Párizs zsidó negyedében radikális antiszemita csoport vonult fel

Antiszemita fenyegetéseket kiabálva egy, a feketék felsőbbrendűségét hirdető radikális csoporthoz tartozó, több tucat fekete bőrű fiatalember rendezett felvonulást Párizs zsidó negyedének legforgalmasabb utcáján.


A korábban csak interneten létező KA Törzs nevű csoportosulás tagjai a kóser éttermeiről és zsidó cukrászdáiról híres Rosiers utcán végigvonulva a Marais „megtisztítását” követelték a „buzi zsidóktól”, valamint két zsidó csoport, a Betar és a Zsidó Védelem Ligájának vezetőit keresték. A pánikot keltő negyedórás felvonulásnak a helyszínre érkező hat rendőrautó vetett véget. A fiatalokat igazoltatták, de mivel a verbális agresszión kívül semmilyen anyagi kár vagy személyi sérülés nem történt, a provokátorokat elengedték a rendőrök.
Az antiszemitizmus elleni nemzeti iroda (BNCVA) feljelentését követően eljárás indult a szervezet két hónapja létező internetes oldalának ügyében. Ennek keddi megszüntetéséig az Aton egyiptomi isten csodálói üzeneteikben a feketék felsőbbrendűségét hirdették, és a zsidók elleni erőszakra uszítottak.
A hétvégi felvonulást az ötven tagot számláló KA Törzs guruja, Kémi Seba vezette. A Strasbourgban született elefántcsontparti és haiti-i szülőktől származó 25 éves francia fiatalember valódi neve Stellio Gilles Robert. 1999-ben csatlakozott a Nation of Islam (Iszlám nemzete) nevű amerikai fekete szervezet francia tagozatához. Három évvel ezelőtt azonban úgy gondolta, hogy az iszlám a feketék elnyomását célzó „szemita-centrista mátrix” része. Ezért megalapította a fekete pártot, majd 2004 decemberében az általa politikai-misztikus szervezetnek minősített KA Törzset.
„Az egyetlen dolog, amiben hasonlítunk a nácikhoz, és amit nem is tagadok, az, hogy ők is jobban szerették Németországot annál, mint ahogy Németország szerette önmagát” – nyilatkozta még korábban a szervezet vezetője. Szerinte a közép-afrikai rend a több évszázada elnyomott fekete lakosság jogait kívánja megvédeni.
Elmondása szerint múlt vasárnapi provokációja során a „zsidó közösség azon bűnözőivel” akart beszélni, akik szerinte a februárban kegyetlenül meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére rendezett antiszemitizmus elleni felvonuláson fekete bőrűeket vertek meg. Amíg a rendőrség februárban a gyilkossággal vádolt banda vezetőjét, Youssouf Fofanát kereste, a KA Törzs fenyegető e-maileket küldözgetett franciaországi zsidó szervezeteknek.
BPI-info