Az izraeli hadsereg Gázában elfoglalta a Hamász terrorszervezet katonai rendőrfőhadiszállását, Júdeában pedig emlékműveket romboltak le

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.15.A zsidó állam ellenségei egyre veszélyesebb eszközöket kezdenek használni, mondta Ferencz Orsolya a Heti TV-ben.

A helyiek tájékoztatása, környezeti hatásvizsgálat és katasztrófavédelmi engedély nélkül adtak engedélyt a Fejér vármegyei Iváncsán egy új akkumulátoripari gyár építéséhez – közölte az LMP.

Az izraeli hadsereg Gázában elfoglalta a Hamász terrorszervezet katonai rendőrfőhadiszállását, Júdeában pedig emlékműveket romboltak le.

Az ukrajnai konfliktus jogi rendezése évtizedekig is elhúzódhat – jelentette ki Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője.

Belföldi hírek:

A zsidó állam ellenségei egyre veszélyesebb eszközöket kezdenek használni, mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában. Az IDF az elmúlt napokban lőtt le egy, a világűr magasságában lévő ballisztikus rakétát. Ferencz Orsolya felhívta arra a figyelmet, hogy ezek az eszközök nem csak Izrael létét fenyegetik, hanem a világűr biztonságát is. A politikus emlékeztetett, 1967-ben született egy megállapodás arról, hogy a világűrt békés célokra, használják, ám a jelenlegi helyzet veszélyezteti a több mint 55 éves megállapodást, minderre a világnak nagyon oda kellene figyelnie. A politikus szerint a legaljasabb, legbrutálisabb támadás érte Izraelt, ahol a civil lakosság ellen éltek a terroristák a legaljasabb, legembertelenebb eszközökkel. Mint kiemelte, a magyar kormány nem véletlenül hívta fel a figyelmet arra, hogy Izraelnek joga van megvédeni határait és polgárait. Kiemelte, hogy az Európai Unió éveken át támogatta a palesztinokat, ám nem lehet tudni, hogy az összegeket mire fordították. Az is érthetetlen, tette hozzá a politikus, hogy a nyugati nagyvárosokban többszázezres tüntetések zajlanak, ahol olyan jelszavakat hangoztatnak, amiket a harmincas évek Németországában lehetett hallani. Hogyan engedheti meg magának mindezt Európa, az európai országok kormányai, ezekre a kérdésekre válaszolni kell – hangsúlyozta.

A transzatlanti „buborékon” kívül a világ nagyobbik része békét akar – jelentette ki keddi, közösségi oldalán közzétett videoüzenetében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Az államtitkár Kirgizisztánban tett hivatalos látogatást, ahol a kirgiz gazdasági miniszterrel és a nemzeti bank alelnökével tárgyalt, valamint a kirgiz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi vegyes bizottság harmadik ülésén képviselte Magyarországot. Tárgyalásait összefoglalva kiemelte: az ukrajnai háborúval kapcsolatban Kirgizisztán is békét akar és nem támogatja a fegyverszállításokat, mert az ázsiai ország is szenved az elhibázott brüsszeli szankcióktól. A gazdasági vegyesbizottság ülését eredményesnek ítélte, a kétoldalú együttműködés legfontosabb területeiként pedig a vízgazdálkodást, a megújuló energiát, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart nevezte meg.

A hamarosan induló nemzeti konzultáció témái között biztosan szerepelni fog a külföldi befolyásszerzés kérdése is – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi-oldalára feltöltött videóban kedden. Dömötör Csaba elmondta, egyre többet lehet tudni arról, hogy külföldi szereplők jelentős, akár milliárdos összegekkel támogatnak magyarországi politikai szereplőket, illetve hozzájuk köthető aktivistacsoportokat. Hangsúlyozta, hogy ezzel nemcsak az a probléma, hogy be akarnak avatkozni a választásokba, hanem az is, hogy ezek a támogatások a támogatott szereplők álláspontjában is megjelennek, elsősorban a háborúval, a gazdasággal, a migrációval kapcsolatos kérdésekben. Közölte, a kormány úgy gondolja, szigorúbban kell fellépni a külföldi befolyásszerzés ellen, a konzultáció során pedig erről mindenki elmondhatja a véleményét. Dömötör Csaba videójában mindenkit arra biztatott, hogy ha lehetősége van rá, akkor ezt tegye is meg.

Brüsszel bosszúpolitikája csúfot űz Magyarországból és az egész európai uniós intézményrendszerből – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a közösségi-oldalán kedden közzétett videóban. Kifejtette: Brüsszelben „már nem is próbálkoznak azzal, hogy véka alá rejtsék a politikai alapú zsarolásokat”. Elisabetta Gualmini szociáldemokrata EP-képviselő pár nappal ezelőtt azt mondta az Európai Parlament plenáris ülésén: továbbra is nyomást kell gyakorolni az Európai Bizottságra, hogy ne adjon semmilyen pénzeszközt Magyarországnak – közölte.

A helyiek tájékoztatása, környezeti hatásvizsgálat és katasztrófavédelmi engedély nélkül adtak engedélyt a Fejér vármegyei Iváncsán egy új akkumulátoripari gyár építéséhez – közölte az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere. Tetlák Örs azt mondta, az illetékes kormányhivatal akkumulátorcellákat és -modulokat tesztelő létesítményre adott ki engedélyt SK On Hungary Kft.-nek a már meglévő akkumulátorgyár mellett egy kiváló minőségű termőföldön. Közölte, az új épületben évente 124 ezer akkumulátorcellát és -modult fognak bevizsgálni és megsemmisíteni, többek között leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomáspróbának teszik ki őket.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg egyik kommandója elfoglalta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai rendőrségének főhadiszállását, erről videofelvételt készített, és a hadsereg közzétette ezt – jelentette be kedden egy katonai szóvivő. Egy másik egység feltárta a Hamász egyik alagútját, amelynek lejárata a Gázai övezet egyik mecsetjében található. Előtte a mecsetbe behatolni készülő katonákat a hamászosok páncéltörő rakétákkal támadták, mire a hadsereg segítségül hívta a légierőt, és így tudtak végezni velük – közölte egy másik katonai szóvivő. A hadsereg kedd reggeli közleménye szerint a légierő az előző nap mintegy kétszáz olyan célpontot támadott, amelyet a Hamászhoz köthetőnek vélt: fegyveres osztagokat, fegyvergyártó műhelyeket, parancsnokságokat. Este az izraeli haditengerészet csapást mért egy katonai kiképzőtáborra és egy raktárra, amelyet a terrorszervezet „haditengerészeti” részlege használt.

Az izraeli légierő az elmúlt nap során mintegy 200 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, köztük terroristákra, fegyvergyártó telephelyekre, páncéltörő rakétakilövő állásokra és a Hamász parancsnoki központjaira. A haditengerészet pedig a Hamász haditengerészeti erőinek part menti táborát vette célba, amelyet kiképzéshez és fegyverraktárként használtak. A továbbá katonák vadászgépeket és harci helikoptereket irányítottak, hogy csapást mérjenek a csapatokra páncéltörő rakétákat kilövő terrorsejtekre. A Gázai övezet északi részén folyó harcok miatt az elmúlt 10 napban további 200 ezren menekültek délre – közölte az ENSZ humanitárius hivatala. Gáza 2,3 milliós lakosságának több mint kétharmada hagyta el otthonát a háború kezdete óta.

Az izraeli hadsereg katonái buldózerrel ledöntötték a Palesztinai Felszabadítási Szervezet néhai elnökének, Jasszer Arafatnak az emlékművét a Tulkarem menekülttábor bejáratánál, Júdea és Szamáriában. A rombolásokat egyelőre hivatalosan nem kommentálták és a pontos okot sem tudni.

Az Északi-tenger térségében hajók által, balesetek miatt vagy más módon megrongálódott gáz- és távközlési vezetékek esetei az európai kritikus infrastruktúra sebezhetőségét és a védelmük fokozásának fontosságát mutatják – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. Josep Borrell az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácsülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a tanácskozás legfontosabb pontja lesz az európai védelmi képesség helyzetének áttekintése annak megállapítására, milyen szükségletei vannak a tagországok hadseregeinek a megfelelő teljesítőképesség biztosításához. A főképviselő fontosnak nevezte, hogy minden egyes tagállami hadsereg esetében megállapítsák a hiányosságokat, és azonosítsák azokat a területeket, ahol befektetésekre van szükség.

A brit kormány mindenképpen keresztül akarja vinni az illegális bevándorlók Ruandába telepítésére vonatkozó terveket- jelentette ki Robert Jenrick, a brit belügyminisztérium bevándorlási államtitkára egy interjúban. A kabinet a jövő évi választásokig „teljes egészében” fel akarja számolni a tenger felőli illegális bevándorlást – mondta Jenrick az interjúban, amelyet Suella Braverman belügyminiszter hétfői felmentése után adott. „Mindenki biztos lehet abban, hogy körültekintő kormányként átgondoltunk minden lehetséges lépést, amelyet a jövőben tehetünk” – mondta Jenrick. Hozzátette: a volt belügyminiszterrel számos lehetőséget megvizsgáltak, és arra a meggyőződésre jutottak, hogy „a rendszerbe be kell vezetni az elrettentést”.

Az ukrajnai konfliktus jogi rendezése évtizedekig is elhúzódhat – jelentette ki Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője, utalva Oroszország és Japán konfliktusára, amelyek 1945 óta nem írtak alá békeszerződést Tokiónak a déli Kuril-szigetekre támasztott követelése miatt. „Ez a területi probléma több mint 70 évre nyúlik vissza. Ez a forgatókönyv itt is nagyon valószínű” – mondta Budanov az NV holland hetilapban megjelent kommentárjában. Szerinte az ukrajnai konfliktus elhúzódhat megállapodások aláírása és jogi lezárás nélkül, de továbbra is fennmaradhat intenzív ellenségeskedés nélkül.

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot – derül ki a bizottság hivatalos napirendjéből. Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit a NATO és Stockholm is üdvözölt. „Ez örvendetes hír. Svédország alig várja, hogy a NATO tagja lehessen” – mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter. A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes plénum szavaz róla, a török elnök ezt követően írhatja alá a törvényt.

Időjárás:

Ma mindenütt kitisztul az idő, de a szél olykor megélénkülhet.

Este is marad az tiszta, enyhén felhős égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 15 fok köré emelkedik.