A viták ellenére Magyarország fontos az EU-nak

A viták ellenére Magyarország fontos az EU-nak

?si=cjORSqf6RwaMRGJ0

Zsigmond Barna Pál, Európai Uniós Ügyek államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország és az EU kapcsolatáról, a júliusban induló magyar elnökségről.

A politikus elmondta, igen is vannak viták Magyarország és az EU között, ez elsősorban azt jelenti, hogy leginkább a brüsszeli vezetés az, amelyik a magyar kormányt támadja. Ez azért történik, tette hozzá, mert a brüsszeli vezetés föderalista álláspontot képvisel, és túlnyomórészt baloldali-liberális eszméket vall. Ezzel szemben állnak a szuverenista szemléletet képviselő, leginkább jobboldali kormányok. Összességében azonban ki kell jelenteni, a viták ellenére Magyarország fontos az EU-nak.

            A nézetkülönbségekről azt is elmondta a politikus, hogy valamiért a brüsszeli vezetés nem akarja tudomásul venni a szerződéseket, azaz azon dolgozik, hogy minél több jogkört tudjon magáénak. A tagországok a csatlakozáskor számos területen engedtek a szuverenitásukból, ezek közül a kereskedelmet emelte ki az államtitkár. Ám a jelenlegi uniós vezetés más jogköröket is maga alá akar vonni, ezzel az uniós  szerződéseket kívánják semmibe venni. Példának hozta fel Zsigmond Barna Pál, hogy bár Magyarország minden feltételnek megfelel, de mégsem jutott hozzá az őt megillető uniós forrásokhoz. Hasonló példa a politikus szerint a migráció ügye is. Ebben a kérdésben is ütközik a föderalista és a szuverenista szemlélet. A magyar kormány álláspontja egyértelmű, 2015 óta csak és kizárólag ellenőrzött módon, papírokkal rendelkezők léphetnek be a határainkon az EU területére. A politikus végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy a migráció tekintetében is látszik, ahogy más, minket is körülvevő konfliktusok kapcsán, az ilyen ügyekben az EU-nak nincs víziója. Pedig például, pont a migráció az, ahol erre nagy szükség van, hiszen pont a gázai háború is arra hívja fel a figyelmet, mi mindenre képes a radikális iszlám.

Köszönöm a beszélgetést Breuer Péter