„Kóser Budapest”

Élmény és csalódás

A Negyed6-Negyed7 fesztivál keretében első alkalommal rendezte meg a BUPAP Fűszeres Eszter gasztroblogger, Merker Dávid szociológus vezetésével a „Kóser Budapest” elnevezésű városi sétáját.

Gasztro túrát vártam némi szociológiai fűszerezéssel. Történelmi kaleideszkópot, irodalmat, sok új ismeretet és MIKVÉT kaptam helyette, – igen így csupa nagybetűvel az élményért – köszönöm.

Keresztényként volt ismeretem a zsidó vallásról és a vallási előírásokról. A kóser szó gyermekkoromból ismerősen hangzott, igaz teljesen más jelentéssel. A jót jelentette annak idején, na meg nagyanyám maceszos tejeskávés reggelijeit. De sokat ettük ezt gyermekkoromban. Később már a fővárosba költözve, csodálkozva néztem a Visegrádi utcában lévő kóser hentes kirakatát. Ennyi nosztalgia után térjünk vissza csak a mába.

Eszter röviden ismertette a kóser szabályokat, elmagyarázta az étkezéssel, főzéssel kapcsolatos előírásokat.  Szociológusunk, Eszter szavait Szomory Dezső Lázár című művének szavaival erősítette meg.

Sétánkat Magyarország egyetlen működő mikvéjének meglátogatásával kezdtük a Kazinczy utcában. A pészach ünnepe lőtt – éppen egybe esik a keresztény húsvéttal – itt kóserolják az ilyenkor használatos új edényeket, és végzik el a hámec égetést. (Minden erjedésre alkalmas élelmiszer összegyűjtenek és elégetnek, így készülnek az ünnepre) Megindító volt számomra látni és átélni azt, ahogy egy édesapa gyermekeivel végezte a hámecozást, majd a magukkal hozott edényeket megmerítették a mikve erre szolgáló medencéjében.

Budapest történelmi zsidónegyedében valaha virágzó kóser élet zajlott, húsüzemek, pékségek, éttermek és kávéházak sorakoztak egymás mellett. Mára ezekből szinte semmi sem maradt fenn. Eltűnt a Dob utca 27 alól a húsüzem, mely a háború alatt gettó konyhaként üzemelt. Nyoma sincs a Holló utca 1 számú házban működött füstölőnek. A valaha legendás Stern bácsi vendéglőjében a Rumbach Sebestyén utcában most Kávéház üzemel. A Dob utcában a „Fekete Macska” mulató is rég más funkciót kapott. A valaha kóser borairól híres Klauzál utcai ortodox kocsmába sem térhetünk be egy pohár fimon borra, mert pártszékházzá alakították.

Hogy mi maradt meg? A Dob utcai kóser hentesüzlet, és Magyarország egyetlen kóser cukrászdája, a Frölich.

Gasztro-szocio túránk érintette a „Kőleves” vendéglőt, mely egy új irányzat, a „kosher style” jegyében működik Talán ez a jövő útja. Világszerte nyílnak az ilyen jellegű éttermek. Igaz az itt elkészített fogások nem felelnek meg a kóserség szigorú szabályainak, de ismerté teszik a zsidó konyhát.

Ha személyesre sikerült beszámolóm felkeltette érdeklődését, figyelje a BUPAP programjait, mert megrendezik újra ezt a sétát.

2013. március 26.                                                        (sztorma)

 

Ha szeret olvasni, akkor kérem látogassa meg blogomat
slapaj.blog.hu/