Cosmicomics

Az átlagember, ha New York színházi életére gondol, akkor természetesen elsőként a Broadway jut az eszébe. Egész pontosan, a Broadwayen és környékén található színházak és a látványos musical előadások jutnak eszébe. Ha az átlagember nemcsak turista New Yorkban és egy kicsit jobban tájékozott, akkor az off-broadway előadásokról is hallott már. (sőt létezik az off-off Broadway típusú színház is Amerikában.) De a new yorki kis színházakról a turisták nem beszélnek, nem ismerik azokat. New yorki tudósítónk tegnap este egy ilyen kis-színházban járt és látott egy igazán látványos előadást.

A színházi előadás, amelyen new yorki tudósítónk járt, egy híres novelláskötet színpadi adaptációja. A novellák szerzője Italo Calvino, s aki a novellákból a színházi előadást megálmodta, színpadra alkalmazta, és a The New Stage Theatre Company előadását rendezte, az a New Yorkban élő magyar származású Németh Ildikó.

A színházi előadás, amelyen new yorki tudósítónk járt, egy híres novelláskötet színpadi adaptációja. A novellák szerzője Italo Calvino, s aki a novellákból a színházi előadást megálmodta, színpadra alkalmazta, és a The New Stage Theatre Company előadását rendezte, az a New Yorkban élő magyar származású Németh Ildikó.

Italo Calvino olasz származású író 1923-ban született egy Havanna melletti faluban. Apja agronómus, édesanyja pedig botanikus volt. Calvino fiatalkorától kezdve Sanremóban élt, a második világháború idején a partizánmozgalomban harcolt. Természettudományos érdeklődését szüleitől örökölte, hiszen szülei egy trópusi botanikuskertet irányítottak, édesanyja pedig Olaszországban különböző természettudományos egyetemi tisztségeket töltött be.

Az átlagember, ha New York színházi életére gondol, akkor természetesen elsőként a Broadway jut az eszébe. Egész pontosan, a Broadwayen és környékén található színházak és a látványos musical előadások jutnak eszébe. Ha az átlagember nemcsak turista New Yorkban és egy kicsit jobban tájékozott, akkor az off-broadway előadásokról is hallott már. (sőt létezik az off-off Broadway típusú színház is Amerikában.) De a new yorki kis színházakról a turisták nem beszélnek, nem ismerik azokat. New yorki tudósítónk tegnap este egy ilyen kis-színházban járt és látott egy igazán látványos előadást.A színházi előadás alapjául szolgáló Cosmicomics 12 érdekes történetet tartalmaz. Italo Calvino műve először olaszul jelent meg 1965-ben, majd angol nyelven 1968-ban. Kozmikomédia címen, mint tudományos fantasztikus regény, a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban 1972-ben jelent meg magyarul.

A kötetben megjelent minden történetnek valami köze van a természettudományhoz. Az egyes novellák a kozmogóniához, a világegyetem kialakulásának, keletkezésének történetéhez kapcsolódnak. Minden történet tudományos „tény”-re épül amit egy fantáziadús történet vesz körül. A novellák egy-egy tudományos tételt illusztrálnak természetesen nem a tudomány eszközeivel, hanem a művészet segítségével. A történeteket a narrátor Qfwfq meséli el. Persze a novellák fejre állítják a realitást, az irodalom eszközeinek segítségével világítanak rá az ember és a kozmosz, a tér és az idő, az egyén és a mindenség örök egységének kérdéseire.

A színházi előadás mindehhez a látvány erejét adja hozzá. A látvány, a legmodernebb színpadtechnika segítségével, vetített képekkel, videókkal, színekkel, fényekkel és árnyékkal segíti a nézők számára a színészek szájából elhangzó szövegek megértését. A Németh Ildikó által tervezett színpadkép, jelmezek, látványvilág alátámasztja, megmagyarázza, hangsúlyossá teszi az Italo Calvino által megírt gondolatokat.A színházi előadás mindehhez a látvány erejét adja hozzá. A látvány, a legmodernebb színpadtechnika segítségével, vetített képekkel, videókkal, színekkel, fényekkel és árnyékkal segíti a nézők számára a színészek szájából elhangzó szövegek megértését. A Németh Ildikó által tervezett színpadkép, jelmezek, látványvilág alátámasztja, megmagyarázza, hangsúlyossá teszi az Italo Calvino által megírt gondolatokat.

Németh Ildikó, a The New Stage Theatre Company alapítója és művészeti igazgatója több nemzetközi színházi díj tulajdonosa.Németh Ildikó, a The New Stage Theatre Company alapítója és művészeti igazgatója több nemzetközi színházi díj tulajdonosa.  Díjat nyert az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon, megkapta a Guardian Critics ‘Choice Award-ot és a legjobb rendezés díját lengyelországi Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon.
Az Egyesült Államokban 14 éve rendez. Az általa színpadra állított művek a kelet-európai kísérleti színházat hozzák el az amerikai közönségnek.
Minden általa színpadra vitt előadásban, az emberek közötti bonyodalmakat az egyetemes emberi értékek szintjén kívánja, saját szemüvegén keresztül bemutatni.

Az előadásnak a tudósító számára talán legszuggesztívebb jelenete a novelláskötet leghíresebb írásműve „a Hold távolsága” című novella egyszerű eszközökkel történő feldolgozása volt. A novella narrátorát egy animációs film „kísérte” a történet elmondása során.
A színházi előadás rendkívül nagy hatású jelenetei azok voltak, amikor a történet eljátszása során a színészek élőben a színpadon és ugyanakkor a háttér „vetítővásznán” is egyszerre jelentek meg.
IMG_9928e

Az előadás lényegét a tudósító talán leginkább Italo Calvino szavaival tudja visszaadni. Italo Calvino azt írta a Cosmicomics novellafolyamának végére, hogy
„Mindezek a szemek az enyémek voltak. Én tettem őket lehetővé,enyém volt a cselekvő szerep, én nyújtottam számukra a nyersanyagot, a képet. A szemekkel aztán jött a többi, vagyis mindaz, amivé a többiek váltak, most, hogy már szemük volt, minden formájukban és tevékenységükben, és mindaz a számtalan dolog, amit most, hogy szemük volt, ők csináltak, minden formájában és működésében, mindez abból származott, amit én csináltam. Nemhiába, voltak már benne az én ottlétemben, az én kapcsolatomban a többiekkel, hímneműekkel és nőneműekkel, az én csigaház készítésemben és így tovább. Szóval én előre láttam mindent, de mindent. És mind e szemek mélyén én lakoztam, vagy tálán egy másik én, az én egyik képem, és találkozott az ő képével, az ő leghűbb képével, abban a másvilágban, amely az üvegtest fél-folyékony gömbjén keresztül, a pupillák sötétjén, a recehártyák tükörpalotáján keresztül feltárul, a mi partot és határt nem ismerő igazi közegünkben.”

A Németh Ildikó által dramatizált és rendezett előadás ezt a gondolatvilágot közvetítette a kis színház közönségének. A tudósító egy érdekes jó,rendkívül látványos előadást látott.
IMG_9958e

Kép és szöveg: Barát Tamás WBPI / New York