Regős Róbert: A nincs magyarázat

Regős Róbert: A nincs magyaráza

Regős Róbert

A nincs magyarázat

A holokausztra nincs magyarázat. Épp egy hete vonult végig a Carl Lutz rakparton az Élet Menete. A sajtóhírek azóta is vissza-visszatérnek az eseményre, hol szűkebb, hol szélesebb kontextusban értelmezve annak aktualitását, hivatkozva jelenlévő notabilitásokra, jobb és baloldali országgyűlési képviselőkre, politikusokra és nagykövetekre, dulakodásra, nem engedélyezett motoros demonstrációra, rúdtáncos motorosokra. Csupa külsőségre, mindarra, ami a felszínen a történelem hordalékaként összegyűlik egy ilyen napon. És persze vannak visszaemlékezések, megemlékezése, felidézett történetek áldozatokról, az áldozatokat menteni akarókról és a gyilkosaikrol. De magyarázatok továbbra sincsenek.
A holokausztra nincs magyarázat. Lehet kutatni előzményeket, lehet feltárni okokat, de magára a szörnyűségre, az iszonyatra magyarázat nem adható. A morál az, ami megkülönbözteti az embert mindattól, ami élő és élettelen környezetében körülveszi. Nem kiemeli, nem fölébe helyezi, hanem pusztán felismerhetővé teszi. Vagy legalábbis felismerhetővé kellene tennie. Elég fellapozni Nietzsche Zarathustráját, a Túl jón és rosszont, vagy éppen Freudtól a Mózes és az egyistenhitet.
​A holokausztra nincs magyarázat. Éppen azért nincs, mert az erkölcs totális megszűnéséből táplálkozott. Irracionalitásának lényege abban áll, hogy az emberiség történetének eseménye. A vészkorszak időszakában maga a moralitását vesztett ember függesztette fel önmagát. Morál nélkül ugyanis nincs ember. Akik a szörnyűségeket elkövették, nem voltak emberek.
​A holokausztra nincs magyarázat. Mi adhatna magyarázatot milliók megsemmisítésére? A magyarországi zsidóság kétharmadának elpusztítására? Cigány honfitársaink ezreinek kiirtására. Az ölés mámorára, a pusztításban önigazolást kereső tébolyra. Hogy is lehetne erre ésszerű gondolatmeneteket gyártani.
​A holokausztra nincs magyarázat. Éppen azért van szükség az Élet Menetére, mert meg nem magyarázható. Mert szavakba, érvek sorába nem tömöríthető. Mert a szellem tehetetlen vele szemben. Csak a tett marad, a közös fellépés, a felvonulás, annak demonstrálása, hogy az egyik alternatíva az élet, a másik pedig az emberiség végső felszámolása. És ez a másik lehetőség itt dörömböl a kapukon. Soha nem tűnt el teljesen. De most egyre erősebben rázza a zárakt, beszökik az otthonokba, fészket rak a fejekbe, s egyre komfortosabban érzi magát az utcákon, a tereken az ország házában, a nyomtatott és elektronikus sajtóban.
​A holokausztra nincs magyarázat. Ahogy nincs magyarázat a Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulásának ötletére sem. Adj gázt! A cinizmusnak olyan formája ez, amelyre ugyanúgy nem lehet magyarázat, mint arra, amire utal. Szinte nem is érdekes, hány embert képviselnek ezek a cseppet sem szelíd motorosok. A gyűlölet falkája. Önmagában már az borzalom, hogy ezt a mondatot ma Magyarországon le lehetett írni agy hivatalosnak szánt kérelemben. És az sem számít, hogy miniszterelnöki utasításra ez a kérelem kétszer is el lett utasítva. Ahol egy ilyen mondat leírható, ahol egy ilyen kérelmet iratkezelési szabályoknak megfelelően dolgoznak fel a hivatalok, majd mérlegeli azt a jog gépezete, ott a morál vesztésre áll. Ott lehajtott fejjel kell járnia mindenkinek, aki bármilyen formában is érintkezik ezzel a szennyel. Márpedig ezzel mindannyian beszennyeződünk. Így aztán egyre nehezebb lesz kimondani azt a szót, hogy hazám. Hogy is volna könnyű? Egy olyan országban, ahol az ilyen csoportosulások miatt a nemzeti kifejezés egyre inkább szinonimájává válik a kirekesztőnek, a gyűlöletkeltőnek, hogy csak szofisztikált kifejezésekkel illessük az emberi ostobaságot, és a morál hiányát.
​A holokausztra nincs magyarázat. Hogy is lehetne magyarázatot adni arra, amikor a szellem napvilágát követelő költő szavait mindazzal szembefordítva forgatják ki egy molinón idézve – a címet persze pontatlanul megadva –, amiért egész életében küzdött, s aminek nevében meghozta a legnagyobb áldozatot, amit ember meghozhat. Ezt az áldozatot tiporják sárba, alázzák földig valamiféle borzalmas rend nevében, a bőr tangában magukat rúdra tekeredve kelletők. Akik nem így képzelik el a rendet azoknak az egyetlen esélyük csatlakozni az élet vonulásához.
​A holokausztra nincs magyarázat. Vele szemben az egyetlen alternatíva az élet, az Élet Menete, ha kell, nap, mint nap, mindaddig, amíg a többi nemzethez hasonlóan nem járhatunk újra magunk is emelt fővel a saját hazánkban.