Isaac Herzog elnök a Jom Kipur-i háború óta eltelt 50 év alkalmából rendezett ünnepségen a héten azt mondta, hogy az ország a megosztottság és a polarizáció nemzeti szükségállapotával néz szembe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.30.Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel.

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Isaac Herzog elnök a Jom Kipur-i háború óta eltelt 50 év alkalmából rendezett ünnepségen a héten azt mondta, hogy az ország a megosztottság és a polarizáció nemzeti szükségállapotával néz szembe.

Oroszország nem látja, hogy meglennének az előfeltételei az ukrajnai rendezési tárgyalásoknak, és az esetleges egyezkedés esetén sem fogja felfüggeszteni a harci cselekményeket – jelentette ki Szergej Lavrov.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson értékelték az erősödő európai jobboldal helyzetét, különös tekintettel a jövő évi európai parlamenti választásokra. A kontinens nemzeti, konzervatív pártjainak közös és erőteljes választ kell adniuk Brüsszel birodalmi törekvéseire, elhibázott gazdaságpolitikájára és migránspárti kezdeményezéseire – hangzott el a találkozón. A tárgyaláson szó esett a családok, a nemzeti és a keresztény értékek politikai képviseletéről is, amely a magyar kormánypártok és a francia Nemzeti Tömörülés tevékenységének is a középpontjában van – mondta Havasi Bertalan.

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető kifejtette: a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Ez a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent – mondta. Egy átlagos öregségi nyugdíj esetén a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint. Brüsszel visszaél a hatalmával, az Európai Bizottság (EB) időhúzásra játszik – értékelte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetési helyzetét. Gulyás Gergely azt mondta, az EB húzza az időt annak érdekében, hogy ne jussanak a pedagógusok fizetésemeléshez, hogy ne történjenek egészségügyi fejlesztések, és hogy a magyar hallgatók minél később juthassanak hozzá az őket is megillető ösztöndíjakhoz, elsősorban az Erasmushoz. Mindenféle közösségi jogalap nélküli a Bizottság eljárása, a testület által írásban visszaigazolt jogszabály-módosítást követően tesznek fel újabb kérdéseket – mondta.

Egyre agresszívabb, fegyveres bevándorlók támadják a határt, ennek is köszönhetően folyamatosan nő a „reálisan gondolkodó nemzetállamok” száma – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azzal kapcsolatban, hogy újabban már sorozatlövő fegyverekkel is támadnak az illegális migránsok a déli határszélen, azt mondta: veszélyesebb akciókat hajtanak végre a migránsok ma, mint korábban bármikor. Emlékeztetett: nemrégiben egy magyar területen haladó, négyfős, magyar-szerb járőrcsoport irányába nyitottak tüzet. Rámutatott: különféle országokból, különféle állampolgársággal egyre nagyobb számban és egyre veszélyesebb fellépéssel, a szervezett bűnözésnél bevált módszerek alkalmazásával próbálják átlépni a magyar határt. Úgy vélekedett, a helyzet súlyosságát jelzik a fegyveres támadások, és ezzel is egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a migránsok tömeges befogadására és az államok közötti szétosztására irányuló brüsszeli szándékok „egyre súlyosabb veszélyekkel fenyegetnek”. A belbiztonsági főtanácsadó a jövőt illetően úgy értékelt: a migrációs nyomás nem fog enyhülni a hidegebb hónapok beköszöntével sem, ugyanis a közép-afrikai Száhel-övezetből is migránsok tömegei jelenhetnek meg a Földközi-tenger térségében, így Európában.

Külföldi hírek:

Isaac Herzog elnök a Jom Kipur-i háború óta eltelt 50 év alkalmából rendezett ünnepségen a héten azt mondta, hogy az ország a megosztottság és a polarizáció nemzeti szükségállapotával néz szembe. „Fél évszázaddal a Jom Kipur-i háború után az izraeli társadalom megosztott és polarizált, és a válság, amely kilenc hónapja kísér bennünket – szétszakít bennünket, közvetlenül károsítja a társadalmat, a gazdaságot és a biztonságot” – mondta Herzog a Jeruzsálem külterületén lévő Latrun emlékműnél tartott rendezvényen. „Tagadhatatlan, hogy valódi belső szükségállapotban vagyunk” – tette hozzá Herzog. „Nem tagadható, hogy ez a lélekvizsgálat, a tanulságok levonásának és a felelősségvállalásnak az ideje. Mindannyiunknak tudatosítanunk kell, hogy nemzeti ellenálló képességünk és a nemzet biztonsága közvetlenül összefügg a belső izraeli helyzettel”.” A jelenlegi válság megoldása „és a különböző megosztottságaink áthidalása a legfontosabb és legsürgősebb lépések, amelyeket társadalomként meg kell tennünk annak érdekében, hogy 50 évvel a Jom Kipur-i háború után megőrizzük Izrael Állam biztonságát” – folytatta Herzog.

Oroszország nem látja, hogy meglennének az előfeltételei az ukrajnai rendezési tárgyalásoknak, és az esetleges egyezkedés esetén sem fogja felfüggeszteni a harci cselekményeket, hogy a jóakaratát kifejező gesztussal ne éljenek vissza, mint korábban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ hírügynökség által közölt interjúban. Az orosz diplomácia vezetője ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy lehet-e alapjuk azoknak a nyugati sajtóban megjelent állításoknak, amelyek szerint az ukrán ellentámadás meghiúsulása nyomán az ősz folyamán tárgyalások kezdődhetnek. „Amikor a Nyugat ilyen provokatív híresztelésekbe kezd, úgy tűnik, hogy tesztel bennünket, hogy készek vagyunk-e elfogadni a feltételeit. És valóban nem rejtik véka alá a feltételeiket: néhány hónapos szünetet tartanának, az ideiglenes tűzszüneten kívül nem kötnének más megállapodást, az így nyert idő alatt pedig új fegyverekkel pumpálnák tele Ukrajnát” – fogalmazott Lavrov. Megítélése szerint a nyugati országok most ugyanazt a logikát követik, mint a minszki megállapodások esetében. Emlékeztett rá, hogy az ukrajnai rendezésről az előző évtized derekán megkötött megegyezésről utólag Angela Merkel volt német kancellár, valamint Francois Hollande volt francia és Petro Porosenko volt ukrán elnök is egyformán elismerték, hogy nem szándékoztak végrehajtani a megállapodásokat, és csak azért volt rájuk szükség, hogy „feltöltsék a kijevi rezsim fegyverarzenáljait” Oroszország ellen.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Általános Ügyek Tanácsának informális ülésén vett részt a spanyolországi Murciában – közölte az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a miniszterek megvitatták, miként érintheti az Európai Uniót az esetleges jövőbeli bővítés. A miniszterek többek között áttekintették a bővítési folyamat lehetséges hatásait a közösségi politikákra, a közös költségvetésre, az uniós intézményekre, valamint a döntéshozatali folyamatra. Ezzel az állam- és kormányfők 2023. október 6-án, Granadában tartandó informális csúcstalálkozóját készítették elő, amelynek szintén kiemelt témája lesz az EU bővítése és mélyítése, valamint az, hogy az Európai Unióra milyen hatással lehet új államok csatlakozása – közölte az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma.

Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal – mondta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak, valamint a magyar kutató-mentőcsapatok szolgálatának emléket állító emlékoszlop átadásán. Az államtitkár hozzátette: a magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül gyors és hatékony segítséget nyújtott a bajba jutottaknak, 167 kutató-mentő vett részt a keresésben a katasztrófa sújtotta területeken. Több mint harminc életet mentettek meg – összegezte Azbej Tristan. A magyar kormány tíz tonna tárgyi segítséget is felajánlott – hangsúlyozta. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet 19 fős személyzettel, köztük önkéntes tűzoltókkal, és négy keresőkutyával segítette a törökországi mentést. Öt ember életét sikerült megmenteni. Gülsen Karanis török nagykövet beszédében kiemelte, hogy Magyarország az első országok között volt, amelyik felajánlotta segítségét a természeti katasztrófa miatt. A nagykövet megköszönte a magyar emberek kedvességét, szolidaritását a magyar kormány és a Hungary Helps segítségét. A faragott emlékoszlop Juhász András fafaragó művész munkája.

Lengyelország a cseh határszakaszon is intenzívebbé tette a közúti ellenőrzést, miután hasonló intézkedéseket vezetett be a lengyel-szlovák határok közelében – erősítette meg Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. A kormányszóvivő a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádióban megerősítette Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnökének közlését. „A biztonsági ügyekért felelős kormánytagként elrendeltem, hogy a Szlovákiával és a Csehországgal közös határon kiemelt ellenőrzést vezessünk be” – fogalmazott Kaczynski. Müller kifejtette: egyebek között azt ellenőrzik, hogy buszokon és a határon átkelő nagyobb járműveken nem szállítanak-e a balkáni útvonalon Európába érkezőket. Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a határokat „sorompóval zárnák”, vagyis visszaállítanák az állandó ellenőrzést a határátkelőkön.

A Biden-kormányzat bejelentette, hogy felveszi Izraelt az Egyesült Államok Vízummentességi Programjába (VWP), amely november 30-tól vízummentességet tesz lehetővé izraeli állampolgárok számára – közölték tisztviselők. A döntés, amelyre az izraeli külügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy várható volt, Benjamin Netanjahu miniszterelnök vallásos-nacionalista kormányának a győzelme, amelynek Washingtonnal való kapcsolatai feszültek az igazságszolgáltatás átalakítási terve és a a palesztinokkal szembeni politika miatt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter hivatalosan is bejelentette Izrael felvételét a vízummentességi programba. „Izrael belépése a vízummentességi programba, és az ezzel járó szigorú követelmények mindkét nemzetünket nagyobb biztonságot nyújtanak” – áll a közleményben.

Időjárás:

Ma egy hidegfront hoz változást időjárásunkba.

Estére mindenütt beborul az ég, helyenként kisebb záporok is előfordulhatnak.

A hőmérséklet jellemzően mindenütt 21 – 28 fok között tetőzik.