Montreál posztumusz tiszteletbeli polgára lett Raoul Wallenberg

Montreál posztumusz tiszteletbeli polgára lett Raoul Wallenberg

 

Születésének századik évfordulója alkalmából Montreál posztumusz tiszteletbeli polgárává avatták Raoul Wallenberget – közölte hétfőn internetes kiadásában a The Canadian Jewish News.

A montreáli városházán a múlt héten megrendezett szertartáson a holokauszt idején Budapesten magyar zsidókat mentő svéd diplomatáról a személyes emlékeit idézte fel a 84 esztendős Agnes (Lőrinci) Kent, aki az édesanyjával együtt annak köszönheti életét, hogy menedéket kapott Wallenbergtől az egyik védett házban. Kent a tudósítás szerint arra figyelmeztetett, hogy az antiszemitizmus ismét feléledőben van Magyarországon.

Gérald Tremblay montreali polgármester fontosnak nevezte, hogy mindenki ismerje a másik emberi mivoltát és rosszallásának adott hangot amiatt, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát aláíró országok közül mennyien viseltetnek passzivitással a gyűlölet iránt.

Tramblay olyan példaképnek nevezte Raoul Wallenberget, akit sohasem fognak elfeledni, és példaértékűnek nevezte Montreált is, ahol 120 olyan közösség él egymás mellett békességben, amely összesen 80 nyelven beszél.

Irwin Cotler parlamenti képviselő sürgette, hogy Oroszország „végre nyissa meg levéltárait”, amelyekből kiderülhet, hogy mi történt Raoul Wallenberggel azután, hogy a szovjet hadsereg 1945. január 17-én letartóztatta. Cotler tagja volt a nemzetközi bizottságnak, amely 1990-ben megállapította, hogy hazugság volt az az állítás, miszerint Wallenberg 1947-ben halt meg a gulágon „természetes okok” miatt. Mint mondta, „hiteles” bizonyítékok szerint a svéd diplomata még a 80-as években is élt.

Marvin Rotrand, a városi tanács többségi frakciójának vezetője elmondta, hogy ő is a holokauszt egyik túlélőjének a fia, és méltatta Wallenberget, aki rengeteg zsidót – a politikus szerint több mint 100 ezer embert – mentett meg azzal, hogy ellenállt a gonoszságnak. Mint monda, ennek részese volt a fasiszta magyar rezsim is, amely „ugyanannyira antiszemita és kegyetlen volt, mint a németek”.