Főhajtás a mártírok előtt Pécsett

Keresztény emlékmű a holokauszt pécsi áldozataiért


 Felavatták  Pécsett a baranyai megyeszékhelyről elhurcolt zsidó mártírok emlékművét. A pécsi állomáson 1944-ben 3800 baranyai zsidót raktak vagonokba, közülük 400-an élték túl a deportálást.


„A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit” (Edmund Burke).

Az áldozatoknak a Pécs Emlékezete Alapítvány állított mementót. Korinek László kriminológus, egyetemi tanár és Varga Jenő vállalkozó 2009-ben azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy város nem zsidó polgárai hajtsanak fejet a holokauszt pécsi áldozatai előtt. A szoborállítás 12 milliós költségét az alapítvány adományokból gyűjtötte össze.

p__cs_m__rt__r.JPG

Az emlékművet Illa Gábor képzőművész terve alapján a pécsi állomás délnyugati részén, a városhoz legközelebb álló vágány mellett építették meg. A helyválasztást az indokolta, hogy az elhurcoltak innen vetettek utolsó szempillantást szűkebb hazájukra. A szobor – amelyen, pénteken végezték az utolsó simításokat – egy vagont jelképez, amelyben öttagú csoport sziluettje látszik.
Az alapítvány nevében az emlékezőket dr. Varga Jenő köszöntötte. Az emlékmű leleplezésén – az 1947-től 1981-ig Pécsett szolgáló – Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mondott beszédet.
A megemlékezés végén koszorúzásra és az emlékkövek elhelyezésére került sor.

 

Mazsihisz/MTI/Breuerpress