Sárga csillag a házakon

Sárga csillag a házakon

2014. áprilisában az emlékezés sárga csillagai kerülnek fel Budapest 1571 épületére, melyek 

1944-ben csillagos házként működtek.

Hetven évvel ezelőtt március 31-én jelent meg az a kormányrendelet, ami arra kötelezte a magyar zsidókat, hogy hat éves kor felett sárga csillagot viseljenek. Erre emlékezve tartott ma sajtótájékoztatót az OSA Archívum a Holokauszt Emlékév kapcsán indított, „Csillagos házak” programjáról.

 

Rév István, az OSA igazgatója elmondta, hogy a januárban indult program célja az emlékezésen kívül a múlttal való szembesítés is. Ma Budapesten a közel 2000, zsidók részére kijelölt házból 1571 ma is áll. Sokról lakóik nem is tudják, hogy milyen tragikus események zajlottak falaik közt.

 

Önkéntesek és az OSA Archívum munkatársai a közeli napokban felkeresik a házakat a sárga csillagos matricákkal, arra kérve az ott lakókat, hogy emlékezzenek együtt június 21-én, a kilakoltatás és a kényszer-költöztetés hetvenedik évfordulóján. Minden egyes ház előtt szeretnének valamilyen, a lakókkal közös programot tartani. Ezek a matricák könnyen és nyom nélkül eltávolítható, hiszen nem szeretnének ezzel senki megzavarni.

 

A megemlékezéshez számos intézmény is csatlakozott, köztük sok egykori csillagos házban működik, mint a Radnóti és az Örkény színház.  Az idei „Múzeumok Éjszakája” szintén június 21-én kerül megrendezésre, és több múzeum csatlakozik programjával ehhez a megemlékezéshez.

 

A sajtótájékoztatón bemutatták annak az emléktáblának a tervét, melyet, ha a lakók kérik, az épületen belül kihelyeznek.

 

A szervezők matricák ragasztásához és a programok szervezéséhez még várják az érdeklődőket a program honlapján ahol a házak történetével, listájával is megismerkedhetnek. Minden szerdán 16 és 18 óra között az OSA Archivumban (1051 Arany János utca 32.) személyes találkozókon is beszélgethetünk a programszervezéssel kapcsolatos gondolatokról, ötletekről.

 

 

2014. április 2. (sztorma(HCDJ)

 

Ha szeret olvasni, akkor kérem látogassa meg blogomat
>> slapaj.blog.hu/