Kifullasztó háború a láthatáron

Részleges kivonulás a Gázai-övezetből ♦ A tartalékosokat nem szerelik le ♦ Kifullasztó háború a láthatáron

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4554383,00.html

♦ Iskolaépület dőlt romba Ráfiáchban – Izraelt vádolják Izrael feltétel nélkül, az ellenséggel megkötött tűzszüneti vagy bármilyen más egyezség nélkül kivonul a Gázai-övezet nagy részéről, és az övezet határán biztonsági övet képezve helyezkedik el.

רצועת ביטחון בעזה: „ישראל במלכוד מדיני”

צה”ל נסוג וחושש כי חמאס – שהמשיך כל העת לשגר רקטות – ינצל את השהות הסטטית של הכוחות כדי לפגוע בחיילים. בצבא מקווים להגיע להסדרה, אבל בירושלים ניתקו מגע. בכיר מדיני: „החשש הוא שגם נמשיך לדשדש וגם יכפו עלינו הסדר”
כתבי ynet

בשבת הקבינט היה נחרץ – לא מדברים עם חמאס, לא משגרים משלחת לקהיר, ממשיכים לתקוף מן האוויר ומקווים שחמאס יישבר. אלא שלאחר שכוחות גדולים של צה”ל נסוגו מהרצועה חמאס דווקא הגביר את קצב הירי והגיע לסיכום עם יתר הארגונים הפלסטיניים על רשימת הדרישות, והתמונה המדינית נראית מורכבת בהרבה. למעשה, חוששים גורמים מדיניים כי ישראל הובילה את עצמה לפלונטר ולמלכודת מדינית של ממש, בזמן שהצבא התמקם ברצועת ביטחון זמנית בעזה. צפו בשידור חי מעזה.

שידור חי מעזה

בכיר ישראלי המעורה במגעים המדיניים נשמע פסימי ואמר כי ישראל הובילה את עצמה ל”מלכוד”, כאשר החליטה לנתק מגע באופן מוחלט מהמתרחש בקהיר. „קיים חשש שבגלל המצב שאנחנו נמצאים בו גם נמשיך לדשדש, גם יכפו עלינו סוג של הסדר וגם לא נשיג הרבה. כפי שזה נראה כעת, אנחנו כרגע במצב של עופרת יצוקה ועמוד ענן, מצב שמכרסם בהרתעה. ישראל בסוג של מלכוד כרגע”.

גורם מדיני בכיר אחר הסביר אמש (יום א’) כי לפחות בטווח הזמן הקרוב נראה שלא צפויה הסדרה, למרות שהצבא מצפה לכך: „נראה שאנחנו בכיוון של סיום כמו בעופרת יצוקה. גם אז נתנו לעסק להירגע באופן הדרגתי וזה הוביל לשקט של שנתיים. גם כך אף אחד לא מאמין שאפשר להשיג יותר, אפילו בהסדרה מסודרת. לתת לזה למות מעצמו זה לא בהכרח רע”.

בצה”ל עשויים להשלים כבר ביממה הקרובה את הרס הפירים האחרונים שנותרו מהמנהרות ההתקפיות ברצועת עזה, וכן את הפריסה של הכוחות בעמדות השולטות בפאתי הרצועה, בסמוך לגבול. בצבא מתדרכים את הכוחות שנותרו בשטח הפלסטיני, ברפיח שבדרום הרצועה ולאורך רצועת הביטחון הזמנית, לשמור על דריכות וכוננות גבוהה מחשש שחמאס ינסה לנצל את ימי או שעות הלחימה האחרונים ביתר שאת ולהוציא לפועל פיגוע משמעותי נגד החיילים, כולל אפשרות לחטיפה. במהלך יום א’ שוגרו לישראל לפחות 119 רקטות. 108 רקטות התפוצצו בשטח ישראל, חמש מתוכן בשטח בנוי, ושמונה רקטות יורטו.

בצבא תדרכו את הכוחות להיות ממושמעים עוד יותר מכפי שהיו עד כה בכל הקשור למקרים שבהם ישוגרו פצמ”רים לעבר הכוחות במגננים (עמדות מחסה מוקפות בסוללות אדמה), מחשש שחמאס ינצל כעת את השהות הסטטית יחסית של החיילים בקו ההגנה הראשון. הכוחות הקימו לאורך היום מגננים כחלק מההיערכות להגן על היישובים בתקופת הביניים – התקופה שבמהלכה על הפרק עומדות עדיין שתי אפשרויות: נסיגה מלאה של הכוחות ושיקום המכשול עם עזה – או הרחבת המבצע הקרקעי.

במצב של הרחבת המבצע היעדים העיקריים יהיו מרכזי פיקוד ושליטה של חמאס שספגו עד כה נזקים חלקיים בלבד. למרות תקיפותיו הרבות של חיל האוויר – חמאס הצליח לנהל את המערכה עד כה בצורה מוצלחת יחסית מבחינתו, עם העברת פקודות מתי לירות ומתי לא לירות, באיזו עוצמה ולאן. יחד עם זאת בצבא מעריכים כי יכולות האש של חמאס נשחקו באופן משמעותי, וכעת נותר בידיו לכל היותר שליש מסך הרקטות שהיה לו בתחילת המבצע, רובן לטווח הקצר והבינוני. זאת לצד הרס של 3,000 מבנים ששימשו את המחבלים.

„חמאס יתחיל את תהליך השיקום שלו במצב הרבה יותר גרוע מאשר זה שבו היה חיזבאללה בסוף מלחמת לבנון השנייה, כי כעת הוא בבידוד וכמעט ללא תמיכה”, העריך היום גורם צבאי בכיר, „המלאי שלו אוזל והלחץ הציבורי עליו גובר. הוא יסיים המבצע עם פחות משילות ברצועה גם לאור האפשרות שהרשות הפלסטינית תשלוט במעבר רפיח אם ייפתח”. לדבריו, ההרתעה הושגה: „כעת אני מקווה שתושג הסדרה”.

אבל הסדרה לא בטוח שתושג. הבכיר המדיני אמר כי להערכתו הסיכוי להשיג פירוז מלא של רצועת עזה „לא קיים”. „אפילו ארה״ב לא השיגה פירוז כזה בעיראק”, אמר הגורם. „גם אם נסיר חלק מהסגר הימי אנחנו במצב אחר כיום, כי הפיקוח יימשך ויהיה הדוק”. משמעות דברים אלו היא שישראל נתוני בחסדי מצרים ונשיאה עבד אל-פתח א-סיסי.

בישראל מדגישים כי המצרים היו מעדיפים לראות את ישראל וחמאס ממשיכים להילחם עד לפגיעה דרמטית בארגון השולט בעזה, אלא שבישראל רוצים לסיים את המבצע. „אנחנו לא רצינו את כל הסבב הזה”, הדגיש הבכיר המדיני. „לא רצינו אותו מלכתחילה, זה לא היה באינטרס שלנו. אבל משזה קרה רצינו לייצר הרתעה חזקה ואת זה ייצרנו. החמאס לא יוכל להתעצם מחדש בגלל שמצרים לא נותנת לדבר לעבור לתוך עזה. במקביל, ולמרות שנתניהו לא אוהב את זה, יש סיכוי שאבו מאזן יחזור לשטח בעזה”.

בקהיר מתנהלות שיחות עם המשלחת הפלסטינית, אולם לפי שעה הדרישות של ארגוני הטרור בלתי מתקבלות על הדעת מבחינת ישראל. עם זאת, לא תהיה זו הפתעה אם בסופו של דבר, לאחר שהלחימה תיפסק ובלחץ הקהילה הבינלאומית ייבנה מנגנון שיפעל לשיקום עזה ולהקלה במצור הימי, מרחב הדיג יוגדל. בירושלים מבהירים עם זאת כי „הפיקוח הימי יימשך. לא נאפשר להם להכניס ציוד מסוכן לעזה והסיכוי שנאפשר להם לבנות נמל הוא נמוך ביותר. יש דברים גרועים יותר מעוד כמה מיילים של דיג”.

גורם ביטחוני ישראלי אמר כי „אין לנו כרגע שום סיבה לשלוח משלחת לקהיר. חמאס הפר ביום שישי את הפסקת האש והדבר המרכזי כרגע הוא לסיים את עניין המנהרות ולראות איפה ואיך מתמקמים וממשיכים לתקוף מן האוויר, עד שחמאס יגיע לסיכומים עם מצרים”.

Minden eshetőségre felkészülve a behívott tartalékosokat egyelőre nem szerelik le.

 

Több helyről elhangzott az aggodalom, hogy a Cáhál, az Izraeli Hadsereg elérte ugyan egyik fő hadicélját, az alagutak (vagy azok döntő többsége) feltárását és megsemmisítését, ám a Hamasz és a többi terrorszervezet még mindig birtokolja a július 8-án, a Cuk éjtán hadművelet kezdetekor rendelkezésére állt rakétákat.

 

A Hamaszt kétségkívül jelentős ember- és anyagi veszteség érte, ám úgy ez, mind a többi terrorszervezet még cselekvőképes, zömében felfegyverzett. A kialakuló patthelyzet egy hosszadalmas „kifullasztó háború” lehetőségét rejti magában.

 

Politikai megfigyelők szerint Izraelnek nem érdeke a Hamasz megsemmisülése, hiszen helyét aligha venné át civilizált kormányzat. Egy kormányzat nélküli, Szomália-szerű káosz, egy hadurak-uralta, állandóan háborúzó enklávé születne Izrael hátában, ahol senkit nem lehet felelősségre vonni, mivel senki sem kormányoz. A másfél milliós népességet viszont elképzelhetetlen, afrikai szintű humanitárius katasztrófa sújtaná.

 

Vasárnap reggel Ráfiách városban az izraeli tűzérség három, motorkerékpáron közlekedő terroristát vett célba, akik egy, az ENSZ által fenntartott iskola előtt haladtak.

 

Palesztin jelentés szerint az épület rombadőlt, és 10 személy – főként gyerekek – lelték halálukat a romok alatt.

 

Mind az ENSZ, mind az Egyesült Államok vezetése, valamint európai állam- és kormányfők  súlyos szavakkal ítélték el Izraelt a tragikus eset miatt. Izrael a maga részéről kezdeményezte az eset kivizsgálását. ◙

Bejegyezte: Halmos László