„2008-ban a szocialisták nem voltak hajlandók őszintén beszélni”

 
A szocialista kormány tagjai pontosan tudták, hogy az IMF-megállapodásnak az lesz a következménye, hogy csökkenteni kell a béreket, a nyugdíjakat, meg kell emelni a személyi jövedelemadót, be kell vezetni az ingatlanadót, és még számtalan megszorítást kell életbe léptetni – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a gazdasági és informatikai bizottság szerdai – a 2008-as IMF-megállapodás körülményeit megvitató – ülését követő sajtótájékoztatóján.

A mai bizottsági ülést elsősorban azért kezdeményeztük, hogy a 2008-as IMF megállapodás körülményeit, létrejöttének az okait alaposan megismerhessék a bizottság tagjai és a közvélemény – jelentette ki Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, őt a mai vita arról győzte meg, hogy a 2008-as IMF-megállapodást nem azért kellett megkötni, mert ezt az államadósság visszafizetése indokolta, hanem más okai voltak. Bebizonyosodott, hogy 2008-ban azért volt szükség gyors IMF-megállapodásra, mert meg kellett emelni a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékát, és bankmentő csomagot kellett összeállítani – szögezte le.

 

 

 

 

Mint mondta, korábban az akkori kormány számtalan olyan gazdaságpolitikai hibát követett el, aminek az eredményeként nem volt más választása. 2008-ban az akkori kormánynak nem volt ereje, nem volt módja és nem volt lehetősége arra, hogy mérlegelje a feltételeket – fűzte hozzá. Rogán Antal hangsúlyozta, a szocialisták csak olyan feltételeket tudtak elfogadni, amelyek 2009-ben mélyítették a gazdasági válságot. Ez volt a korábban követett rossz gazdaságpolitika eredménye – mutatott rá.

A fideszes politikus szólt arról is, hogy véleménye szerint, a bizottsági ülésen elhangzottak alapján, az „akkori kormánytagok nem beszéltek őszintén, pontosan tudták, hogy az IMF-megállapodásnak az lesz a következménye, hogy csökkenteni kell a béreket, a nyugdíjakat, meg kell emelni a személyi jövedelemadót, be kell vezetni az ingatlanadót, és még számtalan megszorítást kell életbe léptetni”. Az én meggyőződésem szerint ezek akkor nem segítették elő, hogy 2009-ben hazánkban gazdasági növekedés legyen – hangsúlyozta.

 

 

 

 

Szavai szerint, „ha van tanulsága egyáltalán az akkor megkötött megállapodásnak, akkor az az, hogy nem szabad rossz megállapodást kötni”.  Ezzel összefüggésben kijelentette, jónak tartja, hogy a magyar kormány világossá tette, hogy mely lépéseket nem vállal a megállapodás érdekében. 2012-ben olyan megállapodásra van szükség, amely segíti a gazdasági növekedést Magyarországon, és nem ellenkező irányba hat – emelte ki. Hozzátette: 2008-ban az akkori kormány nem tudott ilyen megállapodást kötni a valutaalappal.

 

 

 

 

A frakcióvezető úgy fogalmazott, sajnálatos, hogy 2008-ban a szocialisták nem voltak hajlandók őszintén beszélni, „nem mondták el a nyilvánosságnak, hogy az IMF-megállapodásnak milyen következményei lesznek”. Emlékeztetett Lendvai Ildikó szavaira, aki 2008-ban azt mondta, ezzel a megállapodással meg lehet védeni a tizenharmadik havi nyugdíjakat. Nem ez történet, hanem ennek az ellenkezője, nem megvédték a nyugdíjasokat, hanem csökkentették a nyugdíjakat; nem tudták megvédeni a közszolgák bérét, hanem kénytelenek voltak bércsökkentést végrehajtani – hívta fel a figyelmet.

 

 

 

 

Rogán Antal szólt arról is, egyetért Simor Andrásnak, a jegybank elnökének szavaival, miszerint ma  lehet jobb körülmények között, más feltételek között IMF-megállapodást kötni. Ez a mostani kormány és a kormánypártok szándéka is – húzta alá.

A következő bizottsági ülésen, október elsején, készen állunk arra, hogy a tárgyalódelegáció tagjaként tájékoztassam a bizottság tagjait arról, hogy a kormány által felajánlott intézkedések köre mit tartalmaz, tehát milyen megállapodást szeretnénk kötni mi a valutaalappal – jelentette ki.