Az Egyesült Államok küldöttsége bojkottálta az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád szerdai felszólalását

Bojkottálták a holokauszttagadó iráni elnök felszólalását

Az Egyesült Államok küldöttsége bojkottálta az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád szerdai felszólalását az ENSZ Közgyűlésében az ülésszak általános vitáján.
„Ahmadinezsád úr ismételten nem arra használja fel ENSZ-beli látogatását, hogy az iráni nép törekvéseit képviselje, ehelyett ontja a paranoiás elméleteket és Izrael-ellenes visszataszító gyalázkodásokat” – jelentette ki Erin Pelton, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője.
    
Barack Obama amerikai elnök kedden, az általános vita első napján leszögezte: az Egyesült Államok mindent megtesz, „amit kell”, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez. Figyelmeztetett, „nem korlátlan az az idő”, amely az iráni nukleáris probléma megoldására fordítható.
    
„Egy nukleáris fegyverekkel felszerelt Irán (már) nem olyan fenyegetés, amelyet fel lehet tartóztatni” – mondta. -„Ez Izrael felszámolásával fenyegetne és az (Perzsa-)öböl országainak biztonságát és a globális gazdaság stabilitását fenyegetné(…) Az Egyesült Államok mindent megtesz, amit kell, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson – hangoztatta.
    
Az Egyesült Államok hétfőn visszataszítónak és agresszívnak nevezte az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán New Yorkban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek egy aznapi, Izraellel kapcsolatos nyilatkozatát.
    
Ahmadinezsád tudósítóknak kijelentette: „Alapjában véve nem vesszük komolyan a cionisták fenyegetését… Minden védekezési eszköz a rendelkezésünkre áll, és készek vagyunk megvédeni magunkat. A nukleáris kérdés nem gond, viszont az Egyesült Államok hozzáállása Iránhoz fontos. Mi készen állunk a párbeszédre, a gondok alapvető megoldására”, de csak olyan feltételek mellett, amelyek „a méltányosságon és a kölcsönös tiszteleten alapulnak” – mondta. Izraellel kapcsolatban kijelentette még, hogy „nincsenek történelmi gyökerei” a térségben, s egy bizonyos „történelmi szakaszban” zavart okoz az évezredek óta ott lévő Iránnak, de „aztán felszámolják”.
    
Mahmúd Ahmadinezsád kedden, az AP hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy egy új világrendnek kell megszületnie, amely mentes az Egyesült Államok erőszakoskodásától és világuralmi törekvéseitől.

Az iráni elnök több ízben, nyilvánosan megkérdőjelezte a holokausztot.

MTI / atv.hu/BPI.HU