Megjelent az 5773. zsinagógai év naptára

Határidőnapló, magyar-zsidó adatbázis, ünnepek, imák, templomi szokások, tóraolvasási táblázat.


luach_5773_bels__.jpg A naptár tartalmazza az 5773-as zsinagógai év ünnepeinek időpontját, a legfontosabb imákat, az 5773. zsinagógai évhez szükséges templomi szokásokat és tudnivalókat, a gyertyagyújtások időpontjait, Tóraolvasási táblázatot, valamint az aktuális hetiszakaszokat.

A naptár határidőnaplónak is kiválóan használható, valamint megtalálható benne egy átfogó magyar-zsidó adatbázis (budapesti-és vidéki hitközségek és zsinagógák, ifjúsági-és civil szervezetek listája), kiegészítve a környező országok zsidó hitközségeinek listájával

Gazdag, de alig ismert örökség” – Ez évi naptárunkat Klein Rudolf építésztörténész fotóival illusztráltuk, melyeken a történelmi Magyarország zsinagógái láthatók.  A képek összeállításánál arra az időszakra koncentráltunk (1782-1918), amikor a zsinagógaépítés virágzott Magyarországon.

Válogatásunkban az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám a magyar kultúrához erősen kötődő zsidó közösségek épített örökségeiből mutatunk be Önöknek egy kis ízelítőt, a teljesség igénye nélkül. E közösségek gazdag kulturális örökségét a mai Magyarországon fájdalmasan kevesen ismerik.

A naptárt készítette:
Deutsch Róbert főrabbi és dr. Frölich Róbert főrabbi

Felelős kiadó:

Dr. Feldmájer Péter, Zoltai Gusztáv

Tipográfia és nyomda:

Indigoline, Pannónia-Print

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 2012. 

Megvásárolható, illetve megrendelhető:
Mazsihisz Szertartási Osztály
(Budapest VII. ker., Síp utca 12. I. emelet)
Telefonszám: 413-5581, 413-5526
E-mail cím: [email protected]

Mazsihisz / d.a.