Solana pénteken libanoni és izraeli körutat kezd

Solana eddigi útjai nem sok sikert hoztak nem véletlen, hogy például a Le Soir című belga lap csütörtöki vezércikkében egyenesen Európa vereségéről írt, kárhoztatva, hogy az Európai Unió semmilyen hatást nem ért el a harcok kirobbanása óta.


A libanoni harcok kirobbanása óta, azaz egy hónapon belül immár harmadszor látogat a térségbe Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a spanyol politikus pénteken és szombaton Libanonban, vasárnap pedig Izraelben és a palesztin területeken tárgyal majd, hogy megpróbáljon segíteni a konfliktus megoldásában.
Ezen a helyzeten azonban valószínűleg Solana mostani útja sem változtat majd: az érintett országok ugyanis eltérően látják a kibontakozás útját, s az ENSZ Biztonsági Tanácsa is megosztott. Libanon azonnali tűzszünetet és gyors izraeli visszavonulást akar, ez utóbbi viszont leszögezte, hogy egészen addig folytatja a harcokat, amíg egy nemzetközi stabilizációs erő és a libanoni hadsereg nem vonul be a dél-libanoni térségbe, megakadályozva a Hezbollah fegyvereseinek visszatérését. Ezt az álláspontot Washington is támogatja, Franciaország viszont – amely valószínűleg az esetleges nemzetközi erő vezetője lenne – addig nem akar katonákat telepíteni a régióba, amíg nincs tűzszünet, s politikai megállapodás a harcoló felek között. Ilyen körülmények között Solana nem sokat tehet: mindössze az EU álláspontját fogja újból ismertetni. A tagállamok külügyminiszterei múlt hét kedden az ellenségeskedések azonnali beszüntetését követelték, de az unión belüli ellentéteket mutatja, hogy az ennél valamivel erősebb (mert jogi kötelezettségeket is tartalmazó) megfogalmazást, az azonnali tűzszünet sürgetését elvetették.
BreuerPress-info