Olmert: tényleges haladás volt a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon

Az izraeli miniszterelnök szerint volt tényleges haladás a palesztin elnökkel a konfliktus rendezésének kulcskérdéseiről eddig folytatott tárgyalásain.


Ehud Olmert erről kedden beszélt annak a nemzetközi értekezletnek a megnyitóján, amelyen a hét folyamán részt vesz többek között George Bush amerikai elnök is.
Több száz politikus és értelmiségi vesz részt az „Arccal a jövő felé” címet viselő háromnapos konferencián, amelyet az Izrael Állam alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek részeként szervezett Simon Peresz izraeli államfő. Bush elnök szerdán érkezik meg Izraelbe, és még aznap este beszédet tart a tanácskozáson.
Az izraeli kormányfő az elért haladás részleteiről nem nyilatkozott, de azt elárulta, hogy nem minden területen tudtak előbbre lépni. Palesztin illetékesek nem nyilatkoztak ilyen optimistán, szerintük nincs megállapodás. A béketárgyalások tavaly novemberben kezdődtek el újra az izraeli és a palesztin fél között.
Olmert és Mahmúd Abbász palesztin elnök akkor azt ígérte Bushnak, hogy megpróbálják megkötni a végleges békemegállapodást 2009 januárjáig.
„Komoly és jelentős tárgyalásokat folytatunk a Palesztin Hatósággal. Nagyon fontos kérdésekben megállapodásra jutottunk és megegyeztünk, de nem mindegyikben” – tette hozzá Olmert, aki arról beszélt, hogy az állandó határok kijelölése a legjelentősebb kihívás Izraellel szemben.
Izraeli tisztviselők a múlt héten közölték, hogy az Egyesült Államok által támogatott béketárgyalásokon előbbre jutottak a jövendő palesztin állam határait illetően, de Jeruzsálem és a palesztin menekültek ügyében továbbra sem jutottak dűlőre. Palesztin tárgyalók komolynak minősítették Olmert és Abbász egyeztetéseit, de hangsúlyozták, hogy a kulcskérdések egyikében sem sikerült megállapodásra jutni.
BreuerPress/MTI/AP/AFP/Reuters