Hat hónappal a háború kirobbanása után a szárazföldi hadművelet hivatalosan is a végéhez közeledhet – szinte minden egységet kivonnak a Gázai övezet déli részéröl

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.08.A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is – közölte Nyitrai Zsolt.

A tavaszi időszakban jelentős a növekedés az illegális migrációban, és ez egyre fojtogatóbban hat a célországokra – vélekedett Bakondi György.

Hat hónappal a háború kirobbanása után a szárazföldi hadművelet hivatalosan is a végéhez közeledhet – szinte minden egységet kivonnak a Gàzai övezet déli részéröl.

Rishi Sunak brit miniszterelnök „szörnyűnek” nevezte az Izrael és a Hamász közötti hat hónapja tartó háborút, és azt mondta, hogy „véget kell vetni” neki.

Belföldi hírek:

A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is – közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára feltöltött videóban. Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a programot azért indították el, hogy gondoskodó államként az idősek biztonságát megteremtsék. Hozzátette: olyan segítségkérésekre is fel kell készülniük, amikor az idős ember nem tudja megoldani házi kedvencének ellátását, mert például több napig kórházi ellátásra szorul. Jelezte, hogy a gondosórát igénybe vevőknek ezekben az esetekben is igyekeznek segítséget nyújtani, és megkeresik azokat az állatvédő civil szervezeteket, amelyek információt, tanácsokat tudnak nyújtani az ilyen helyzetekben. A videóban Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos elmondta, hogy levélben fogják felkeresni az állatvédő szervezeteket, és lehetőséget biztosítanak számukra a programhoz való csatlakozásra. A kapcsolódó szervezetek által a diszpécserközpont munkatársai tájékoztatást tudnak nyújtani arról, hogy az idősek melyik szervezethez fordulhatnak segítségért házi kedvencükkel kapcsolatban.

Győzelemre készülnek a június 9-i európai parlamenti választáson és alázattal fordulnak az előttük álló feladatokhoz – mondta a Fidesz európai parlamenti (EP) listavezetője. Deutsch Tamás kijelentette: győztes csapatot akart a Fidesz országos elnöksége összeállítani az EP-válaszásra. Hozzátette: a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-listájának az összeállítása abból az elgondolásból indult ki, hogy az előttünk álló EP-ciklus talán a legnehezebb, a legkeményebb lesz. Mint mondta, már most látható, hogy az elmúlt időszak „rendkívül durva politikai zsarolásai” ellenére még soha annyi „brutális erejű támadás” nem érte Magyarországot és a magyar szuverenitást, mint amire az elkövetkező években számítani lehet. Emiatt egy olyan EP-delegáció összeállítására volt szükség, amelyik valóra tudja váltani, hogy az ötödik EP-választásokon is a Fidesz és a KDNP csapata győz, és az azt követő ötéves ciklusban képes „harcosan” szembeszállni a támadásokkal és megvédeni a magyar szuverenitást – mondta.

A tavaszi időszakban jelentős a növekedés az illegális migrációban, és ez egyre fojtogatóbban hat a célországokra – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: Spanyolországban több száz százalékos az illegális migráció növekedése, az olasz partoknál szinte tűrhetetlen a helyzet, Ciprusra pedig Libanonból és Líbiából „óriási tömegek” érkeznek. A görög szigeteken is van új jelenség: már nemcsak Törökország, hanem Tunézia, Marokkó, Líbia és Libanon felől is érkeznek nagy számban afrikaiak az országba – ismertette. Bakondi György elmondta, az Európai Unió új szabályok életbe léptetésére készül, amelyek rögzítik a kötelező kvóták szerinti szétosztást egy általános és egy kritikus helyzetre, emellett táborok létrehozását is a külső határ menti országokban, így Magyarországon is. Szerinte „Az EU ki is mondta, hogy nem a biztonság az első, hanem bizonyos szociális, jóléti és menekülteket segítő meggondolások, amelyek tulajdonképpen új, legális útvonalakat szeretnének nyitni az érkezőknek” – tette hozzá.

A pálinka a magyarság egyik védjegye, amely évszázadok óta igaz nemzeti kincs, összeköt bennünket a történelem viharaiban is és egyesíti a nemzetünket – közölte Nagy István agrárminiszter Sormáson, a 6. Pannónia Párlatverseny Díjkiosztó Gáláján. A tárcavezető azt mondta, a pálinka készítése nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás és hagyomány, amelyet a mai napig művelnek a magyar emberek az egykori történelmi Magyarország minden szegletében. Így lett a kultúránk része és így illeszkedik a hagyományainkhoz. A magyar kormány részéről pedig a pálinka, annak főzője és annak a mestersége különleges elbírálásban kell részesüljön. A tárca közleménye szerint Nagy István hangsúlyozta azt is: „fantasztikus dolog az, hogy mennyi küzdelem, mennyi harc után végre szabadon főzhető, szabadon fogyasztható a pálinka”.

Külföldi hírek:

A hétvégén az izraeli tüntetések szervezői szerint több mint százezres, a helyi média szerint sok tízezres tömegtüntetés volt Tel-Aviv központjában, melyen azonnali túszügyletet és az előrehozott választások azonnali kiírását követelték. Egy, a tiltakozást ellenző férfi gépkocsijával a tüntetők közé hajtott, öten megsebesültek, egyikük közepesen-súlyosan. Országszerte több tucat helyen tüntettek Izraelben a hétvégén, fél évvel a háború kitörése után, a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokért, és a jelenlegi kormány menesztéséért, előrehozott választásokért.

 

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Hamász október 7-i mészárlása óta eltelt hat hónapra emlékezve, amely elindította a jelenleg is tartó gázai háborút, kijelentette, hogy Izrael „teljes győzelmet” fog aratni a Hamász felett, és egységre szólította fel Izrael polgárait. A kabinet heti ülésének kezdetén elhangzott nyilatkozatában Netanjahu megismételte elkötelezettségét a háború céljai mellett: „Az összes túszunk visszaadása, a Hamász teljes felszámolása az egész Gázai övezetben, beleértve Rafahot is, és annak biztosítása, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre nézve” – hangsúlyozta. „Világossá tettem a nemzetközi közösség számára: Nem lesz tűzszünet a túszok visszatérése nélkül. Ez egyszerűen nem fog megtörténni” – mondta Netanjahu. „Ez az izraeli kormány politikája, és üdvözlöm, hogy a Biden-kormány a minap világossá tette, hogy továbbra is ez az álláspontja is”.”

Hat hónappal a háború kirobbanása után a szárazföldi manőver hivatalosan is a végéhez közeledik a Gázai övezetben – legalábbis a Rafahba való belépéssel kapcsolatos esetleges döntésig – a 98. hadosztály Khan Juneszből való kivonásával, melyre az éjszaka került sor. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy szinte minden szàrazföldi egységüket kivonjàk a Gàzai övezet déli részéröl. Csak egy dandàrt hagynak a területen, hogy biztosìtsàk a Netzarim-folyosòt, ami Izrael déli részét köti össze Gàza partvidékével.

Elesett négy izraeli katona a Gázai övezetben – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Három, kommandós kiképzésen részt vevő izraeli katona, valamint tisztjük esett el a Gázai övezet déli részén, amikor az iszlamista Hamász gerillái egy alagútból előbújtak és rajtuk ütöttek. Két katona súlyosan megsebesült, amikor páncéltörő rakéta találta el tankjukat. Az október 7-én, a Hamász terrortámadásával kezdődött háborúban eddig hatszáznégy izraeli katona vesztette életét, közülük kétszázhatvanan a gázai szárazföldi harcokban estek el. A háborúban mintegy háromszázezer tartalékos katonát hívtak be, akiknek körülbelül tizenhét százaléka nő. A Gázai övezetben zajló háború hat hónapja alatt az IDF adatai szerint több mint tizenkétezer iszlamista fegyverest öltek meg, köztük öten tábornoki rangot viseltek a Hamász haderejében.

Az izraeli hadsereg megtalálta a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet tavaly októberi támadása során túszul ejtett egyik izraeli férfi holttestét a Gázai övezetben, és már Izraelbe is szállították őt – közölte a hadsereg sajtószolgálata. A 47 éves Elad Kacirt október 7-én hurcolták el más izraeli túszokkal együtt. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a fogságban ölték meg az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjai. Később Jakov Livne, Izrael varsói nagykövete közölte, hogy a férfi izraeli-lengyel kettős állampolgár volt. A lengyel külügyminisztérium részvétét fejezte ki egy közösségi platformon Kacir hozzátartozóinak és barátainak.

Az ország északi, libanoni határánál az IDF jelentése szerint az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah milícia légvédelmi rendszerének célpontjait támadta Libanon középső részén, Baalbekben, mintegy száz kilométerre az izraeli határtól. Előzőleg Libanon felett föld-levegő rakétával lelőttek egy izraeli drónt.

A Hamász palesztin terrorszervezet küldöttsége, amelyet a csoport gázai vezetőjének helyettese, Khalil Al-Hayya vezet, Kairóba utazott a gázai tűzszüneti tárgyalásokra, válaszul az egyiptomi közvetítők meghívására – közölte a csoport egy közleményben, a Times of Israel szerint. Bill Burns CIA-igazgató is részt vett a vasárnapi tárgyalásokon, valamint Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk katari külügyminiszter és egy izraeli küldöttség – jelentette az egyiptomi Al Qahera news. Izraeli részről a tárgyalásokon részt vett a Moszad vezetője, David Barnea és a Shin Bet vezetője, Ronen Bar is. A Hamász ezt megelőzően szombaton ismét megismételte a március 14-i javaslatában megfogalmazott követeléseit, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 25-én elfogadott, a Gázai övezetben tűzszünetre felszólító határozata előtt fogalmazott meg.

Rishi Sunak brit miniszterelnök „szörnyűnek” nevezte az Izrael és a Hamász közötti háborút, és azt mondta, hogy „véget kell vetni” neki – jelentette az AFP. „Továbbra is kiállunk Izrael azon joga mellett, hogy legyőzze a Hamász terroristáinak fenyegetését és megvédje biztonságát. Az egész Egyesült Királyságot megdöbbentette a vérontás” – mondta Sunak egy nyilatkozatban. „Ennek a szörnyű konfliktusnak véget kell vetni. A túszokat szabadon kell engedni. A segélyt – amelyet minden erőnkkel azon vagyunk, hogy szárazföldön, levegőben és tengeren eljuttassuk – be kell juttatni” – tette hozzá. „Ma hat hónap telt el az október 7-i terrorista merénylet óta – Izrael történelmének legszörnyűbb támadása, a második világháború óta a legsúlyosabb zsidó emberveszteség” – mondta Sunak. „Hat hónappal később az izraeli sebek még mindig nem gyógyultak be. A családok még mindig gyászolnak, és a Hamász még mindig túszokat tart fogva” – folytatta. A brit miniszterelnök szerint a gázai gyerekeknek „azonnali humanitárius szünetre van szükségük, amely hosszú távú, fenntartható tűzszünethez vezet”.

Nagy-Britannia hadihajót vezényelt a Földközi-tenger keleti térségébe a Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok eljuttatásának támogatására – közölte a londoni védelmi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a hajó feladata az lesz, hogy segítse nemzetközi tengeri humanitárius folyosó kialakítását Ciprus és a Gázai övezet között. A minisztérium szerint ezen a folyosón várhatóan május elején indulhatnak meg a segélyszállítmányok. A védelmi tárca bejelentette azt is, hogy a brit királyi légierő (RAF) repülőgépei az elmúlt hetekben öt alkalommal dobtak le segélycsomagokat ejtőernyővel Gáza partjainál, összesen több mint 40 tonna élelmiszert – mindenekelőtt vizet, lisztet és csecsemőtápszert – eljuttatva ezen az úton a palesztin lakosságnak.

Időjárás:

Ma is marad mindenütt a főképp napos időjárás.

Este helyenként kissé felerősödhet a szél.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 28 fok körül alakul.