Népirtás: az ENSZ egy Vatikánban élő pap kiadatását kéri

Népirtás: az ENSZ egy Vatikánban élő pap kiadatását kéri

Népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja a ruandai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék Jean-Baptiste Rutihunza ruandai papot, aki hat éve a vatikáni állam területén él – jelentette a szerdai olasz sajtó.
A nemzetközi törvényszék Jean-Baptiste Rutihunza haladéktalan kiadatását kérte az olasz hatóságoktól.
    
A 63 éves, hutu nemzetiségű katolikus pap ügyvédje kíséretében jelentkezett meghallgatásra a római ügyészségen. Tagadta a vele szembeni vádakat, amelyeket „politikai bosszúnak” nevezett ruandai ellenségei részéről – írta szerdán Corriere della Sera napilap római kiadása.
    
Jean-Baptiste Rutihunza visszatért a Vatikánba, ahol 1997 óta az Irgalmas Testvéreknek a pápai állam területén található intézetében él, és portásként dolgozik.
    
Rutihunza kiadatásáról az olasz fellebbviteli bíróságnak kell döntenie, de az olasz ítélet nem kötelezi a Vatikánt – írták az olasz napilapok.
    
Az ENSZ-törvényszék tucatnyi szemtanú vallomása alapján népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja Rutihunzát.
    
1994 áprilisában, a ruandai népirtás idején Rutihunza az afrikai ország déli részén levő Gaturában az Irgalmas Testvérek egyik intézményét vezette, ahol fogyatékos tuszi gyerekek kaptak menedéket. A vád szerint Rutihunza a gyerekeket átadta a hutu miliciáknak. Évekkel később Gaturában tömegsírt találtak több mint négyezer gyermek holttestével.
   
2002-ben szintén a tanzániai Arushában működő ENSZ-törvényszék által kiadott körözés alapján egy firenzei kolostorban tartóztatták le Atanase Seromba ruandai katolikus papot. Az olasz hatóságok kiadták Ruandának, és hazájában életfogytiglani börtönre ítélték szintén népirtásért és emberiesség elleni bűntettekért.
    
Seromba kétezer tuszit záratott be saját templomába, és fölrobbantotta az épületet.