Az El Al izraeli légitársaság bejelentette, hogy 1982 óta először kivételesen a zsidó vallásban kötelező pihenőnapnak számító szombati napon is indít járatokat

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.14.A kormánypártok szerint Brüsszel a kötelező kvóta és a migránsgettó erőltetésével a terrorveszélyt importálja Európába.

A Demokratikus Koalíció bér- és nyugdíjemelést, igazságos Magyarországot akar, ha kormányra kerül – mondta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Az El Al izraeli légitársaság bejelentette, hogy 1982 óta először kivételesen a zsidó vallásban kötelező pihenőnapnak számító szombati napon is indít járatokat.

Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása óta.

Belföldi hírek:

A kormánypártok szerint Brüsszel a kötelező kvóta és a migránsgettó erőltetésével a terrorveszélyt importálja Európába. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a közösségi-oldalára feltöltött videóban úgy értékelt: Brüsszel migrációs javaslata merénylet az európai biztonság ellen. Szerinte a Hamász által elkövetett szörnyű terrorcselekmény több dologra is rámutatott: az európai nagyvárosokban előbújtak olyan szélsőségesek, akik több száz fős felvonulásokat szerveztek és a Hamász terrorját éltették. Arra is felhívta a figyelmet: a terrortámadás és az arra adott jogos izraeli válaszcsapás újabb migrációs hullámot indíthat el Európa irányába, és sok radikális is elvegyülhet az illegális bevándorlók között. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint eközben Magyarország déli határánál a „radikális tálibok” vették át az embercsempészet irányítását, akik fegyverekkel szerelkeznek föl és „agresszívabbak lesznek, mint eddig bármikor”. Hollik István úgy vélte: a brüsszeli döntéshozókat azonban a valóság nem érdekli, még ezek után sem hajlandók „levenni a szemkötőt” és felismerni, hogy a kötelező kvóta és a migránsgettó erőltetésével a terrorveszélyt importálják Európába.

Félelmetesnek hangzik, hogy Európában tömegek nyilvánosan, súlyosan fenyegető, antiszemita kijelentéseket tesznek – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: az ilyen tömeg jelenléte azt mutatja, hogy az elmúlt években – különösen 2015 óta – az EU súlyosan téves migrációs politikájának hatására sokan érkeztek a kontinensre olyan muszlim vallású emberek, akik Izrael-ellenességben próbálják önmagukat kifejezni. Ez olyan társadalmi-gazdasági-politikai-ideológiai változásokat és biztonsági kockázatokat hozott Európába, amely korábban nem jellemezte a kontinenst – mutatott rá a belbiztonsági főtanácsadó. Tájékoztatása szerint a balkáni migrációs útvonalon jelentős, intenzív beáramlás van, az elmúlt egy hónapban legtöbben szíriaiak jöttek, és rögtön a második helyen, tízezernél is többen érkeztek olyanok, akik magukat palesztinnak vallották. Ha az izraeli-palesztin háború miatt az Egyesült Államok és Egyiptom megegyezik egy humanitárius folyosó nyitásában, onnan Olaszország vagy a balkáni útvonal felé tovább nőhet a migránsok száma – jelezte Bakondi György.

A Demokratikus Koalíció (DK) bér- és nyugdíjemelést, igazságos Magyarországot akar, ha kormányra kerül – erről a DK szóvivője beszélt sajtótájékoztatóján. Barkóczi Balázs azt mondta, hogy az „orbáni infláció” legfőbb nyertese a kormány „által kiszolgált milliárdos elit”. Eközben az áremelések „gürcölő magyarok millióit” taszították megélhetési válságba – tette hozzá. Az élelmiszergyártók profitja folyamatosan nőtt az utóbbi években, a fizetések és a nyugdíjak pedig egyre kevesebbet értek a boltok pénztárainál – fogalmazott az ellenzéki képviselő. A politikus kijelentette, hogy az „orbáni inflációt” éppen a kormány intézkedései idézik elő, mint például a „rezsiemelés”, a benzináremelés és a „világrekorder áfa”.

Külföldi hírek:

Az Izrael és a gázai terroristák közötti háború kezdete óta először, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy nyilvános nyilatkozatot tett. „Az Izraeli Védelmi Erők felelős az ország és polgárai biztonságáért, és szombat reggel a Gázai övezetet körülvevő területen nem tettünk eleget ennek. Tanulni fogunk belőle, kivizsgáljuk, de most a háború ideje van” – mondta Halevi Dél-Izraelben. „Napokkal egy gyilkos, brutális és váratlan incidens után vagyunk. A gyilkos hamászos terroristák, a barbárok által gyermekeink, feleségeink és népünk lemészárlása állatias, embertelen. Az Izraeli Védelmi Erők könyörtelen terroristák ellen harcol, akik elképzelhetetlen tetteket követtek el”. „Jechíja Szinwar, a Gázai övezet ura döntött erről a borzalmas támadásról, ezért ő és az egész rendszer, a Hamász vezető tagjai halott emberek. Megtámadjuk őket, leszámolunk velük, felszámoljuk a rendszerüket”. Halevi szerint eljön az ideje annak kivizsgálásának, hogy a Hamász hogyan tudta végrehajtani a támadást. A terrorcsoport által a Gázai övezetben fogva tartott 200 izraeliről és külföldiről Halevi azt mondta, ,,a háború ára magas és súlyos. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a túszokat hazahozzuk.”

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy bejelentette, hogy a Hamász terroristái az ISIS (DAES) zászlóját hagyták maguk után Szufa kibucban. Hagari szerint a zászlót a Nahal felderítők találták meg, akik a terrorszervezet déli közösségek elleni meglepetésszerű támadása és az általa végrehajtott szörnyű mészárlás után átfésülték a területet. ,,A Hamász ISIS” – mondta Hagari nyilatkozatában. ,,A Nahal harcosai bátor, 8 órás csatát vívtak szombaton a Szufa posztnál, melynek végén 14 terrorista megadta magát, 12-őt pedig megöltek. ISIS zászlót találtunk a holttesteknél. A Hamász olyan társadalmi szervezetként próbálta lefesteni magát, amely a gázai szegényeknek adományoz, és tetteiben felfedte, hogy egy gyilkos terrorszervezet, amely rosszabb, mint az ISIS.” „A gázai támadások olyan átfogóak és hatalmasak, hogy a Hamász még nem fogta fel a károk mértékét. Leromboljuk a Hamász azon képességét, hogy szuverénként működjön az övezetben. Bizonyos területeken már nem tudja irányítani Gázát, mi pedig tovább megyünk egész Gázában. Káoszban van, és mi növelni fogjuk a káoszt” – tette hozzá Hagari.

Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a gázai övezetet – közölte Richard Hecht katonai szóvivő. Hecht elismerte, hogy az izraeli légicsapások „nagyobbak, mint valaha”, de az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre. A szóvivő elmondta, hogy a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről. A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása – tudatta a szóvivő. A gázai civilek számára egyre bizonytalanabb a helyzet, az ENSZ adatai szerint közel 340 ezren hagyták el otthonaikat az övezetben.

Az El Al izraeli légitársaság bejelentette, hogy 1982 óta először kivételesen a zsidó vallásban kötelező pihenőnapnak számító szombati napon is indít járatokat az Egyesült Államokból és Ázsiából, hogy lehetővé tegye az izraeli hadsereg tartalékosainak hazatérését. Bejelentésben az El Al kiemelte, hogy a döntést rabbik is jóváhagyták, arra a vallási kitételre hivatkozva, mely szerint az életmentés felülírja a vallás más parancsolatait. A tájékoztatás szerint két, Boeing 787 típusú járat indul New Yorkból és Bangkokból, hogy összegyűjtse a mozgósított tartalékosokat. Az utazás költségeit a légitársaság, valamint „nagy amerikai pénzintézetek” állják – derült ki a bejelentésből. Eddig mintegy 360 ezer tartalékos kapott behívót.

Az egyiptomi elnök humanitárius segítségnyújtást sürgetett a Gázai övezetben élő palesztinok számára, és egyúttal hangsúlyozta, hogy Egyiptom továbbra is igyekszik megakadályozni a helyzet eszkalálódását, amely destabilizálhatná a régiót. Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át. Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök Rishi Sunak brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésekor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garantálják a Gázai övezetben élő palesztinok rendszeres humanitárius segítséghez jutását – közölte az elnök hivatala. Szíszi a közlemény szerint arról is tájékoztatta a brit kormányfőt, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit a nyugalom helyreállítására, és a további vérontás elkerülésére, mivel annak további ártatlan emberek fizetnék meg az árát, és a következmények az egész régióra kiterjednének. Izrael csütörtökön közölte, hogy mindaddig nem enged be sem vizet, sem élelmiszert, sem üzemanyagot vagy villanyáramot az övezetbe, amíg a Hamász által elhurcolt összes izraeli túszt el nem engedik.

Felkereste a római zsinagógát és a zsidó közösséget Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A kormányfő úgy nyilatkozott az újságíróknak, látogatásával közelségét és szolidaritását kívánta kifejezni a római zsidó közösség tagjai iránt. „A televízió képernyőjén látható képsorok ugyanis sokkal tragikusabbak, mint amilyen háborús jelenetekhez már most is hozzá vagyunk szokva. A civilek üldözése otthonaikban, a gyermekek és fiatalok elfogása azt mutatja, hogy az egész nép iránt tombol a gyűlölet” – fogalmazott az olasz miniszterelnök. Meloni hangsúlyozta meg kell erősíteni a zsidó vallású állampolgárok biztonságát Olaszországban, mivel nagy a veszélye, hogy a Hamász terrorszervezet támadásaihoz hasonló esetekre kerül sor Itáliában is. A kormányfő elmondta azért kereste fel személyesen a római zsidó negyedet, hogy mindenfajta antiszemita megnyilvánulástól megvédelmezze a kisebbség tagjait. Kiemelte Izrael állam létjogosultságát, mely egyben azt is jelenti a Hamász terrorszervezet által megtámadott fiataloknak, gyermekeknek, nőknek joguk van a védelemhez. Végül pedig hozzáfűzte, a kettős állampolgárokat biztosítják mindenfajta támogatásukról.

III. Károly brit király felhívta Isaac Herzog elnököt, hogy kifejezze támogatását Izrael iránt, miután a Hamász a héten gyilkos támadást intézett Izrael ellen. Herzog irodájának közlése szerint a brit uralkodó részvétét és „mély megdöbbenését” fejezte ki a „barbár” Hamász izraeli állampolgárok elleni akciói miatt. Herzog megköszönte Károlynak, hogy támogatja Izraelt, és tudatta, kijelentései „nagy vigaszt jelentenek Izrael népének és az egész zsidó népnek”. Az elnöki hivatal közölte, hogy „hosszasan” beszéltek a mészárlásról. A Buckingham-palota közleményében azt mondta, hogy Károly királyt „megdöbbentették” a támadások, és hogy „ez a helyzet Őfelségét rendkívül aggasztja, és kérte, hogy aktívan tájékoztassák”.

Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása óta. Biztonsági vizsgálat indult azután, miután egy tüntető eltávolított egy izraeli zászlót a sheffieldi városháza tetejéről egy Palesztina-párti tüntetésen. A közösségi médiában közzétett felvételen látszik, ahogy egy tüntető a tüntetésen felmászott a 60 méter magas épületet tetejére, hogy elérje a városházára kitűzött izraeli zászlót. Ahogy odaér, le is tépi azt a helyéről, miközben egy palesztin zászlót lengetett. A sheffieldi városi tanács szóvivője elmondta, hogy az izraeli zászlót visszaadták a tisztviselőknek.

Időjárás:

Ma mindenütt a napsütés lesz meghatározó.

Este kissé befelhősödik az ég, helyenként kisebb zivatarok is kialakulhatnak.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok köré emelkedik.