Az izraeli pénzügyminiszter a háború kellős közepén ellenzi két század vadászrepülőgép megvásárlásának jóváhagyását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.02.Budapesten változás kell! – hangoztatta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Különleges művészeti rendezvénnyel nyitja meg a Mazsihisz a Holokauszt 80 emlékévet, nyilatkozta híradónknak Bíró Eszter, a Mazsihisz művészeti vezetője.

Az izraeli pénzügyminiszter a háború kellős közepén ellenzi két század vadászrepülőgép megvásárlásának jóváhagyását.

Egy izraeli csapás lerombolta az iráni konzulátus épületét Szíria fővárosában, Damaszkuszban – közölték a szíriai hatóságok.

Belföldi hírek:

Budapesten változás kell! – hangoztatta a Fidesz főpolgármester-jelöltje hétfőn a közösségi-oldalán, közölve, Karácsony Gergely főpolgármester hazudott az időseknek. Szentkirályi Alexandra a posztját azzal kezdte, hogy „különleges környezetben folytatódik a Kamuméter”. A Fidesz főpolgármester-jelöltje Kamuméter elnevezéssel indított videósorozatot, amelyben szembesíti a főpolgármestert öt évvel ezelőtt tett ígéreteivel. Szentkirályi Alexandra az közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy Karácsony Gergely 2019-ben az idősek világnapja alkalmából minden nyugdíjasnak 20 000 forint rezsitámogatást ígért. Egészen pontosan azt ígérte – tette hozzá -, hogy „minden fűtési szezonban a nyugdíjasoknak és a rászoruló nagycsaládosoknak legalább fűtési szezononként 20 000 forint támogatást fogunk nyújtani”. Rákosmentén Szentkirályi Alexandra egy nyugdíjas házaspárt keresett fel, és azt kérdezte tőlük, hallottak-e erről, illetve kaptak-e ilyen támogatást. A férfi azt mondta, hallották ezt az ígéretet, „mint a többit is”. A 20 000 forint jó támogatást jelentett volna nekik – tette hozzá -, de sajnos nem látták jelét, hogy ők ebből kaphattak volna.

Kevés olyan értékes telke van a fővárosnak, mint ahol a kelenföldi kollégium épülete áll, és azokból is csak néhány alkalmas arra, hogy enyhítse a budapesti lakhatási krízist, mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Magyar Nemzetnek adott interjújában. „Ha megnézzük azt az ingatlanhirdetést, amit a fővárosi önkormányzat a saját honlapján feladott, akkor azon látszik, hogy 75 ezer négyzetméter építhető erre a területre. Egy rövid fejszámolás után pedig kiderül, hogy legalább ezer lakás elférne ezen a telken. Ezer lakással már érdemben lehetne enyhíteni a budapesti lakhatási válságot. A fővárosnak ma az egész városban, mind a 23 kerületben összesen nagyjából 1200 bérlakása van. Ezzel a beruházással tehát pedig egy telken majdnem meg lehetne duplázni a fővárosi bérlakás-állományt – jelentette ki Vitézy Dávid. Hangsúlyozta, szerinte a Diákvárosra szükség van, ugyanakkor a kollégiumi férőhelyek bővítésére is alkalmas lehetne ez a terület.

Különleges művészeti rendezvénnyel nyitja meg a Mazsihisz a Holokauszt 80 emlékévet, nyilatkozta híradónknak Bíró Eszter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) művészeti vezetője. Április 3-án, azaz holnap, 19.00 órakor a Dohány utcai zsinagógában a koncert előtt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke tart megemlékező beszédet, majd dr. Frölich Róbert, országos főrabbi mond imát, amely liturgikus énekeit Fekete László főkántor és Tóka Ágoston orgonaművész szólaltatja meg. Ezután nemzetközi és hazai sztárművészek lépnek fel. Többek között Rost Andrea operaénekesnő, Korcsolán Orsolya hegedűművész, Fekete László főkántor, Nógrádi Gergely főkántor, Erkel Ferenc Kamarazenekar, Sirim, a Lauder Iskola, illetve a Scheiber Iskola kórusai, Tóka Ágoston orgonaművész, Takács Fülöp énekes. Az est moderátora Stahl Judit lesz. A szervezők mindenkit várnak szeretettel a szerdai 19 órakor kezdődő ingyenes rendezvényre.

Az ukrán-magyar határszakaszon 3629-en léptek be Magyarországra az elmúlt napon, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3353-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

Az izraeli pénzügyminiszter a háború kellős közepén ellenzi két század vadászrepülőgép megvásárlásának jóváhagyását, jelentette a Ynet hírportál. Becalel Szmotrich pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek küldött levelében azt írta, hogy megvétózza a bizottság összehívását. Biztonsági tisztviselők ezt követően kritizálták, mondván, hogy ,,Szmotrich beviszi a politikát a pilótafülkébe, és elfelejti, hogy többfrontos háborúban vagyunk.” Szmotrich azt írta Netanjahunak, hogy ,,a Védelmi Minisztérium beleegyezés nélkül kéri a védelmi szerv felszerelésével foglalkozó miniszteri bizottság összehívását, hogy hagyjanak jóvá két hosszú távú, körülbelül 35 milliárd sékel összköltségű megállapodást egy F-35-ös repülőgépszázad és egy F-15-ös repülőgépszázad vásárlásáról. A bizottság összehívása és egy ekkora ügylet elfogadása a Pénzügyminisztérium hozzájárulása nélkül és élén a pénzügyminiszterrel példa nélküli, és nem áll szándékomban jóváhagyni.” – jelentette ki.

Az Egyesült Államok és Izrael hétfőn virtuális találkozót tartott, hogy megvitassák a Biden-kormány alternatív javaslatait Izrael tervezett katonai inváziójára a dél-gázai Rafahban, idézett a Walla hírportál négy izraeli és amerikai tisztviselőt. A találkozó, amely a múlt héten lett volna esedékes, vitás kérdéssé vált Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joe Biden elnök között. Miután az Egyesült Államok a múlt héten nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre és az összes túsz szabadon bocsátására felszólító határozatát, Netanjahu bejelentette, hogy tiltakozásul lemondja a találkozót. A mostani virtuális találkozó egy módja Netanjahu számára, hogy ,,megőrizze a tekintély látszatát”, és egyben megbeszélést folytasson a Fehér Házzal Rafahról anélkül, hogy delegációt küldene Washingtonba. ,,Jóváhagytam az Izraeli Védelmi Erők hadműveleti tervét Rafahra vonatkozóan. Az Izraeli Védelmi Erők felkészült a polgári lakosság evakuálására és a humanitárius segítségnyújtásra” – mondta Netanjahu sajtótájékoztatóján.

Izraeli légicsapás érte a Gázai övezeti al-Aksza kórházat, négyen meghaltak, 17-en megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint. Hálid ed-Dakrán, a Deir el-Balah városban lévő kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró van. Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a létesítményben alakított ki. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte: 21 beteg halt meg a Gázai városban lévő as-Sifá kórházban azóta, hogy az IDF március 18-án ostrom alá vette az épületét. A közösségi-oldalán közzétett bejelentésében Tedrosz kiemelte, hogy ebben a kórházban már csupán minden 15 emberre jut egy üveg ivóvíz, és a rossz higiéniai körülmények miatt gyorsan terjednek a fertőző betegségek is. Figyelmeztetett arra is, hogy az élelemhiány miatt a cukorbetegek különösen veszélyben vannak. Az IDF katonái hétfőn elhagyták a kórházat.

Egy izraeli csapás lerombolta az iráni konzulátus épületét Szíria fővárosában, Damaszkuszban, több ember meghalt vagy megsebesült – közölték a szíriai hatóságok. Az izraeli csapás teljesen elpusztította az iráni nagykövetség damaszkuszi épületét. A halottak között van a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, Mohammad Reza Zahedi dandártábornok is – jelentette az iráni állami média. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a külföldi média jelentését. A szíriai légvédelem lelőtte a kilőtt rakéták egy részét, de más rakéták átjutottak és „lerombolták az egész épületet, megölve vagy megsebesítve mindenkit, aki benne volt” – tette hozzá a minisztérium. Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a halottak között van Zahedi dandártábornok is, akit a Forradalmi Gárda tengerentúli műveleti szárnya, a Qudsz Erők egyik magas rangú parancsnokaként azonosított. Az állami televízió szerint több diplomata is a halottak között van.

Tovább folytatódtak a harcok az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezetek között a gázai övezet teljes hosszában hétfőn. Az IDF két hét, több mint kétszáz, a Hamászhoz tartozó fegyveres megölése, és mintegy ötszáz hamászos elfogása után elhagyta az övezet északi részén fekvő Sifá kórházat, ahol másodszor harcoltak az ott bujkáló terroristákkal. Az IDF jelentése szerint az övezet középső részén légicsapást mértek két, a Hamász által használt épületre, és megöltek a szárazföldi csapatokra azonnali fenyegetést jelentő fegyvereseket. Tovább folytak a harcok az övezet déli részén is. A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során a katonák dokumentumokat, videó és hanganyagokat, telefonokat, és egyéb bizonyítékokat találtak, melyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik.

Az izraeli biztonsági erők az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végrehajtott terrorelhárító műveletek során letartóztattak tíz keresett palesztint. A csapatok többek között razziát tartottak a júdeai Dura faluban a terrorista házában, aki előző este késes terrortámadást hajtott végre, megsebesítve három civilt. A csapatok gyanúsítottakat hallgattak ki és átfésülték a térséget.

Hatályba lépett hétfőn a kannabisz rekreációs célú, személyes használatra történő termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvény Németországban. A német parlament felsőháza, a Bundesrat márciusban szavazta meg az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott – a jobboldali ellenzék köreiben erősen vitatott – törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását. A korábban a Bundestag – a törvényhozás alsóháza – által is jóváhagyott törvényjavaslat értelmében a 18 éven felüliek április 1-től maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak, és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben.

Kína hajlandó több jó minőségű terméket és szolgáltatást importálni Franciaországból, de egyúttal reméli, el tudja kerülni, hogy az Európai Unió kockázatcsökkentési stratégiája kárt okozzon neki, negatív üzleti hangulatot keltsen – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Pekingben tárgyalt francia kollégájával, Stéphane Séjournéval. A kínai–francia közös sajtóértekezleten Vang Ji kínai külügyminiszter kifejezte abbéli reményét, hogy Európa kockázatcsökkentő politikája nem irányul konkrét országok ellen és nem sérti meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. A Kínától való függetlenedés jelenti a legnagyobb kockázatot – hívta fel a figyelmet. „Úgy vélem, a tények bizonyítottak és bizonyítani fogják, hogy Kína inkább lehetőségeket, mint kockázatot jelent Európa számára (…) a két fél partner, nem pedig ellenfél. Folyamatosan lazítunk a kínai piacra való bejutás lehetőségein, és igyekszünk elősegíteni a nemzetközi információáramlást” – mondta Vang.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős, helyenként viharos széllökésekkel tarkított időre számíthatunk.

Este többfelé kell csapadékra készülni.

A hőmérséklet jellemzően 13 – 18 fok körül alakul.