Lázár János: a magyar kormány „kiszolgálta” Oroszország érdekeit

 A magyar kormány nyolc éven át „kiszolgálta” az orosz érdekeket, a jelenlegi magyar vezetők felelőssége, hogy ezután milyen irányba viszik tovább a magyar-orosz kapcsolatokat – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi budapesti könyvbemutatón.     
   


– A magyar kormány nyolc éven át „kiszolgálta” az orosz érdekeket, a jelenlegi magyar vezetők felelőssége, hogy ezután milyen irányba viszik tovább a magyar-orosz kapcsolatokat – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi budapesti könyvbemutatón.    
    A fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy az orosz külpolitikai és gazdasági érdekek diktálták a magyarországi történéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt. Az elmúlt években az volt a cél, hogy Magyarország Oroszország közép-európai „hídfőállása” legyen – tette hozzá a frakcióvezető Gereben Ágnes, Az orosz kapcsolat című könyvének bemutatóján.
    Lázár János szerint a közelmúlt egyik legfontosabb külpolitikai öröksége „az orosz-magyar gazdasági oligarchikus kapcsolatrendszer, amely az elmúlt nyolc esztendőben kialakult”.
    A mai vezetők felelőssége, hogy ezt a viszonyt milyen irányba terelik – mondta a frakcióvezető -, hozzátéve, Magyarország túlzottan kiszolgáltatott, mert energiaszükségletének 80-90 százaléka keletről érkezik, ami „kényszerpályára állítja a magyar gazdaságpolitikát”. Az Oroszországhoz fűződő viszony egyúttal értékválasztást is jelent – mutatott rá. A kapcsolat gazdaságilag, stratégiailag előnyös lehet – mondta – ugyanakkor, mint fogalmazott – „Keletről sok minden jöhet, de demokrácia és szabadságjogok biztosan nem”.
    Csaba László egyetemi tanár illúziónak nevezte, hogy Oroszország jelentősége csökkent volna a közelmúltban. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló nyersanyagforrások szerinte kedveznek a tekintélyelvű rendszer kialakulásának. Az energiaforrásokból adódó nagy jövedelem lehetővé teszi, hogy Oroszország szabadon, külső befolyás nélkül alakíthassa politikáját, magyarázta Csaba László, emlékeztetve, az országban az állam és a gazdaság nem válik szét egymástól.

 

BPI/MTI