Petőfi nem tűrte az öltözködési előírásokat

 

 

Petőfi nem tűrte az öltözködési előírásokat

A költő kézzel írt levele is megtekinthető március 15-én a Magyar Nemzeti Levéltárban

 

imgres.jpg

Eredeti iratokkal, korabeli viseletekkel és izgalmas próbatételekkel várja időutazásra látogatóit a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára egész napos családi programján az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

„Kapitányi egyenruhámat levetettem, miután azt nyakravaló nélkül egyátaljában nem lehet viselni, s miután nyakravaló-nemhordás végett több leckéztetést vagy pláne kényszerítést nincs kedvem tűrni. „– indokolta 1849. február 17-én Petőfi Sándor a századosi rangról való lemondását, miután Mészáros Lázár hadügyminiszter éles megjegyzésekkel illette honvédtiszthez nem illő ruházata miatt.

Március 15-én Petőfi Sándor levele mellett az 1849-es Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányát, egy aradi vértanú búcsúlevelét és egyéb érdekes írásos emlékeket tár a nagyközönség elé a Magyar Nemzeti Levéltár. A látogatók a program során végigjárhatják az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhetik annak legfontosabb eseményeit, szereplőit.  Az egyes állomásokon bárki részt vehet honvédtoborzáson, kiképzésen, játékos formában sajátíthatja el a korabeli céhmesterek tudását, az alkotni vágyók pedig kézműves foglalkozáson tehetik próbára kreativitásukat. A kihívásokat teljesítők saját névre kiállított obsitlevéllel térhetnek haza.