Az izraeli hadsereg jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.20.Orbán Viktor miniszterelnök a Mercedes-Benz Group AG vezérigazgatóval találkozón tekintették át a magyar EU-elnökségnek az európai versenyképességgel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos terveit.

Országszerte elkezdődött az aratás, az élénkülő kivitelnek köszönhetően a raktárak szinte ki is ürültek mostanra.

Az izraeli hadsereg jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához.

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás – hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők egyik parancsnoka.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozón áttekintették a magyar EU-elnökségnek az európai versenyképességgel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos terveit, valamint a Mercedes folyamatban lévő beruházásainak helyzetét – mondta Havasi Bertalan.

Támogatni fogjuk az európai védelmi ipar és innováció megerősítését, erre vállalkozunk a közeledő magyar elnökség során – közölte közösségi oldalán a honvédelmi miniszter, aki az uniós magyar elnökség jelmondatával indította bejegyzését: Tegyük naggyá Európát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi-oldalán közzétett videóban elmondta: Magyarország hamarosan átveszi az EU soros elnökségi tisztét, ezen belül a védelem és a védelemipar kiemelten fontos területek, Magyarország pedig „stratégiai előrelátással európai és ezen belül is gyakran német képességekre támaszkodik”. Ezekről tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel kedden Berlinben – jelezte a tárcavezető, hozzáfűzve, megbeszéléseik minden fontos témát érintettek, így felkészült az induló európai elnökségre. “A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Országszerte elkezdődött az aratás, az élénkülő kivitelnek köszönhetően a raktárak szinte ki is ürültek mostanra – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt kifejtette, hogy a gabonapiaci környezet az előző évekhez képest valamelyest rendeződött, az ukrajnai háború kedvezőtlen hatásai jelentősen mérséklődtek, a magyar kivitel visszanyerte a lendületét, így a visszajelzések szerint a belföldi raktárak kihasználtsága az aratás kezdetére 10 százalék alá csökkent. Magyarország 2022 második felében 1,9 millió tonna gabonát exportált, 2023 második felében már 3,3 millió tonnát. Az Olaszországba irányuló kivitel különösen jól alakult, oda jutott az idei első három hónap 2,1 millió tonnás gabonaexportjának majdnem a fele, ezzel az elmúlt éveket jellemző visszaesés megfordult. Az időjárási szélsőségek idén nem okoztak jelentős károkat, de az Alföld jelentős része csapadékhiányos – tette hozzá

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. „A helyzetértékelés részeként jóváhagyták és megerősítették a műveleti terveket egy libanoni offenzívához és döntést hoztak a terepen lévő csapatok készültségének fokozására” – áll az izraeli hadsereg közleményében. A tájékoztatás szerint a döntést az északi parancsnokság stábjának ülését követően hozták meg. Iszráel Katz izraeli külügyminiszter kedden figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról. Az iráni támogatást élvező milícia nemrég utalást tett arra, hogy Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen is támadást indíthat. Katz egy bejegyzésében úgy fogalmazott: Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető fenyegetései nyomán, miszerint megrongálhatják Haifa kikötőjét, „közel kerültünk ahhoz a ponthoz, ahol dönteni kell a Hezbollah és Libanon elleni játékszabályok megváltoztatásáról”. „Egy teljes körű háborúban a Hezbollah meg fog semmisülni, Libanon pedig súlyos vereséget fog szenvedni” – húzta alá.

Az amerikai külügyminiszter szerint egyetlen leállított bombaszállítmányon kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Antony Blinken ezzel az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu szavaira reagált, aki szerint az Egyesült Államok fegyvereket tart vissza, amivel lassítja az izraeli hadműveleteket. Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok egyetlen bombaszállítmány küldését vizsgálja felül, amelyben nagy hatóerejű bombák, egyebek mellett 1000 kilogrammos eszközök szerepelnek. A külügyminiszter megismételte, hogy az amerikai adminisztráció aggályosnak találja ilyen eszközök bevetését sűrűn lakott térségekben, mint a dél-gázai Rafáh városa. Antony Blinken szerint a többi katonai szállítás az eredeti tervek szerint zajlik. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felfoghatatlannak nevezte, hogy az amerikai adminisztráció fegyvereket és lőszereket tart vissza, majd a Hamász megsemmisítésére indított hadműveletre utalva azt mondta: „adják oda az eszközöket, és mi sokkal gyorsabban elvégezzük a munkát”.

Az Európai Unió Bírósága, a „Soros-bíróság” 80 milliárd forintos bírságával és a napi 400 millió forintos kényszerítő bírságával új szintre emelte a Magyarország elleni támadásokat – közölte Zsigmond Barna Pál. Hozzátette: ugyanakkor az ítélet és a héten életbe lépett, elhibázott migrációs paktum nem elriasztja, hanem csalogatja a migránsokat, és azt a jól működő modellt támadja, ami hatékonyan védi meg Magyarország és Európa határait. Az államtitkár elmondta: a migrációs nyomás nemcsak fizikai, hanem jogi értelemben is fokozódik Európában. A múlt hét a migráció elleni harc fekete hete volt, mert hatályba lépett az elhibázott uniós migrációs paktum, és kihirdették az uniós bíróság „vérlázító” ítéletét. Zsigmond Barna Pál úgy értékelt: az ítélet kihirdetésének időzítésében is tetten érhető a sunyiság, ugyanis, miközben az ítélet már régen készen volt, a kihirdetésével megvárták a választásokat annak érdekében, hogy eltitkolják a tartalmát a választók előtt. Ugyanis ha a választások előtt kiderül, hogy a baloldal vezette Brüsszel mégiscsak támogatja a migrációt, akkor jóval többen szavaztak volna a magyar kormánypártokra – vélekedett.

Az Európai Néppárt (EPP) és európai parlamenti (EP-) frakciója megváltozott, az évek során balra tolódott – jelentette ki Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben. Kedden a KDNP azt a döntést hozta, hogy távozik az EPP-ből és annak frakciójából, mivel nem tud azonosulni a párt háborús doktrínájával, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba. Hölvényi György elmondta, hogy a Fidesznek az EPP-ből három éve történt kilépése után a KDNP „nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amilyet semmilyen szempontból sem lehetett tolerálni”. Véleménye szerint az EPP-nek politikai szükségszerűség, hogy növelje tagjainak számát, azonban a magát kereszténydemokratának tartó párt túllépett saját értékein, és „sodródott az árral”. Példaként hozta fel, hogy a frakción belül nem lehet már a családügyekről beszélni, az utóbbi időben „a béke szót sem lehetett kimondani”, továbbá a genderkérdésekről sem lehetett nyíltan vitatkozni. Mint mondta, kereszténydemokrata politikusként saját munkáját továbbra is következetesen, ezen értékek mentén fogja folytatni.

Megdöbbenést és felháborodást váltott ki Franciaországban egy 12 éves kislány antiszemita erőszakkal kísért csoportos megerőszakolása a Párizshoz közeli Courbevoie-ban. A bűntény kapcsán a június végi előrehozott nemzetgyűlési választásokat megelőző kampányban a felméréseket vezető Nemzeti Tömörülés (RN) vezéralakja, Marine Le Pen azzal vádolta meg a „szélsőbaloldalt”, hogy „megbélyegzi a zsidókat”. A Párizshoz közeli nanterre-i ügyészség kedd este eljárást indított két 13 éves fiú ellen csoportos nemi erőszak, halálos fenyegetés és antiszemita erőszak gyanújával, míg egy harmadik, szintén kiskorú fiút az ügyben más bűncselekményekkel vádolnak. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Rendőrségi források szerint a 12 éves áldozatot a három fiú szombaton Courbevoie-ban, a lakhelyéhez közeli egyik parkban szólította le, ahol egy barátjával beszélgetett. A kislányt a gyanúsítottak egy hangárba hurcolták, ahol megütötték, majd ketten megerőszakolták,

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás – hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerdai interjújában. „Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el” – mondta Kuharcsuk az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában. A katonatiszt szerint most jutottak „a legkritikusabb szakaszba”, mert bekövetkezett az „elgyengülés pillanata”. Ebben a helyzetben „az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (…) (pedig) nincs egység a társadalomban”. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők „kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére” támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek. „Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás” – tette hozzá. „A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra” – figyelmeztetett.

Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz szerdán Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott egyeztetésén Phenjanban. „A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával” – tette hozzá orosz hírügynökségek közlése szerint. „Teljes támogatásáról és szolidaritásáról” biztosította „az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában”. Hozzátette, hogy a Moszkva és Phenjan közötti jelenlegi kapcsolatok még az egykori szovjet-észak-koreai viszonynál is szívélyesebbek, Észak-Korea legjobb barátjának nevezte Putyint, továbbá méltatta Oroszország szerepét „a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában”. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség aláhúzta, hogy a phenjani vezetés szerint a két ország partnersége felgyorsítja a többpólusú világrend kiépülését.

Időjárás:

Ma is marad mindenütt a napos idő.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 35 fok körül alakul.