Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában

Van tennivalónk ebben az ügyben

?si=x9pTn21_SLJONezs

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában többek között az általa vezetett intézmény feladatairól beszélt.

 

A főigazgató elsőként arról számolt be, hogy az Opera idén is dalmaratonnal veszi ki részét a Magyar Kultúra napjából. Az Eiffel Műhelyházban kerül sor az eseményre, a szervezők várnak énekeseket, előadókat, akik előtt egyetlen követelmény van, magyar nyelvű dalokat énekeljenek. A dalmaratont élőben és az intézmény közösségi oldalán is lehet majd követni.

A Lions klub idén is megrendezi jótékonysági rendezvényét, amelynek keretében hátrányos helyzetű gyerekeket ismertetnek meg azzal a csodával, amit az Operaház tud nyújtani. Évről évre az országhatáron belül, és azon túl élő gyerekeket látnak vendégül, Ókovács Szilveszter szerint nagy megtiszteltetés, hogy az Opera adhat otthont ennek a több mint tíz éve tartó jótékonysági eseménynek, amelyet a Lions klub vezetője Radnainé Fogarasi Katalin szervez. A főigazgató hozzátette, minden ilyen alkalom csökkenti azt a lelkifurdalást, amelyet éreznek, hiszen az operába csak a felső középosztály tagjaitól felfelé tudnak jegyet váltani az emberek. Azt nem lehet megtenni, tette hozzá, hogy például a gazdagabb környezetből érkező külföldieknek magasabb áron adjuk a jegyet, mint a magyaroknak. Vannak azonban lehetőségek, például a főpróbák megtekintése, ahol jóval olcsóbban lehet a jegyekhez hozzájutni. Összességében azonban elmondható, van tennivalónk ebben az ügyben.

Az Operaház igyekszik másutt is segíteni, például az Ukrajnából érkező balettművészeknek is helyet tudott biztosítani, ami szintén egy fontos feladat. Már csak azért is, tette hozzá Ókovács Szilveszter, mert a művészet az a múzsa, amelyiknek hangot és teret kell biztosítani, hogy a fegyverek elhallgassanak.