Az izraeli hadsereg folytatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai infrastruktúrájának felszámolását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.14.Ma Magyarország az európai emberek hangja, az egyetlen olyan ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar és a nyugat-európai emberek gondolkodnak – vélekedett Orbán Viktor.

Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa szerint „a kormány gyakorlatilag vakon repül” az akkumulátorgyárak építésének ügyében.

Az izraeli hadsereg folytatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai infrastruktúrájának felszámolását.

Menesztette hétfőn a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Belföldi hírek:

Ma Magyarország az európai emberek hangja, az egyetlen olyan ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar és a nyugat-európai emberek gondolkodnak, de itt az ideje, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán Viktor egy konferencián hangsúlyozta: van egy, valóságos súlyát meghaladó befolyása Magyarországnak a nemzetközi politikában, és ennek az az oka, hogy ma az európai emberek Magyarországon keresztül tudják elmondani a véleményüket, és nem pedig a saját nyilvánosságrendszerükön keresztül. Kijelentette: ideje, hogy nyugaton is megtanulják, hogy „hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul”. „Itt az idő, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn ellátogat az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat helyszíneire – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke társaságában indult Kelet-Magyarországra, ahol a hazánk védelmi képességeit tesztelő, több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak. Orbán Viktor előzőleg meghallgatta a katonai vezetők jelentését a hadgyakorlat eddigi tapasztalatairól.

A budai Várban, az egykori Honvéd Főparancsnokság Dísz téri épületében kap helyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a Nemzeti Hauszmann Programban újjászülető épület végleges otthona lesz a megújuló múzeumnak. A múzeum korábbi, Kapisztrán téri épülete ma már a Honvédelmi Minisztériumnak ad helyet – tették hozzá. Emlékeztettek, az elmúlt hónapokban a múzeum – történetében először – a megszokottól teljesen eltérő környezetben és vadonatúj megközelítéssel rendezett „nagyszerű, minden várakozást felülmúló látogatószámmal bíró tárlatot” a budapesti Bálna Honvédelmi Központban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közlemény szerint elmondta: „a magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György téren”.

Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa szerint „a kormány gyakorlatilag vakon repül” az akkumulátorgyárak építésének ügyében, és már „letette a fegyverét az idegen gazdasági érdekek kiszolgálása tekintetében”, miközben fel sem tudja mérni, hogy milyen környezeti hatásai lesznek ennek a folyamatnak. A politikus azt követően beszélt erről, hogy a parlament általa elnökölt Fenntartható fejlődés bizottsága megtartotta Nagy István agrárminiszter éves meghallgatását. Keresztes László Lóránt arra alapozta kijelentését, hogy miközben a kormány akkumulátor-stratégia végrehajtása mellett döntött, jelzések szerint ehhez nem készült el a mindennek árát megmutató stratégiai környezeti értékelés, szerinte legalábbis erre mutat, hogy egyetlen megkérdezett kormányzati tisztségviselő sem tudott bemutatni ilyen dokumentumot.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg folytatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai infrastruktúrájának felszámolását a két fél között október 7-e óta tartó fegyveres konfliktusban, a katonák az övezet északi részén egyre nagyobb területet ellenőrzésük alá vonva átkutatnak minden épületet – közölte hétfőn a hadsereg szóvivője. A katonák fegyvereket, robbanószereket, haditerveket találtak iskola- és egyetemi épületekben, mecsetekben és az iszlamisták otthonában – tette hozzá Daniel Hagari. Izrael szerint a Hamász legalább részben civil épületekben építette ki a katonai infrastruktúráját, mint például az al-Kudsz Egyetemen vagy a legjelentősebb gázai mecsetben, az Abu-Bakrban, ahol a katonák már jelentős mennyiségű robbanószert találtak.

Egy izraeli tartalékos osztag rajtaütött az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet egyik magas rangú tagjának otthonán, amelyben még a gyerekszobában is fegyvert találtak. Egy másik műveletben, Bét-Hanún környékén, egy alagútban szintén fegyverekre és hírszerzési anyagokra bukkantak. Az övezet északi részén összecsapásban meghalt egy izraeli kommandós tiszt és az egyik beosztottja, egy további katona pedig súlyosan megsebesült.

Jichák Herzog izraeli elnök a BBC riporterének, Laura Kuenssbergnek adott interjújában elmondta, hogy az IDF Gáza északi részén tevékenykedő erői egy likvidált terroristánál megtaláltak Hitler Mein Kampf című művének egy példányát. Az arab nyelvű könyv margója a tulajdonosa által írt gondolatokat, kiemelt részeket és jegyzeteket tartalmazott. A terrorista egy civil ház gyerekszobájában rejtőzött, amelyet a Hamász terrorszervezet bázisaként használt. A házban egy robbanóanyag-laboratórium is üzemelt. Herzog szerint a Mein Kampf bizonyítja, hogy a Hamász minden tettének egyetlen célja van: a zsidók elpusztítása. „Ez Adolf Hitler Mein Kampf című könyve, arabra fordítva. Ez az a könyv, amely a holokauszthoz és a második világháborúhoz vezetett. Ezt a könyvet néhány nappal ezelőtt találták meg Gáza északi részén. Egy gyerekszobában, amely a Hamász terrorszervezet terrorista tevékenységekre használt bázisa lett” – magyarázta Herzog, hozzátéve, hogy „ez az igazi háború, amivel szembenézünk”.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a heti kabinetülésen vitába keveredett a miniszterelnökkel, és azt követelte, hogy azokat a palesztinokat is kezeljék terroristaként, akik nem vettek részt közvetlenül az október 7-i támadásban. A héber médiában kiszivárogtatott jelentések alapján, azt követően, hogy Avi Dichter felvetette a terroristák segítőire vonatkozó megtorlás lehetőségét, Ben-Gvir követelte, hogy Izrael kezelje terroristaként azokat a gázai civileket, akik október 7-én csatlakoztak a Hamász terroristáihoz, és kifosztották az izraeli közösségeket, valamint azokat a palesztinokat, akik édességeket osztogattak a mészárlás megünneplésére. A miniszterelnök azonban kijelentette, hogy a kormány nem fogja megölni palesztinok százezreit, “különbséget fogunk tenni a terroristák, és a lakosság között.”

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató közzétett egy felvételt, ami képet ad arról, mit csinál a Hamász terrorszervezet a humanitárius segélyekkel. A felvétel múlt héten készült az övezet déli részén, és látható rajta, ahogy a Hamász rendőrei brutálisan verik a palesztinokat, akik a teherautó közelébe mennek, hogy élelmiszert kapjanak. A forrás, aki a videót küldte a Kan-nak azt mondta, a lakosok megverése után, a teherautó tartalma a Hamászhoz és a katonai szárnyához került. A Kan riportere megjegyzi, hogy a videó alapján el lehet képzelni, mi lenne a sorsa az üzemanyagnak, amit a kórházaknak szánnak.

A kormány a speciális magyar szempontok érvényesítését fogja követelni továbbra is az izraeli helyzet kapcsán minden nemzetközi fórumon, ugyanis elsődleges fontosságú a magyar állampolgárságú túszok kiszabadítása és a Gázai övezetben tartózkodók kimenekítése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a tagországok álláspontja pár alapvető pontot leszámítva meglehetősen eltérő az izraeli helyzettel kapcsolatosan, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, s főleg nem szabad relativizálni azt, hogy hogyan és miért kezdődött a fegyveres konfliktus. „Tehát történt itt egy brutális terrortámadás, rakéták ezreivel támadta meg egy terrorszervezet Izraelt, és okozta sok ezer ártatlan ember halálát, illetve sebesülését. Ami most zajlik, az terrorellenes művelet, az harc a terrorizmus ellen” – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinbe utazott, ahová Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szervezett konzultációt az Európai Unió stratégiai menetrendjéről több uniós tagállam vezetőjének részvételével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A német fővárosban a megbeszéléseken a spanyolországi Granadában lezajlott első véleménycserére építve folytatták az EU következő intézményi ciklusának prioritásairól szóló megbeszéléseket. A berlini munkavacsorán Orbán Viktor miniszterelnökön kívül Olaf Scholz német kancellár valamint Görögország, Belgium, Ausztria, Litvánia és Ciprus állam- illetve kormányfője vett részt.

Menesztette hétfőn a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök. Utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert, a külügyi tárca élére pedig – általános meglepetésre – David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki. A döntés közvetlen előzményeként heves belpolitikai viták robbantak ki Braverman múlt heti cikke körül, amelyben a volt belügyminiszter azt írta, hogy a londoni rendőrség „kivételez” a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel.

Dél-Korea és az Egyesült Államok kormányzata hétfőn aláírta az egyre súlyosabb észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetés elriasztását szolgáló, már 2010 óta fennálló kétoldalú biztonsági szerződése (TDS) felülvizsgálatáról szóló megállapodását, és leszögezték: fenntartják a nyomást Phenjanon annak ellenére, hogy a világon számos más válság van, amely eltereli a figyelmet erről a problémáról. A TDS frissített változatát a szöuli látogatáson járó Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és dél-koreai hivatali partnere, Sin Von Szik írta alá biztonsági tárgyalásaikon – közölte a helyi védelmi minisztérium. A közleményből kiderül: a kulcsfontosságú megállapodás felülvizsgálatára azért volt szükség, mert a korábbi változat nem reagált megfelelően az észak-koreai ballisztikusrakéta- és atomprogram gyors ütemű végrehajtására, továbbá Phenjan szeptemberben a nukleáris haderejét érintő alkotmánymódosítást végzett el, amelyre szintén reagálni akartak a szerződésben.

Időjárás:

Ma erősen felhős, borongós időre számíthatunk.

Este többfelé csapadék kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 18 fok köré emelkedik.