hogy az Ékev hetiszakaszt is ilyen szempontok alapján érdemes áttekinteni. Több olyan mozzanatot is lehet látni benne, amelyek napjainkban is aktuálisak.

 

Tudná ezt részletezni?

 

A legszomorúbbal kell kezdenem, bár a hetiszakasz sorrendiségét tekintve nem ez az első. Azért szomorú, mert ez az Izraelben zajló háborúval kapcsolatos. A honfoglalásnál álló zsidóságot inti az Örökkévaló, nehogy azt higgyétek, hogy bármilyen mély igazság miatt és a Ti büszkeségetek miatt van az, hogy az országba beléptek, az országban a nyugalmat megteremtitek! Azt mondja az Örökkévaló, hogy az ottani népek gonoszsága miatt kell győzedelmeskednetek! Mindez visszaköszön napjainkban is. Azt látjuk Izrael esetében, hogy a gonoszság felett kell győzedelmeskedni. Nem arról van szó, hogy bárkit le kéne igázni, más népeket, civileket kéne „kellemetlen helyzetbe” hozni, hanem egész egyszerűen arról van szó, hogy a gonoszságot kell legyőzni! És a mostani hetiszakaszunk is pontosan ezt fogalmazza meg! Ma is a gonoszság miatt kell legyőzni bizonyos csoportokat. Ma ez a gonoszság egy terrorszervezeten keresztül Izrael létét veszélyezteti, de Izrael létén keresztül békés és jószándékú emberek létét is veszélyezteti. Itt nem csak a zsidóságra kell gondolnunk! Gondolnunk kell azokra a muszlimokra, azokra a keresztényekre, akik szintén a térségben élnek és békében kívánnak élni, együttműködve, együtt élve egymással. Erre is felhívja a figyelmünket ez a hetiszakasz. Tehát a gonoszokon, a gonoszságon kell győzedelmeskedni, erre int minket az Örökkévaló! Ez az egyik atualitása ennek a hetiszakasznak.

 

Ön a Bethlen téren lejnol. Hány órakor kezdődik az istentisztelet péntek este?

 

Péntek este 7 órakor, szombat délelőtt fél 10-kor. Ám ha valaki hétköznap jönne el hozzánk, minden reggel negyed 8-kor várunk mindenkit.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú a 2014. augusztus 15-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter

Breuer Péter