A Jom Kippur istentisztelet során zűrzavar alakult ki Tel Aviv központi terén, miután a szervezők szétválasztották a férfi és női hívőket

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.27.Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot ma már multinacionális vállalatok kormányozhatják.

A Jom Kippur istentisztelet során zűrzavar alakult ki Tel Aviv központi terén, miután a szervezők szétválasztották a férfi és női hívőket.

Csehország kész kivenni részét az Európai Unió külső határainak védelméből, de továbbra is elutasítja a menekültek elosztását a tagállamok között – jelentette ki Petr Fiala.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A Veolia a magyar energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője. A keddi egyeztetés fő témája a magyar kormány és a Veolia (Dalkia) Energia Zrt. között tíz évvel ezelőtt kötött stratégiai partnerségi megállapodás megújítása volt. Tárgyaltak a cég további magyarországi terveiről és erőmű-beruházásairól, de szóba kerültek a francia-magyar gazdasági kapcsolatok is – tájékoztatott a sajtófőnök.

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője és frakciószóvivője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a parlamenti évad kezdetéről valamint a Debrecenben zajló történésekről. A politikus elsőként beszámolt az őszi parlamenti ülésszak kezdetéről, mint elmondta, a nyitó napon a szokások szerint a miniszterelnök beszélt. Kiemelte, hogy Orbán Viktor egy nagyon fontos és pontos beszámolót adott a képviselőknek. Halász János beszélt a Debrecenben zajló eseményekről is. Hozzátette, az elmúlt hetekben nagyon sok rendezvényt szerveztek a városban élőknek, az odalátogatóknak. Ezek közül kiemelte a nagyon népszerű reptéri futást. A repülőtérrel kapcsolatban elmondta, egy jelentősebb fejlesztés indulhat be, hiszen rövidesen a debreceni reptér életében megjelenik a törökországi desztináció a Debrecen-Isztambul járat elindításával. Összességében ki lehet jelenteni, nagyon is pezseg az élet Debrecenben. Nagyon fontos a város életében a BMW beruházása, ahol a tervek szerint két év múlva beindul a termelés is. Ennek kapcsán azt emelte ki Halász János, hogy a miniszterelnök pont a beszédében hívta fel a figyelmet arra, hogy Európában 2035-től csak elektromos autókat lehet forgalomba helyezni. Ez egy olyan versenyhelyzetet teremt, amiben Magyarország nem maradhat le, ezért is lesz az, hogy Debrecenben a BMW elektromos autókat fog gyártani.

Az elmúlt időszak eredményei bizonyítják, hogy a felsőoktatási modellváltás olyan struktúrát biztosít, amely a versenyképesség erősítését a mindennapok részévé teszi – jelentette ki a felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár. Hankó Balázs a Szegedi Tudományegyetemen rendezett Kiszámíthatóság és normativitás című konferencia előtt a közmédiának azt mondta, az elmúlt évek során az egyetemek kezdeményezésére olyan új modell alakult ki Magyarországon, amely autonóm, versenyképes, fenntartható és kiszámítható. A magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik – közölte a politikus. A kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen. Az új modell lehetővé teszi a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai terület erősítését, a gazdaság és az egyetemek jobb összekapcsolását, valamint a magyar kiválóság megjelenítését a nemzetközi erőtérben – fejtette ki az államtitkár.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek. Csárdi Antal kifogásolta azt a múlt héten született kormányrendeletet, amely szerint a környezetvédelmi hatóság bírság helyett környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésével kényszerítheti ki a jogkövető magatartást egy jogellenesen működő cégnél. Az ellenzéki politikus kijelentette: mindez szembemegy a szennyező fizet elvével is. Feltette a kérdést, hogy „a világ legbiztonságosabb országában miért van veszélyhelyzet”. Szerinte arra használja a kabinet ezt a jogi helyzetet, hogy az Országgyűlést megkerülve hozhasson törvényerejű döntéseket.

Külföldi hírek:

A Jom Kippur istentisztelet során zűrzavar alakult ki Tel Aviv központi terén, miután a szervezők izraeli zászlókat használva rögtönzött sorompót állítottak a férfi és női hívők szétválasztására, szembeszegülve a Legfelsőbb Bíróság végzésével. A becslések szerint 200 tüntető érkezett a Dizengoff térre, dühös szóváltást váltva ki a szervezőkkel. Az egyik tüntető le is bontotta a rögtönzött sorompót. A rendőrök őrizetbe vették, majd nem sokkal később szabadon engedték. A böjt kimenetele után egyébként a közvéleményt megosztó politikusok nyilatkozatai, mint olaj a tűzre tovább szították a feszültséget. Az imaszertartás körüli konfliktus a vallás köztereken betöltött szerepéhez kapcsolódó országos vita közepette történt, amely a kormány igazságügyi reformja elleni tiltakozások részeként kiéleződve újabb eszköz lehet a közvéleményt megosztó politikai kampányok részeként.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök a következő két hónapban Törökországba látogat – írta a Times of Israel. „Úgy gondolom, hogy Netanjahu törökországi látogatására, amelyet betegség miatt elhalasztottak, október-november körül kerül sor, és még mindig folynak a tárgyalások, hogy a legmegfelelőbb időpontban tartsuk meg” – mondta Erdogan. Netanjahunak júliusban kellett volna Törökországba utaznia, de elhalasztotta az utat, mivel pacemakert ültettek be neki. A két vezető a múlt héten találkozott először az ENSZ-közgyűlés keretein belül. A találkozóra az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok javulása közepette került sor, miután a két ország vezetői között éveken át ellenségeskedés volt tapasztalható. Isaac Herzog elnököt tavaly márciusban Erdogan fogadta Ankarában – 2008 óta ez volt az első magas szintű izraeli látogatás, Eli Cohen külügyminiszter pedig februárban találkozott a török vezetővel.

Terroristák kedd reggel tüzet nyitottak egy izraeli katonai posztra Suvejka palesztin falu közelében, Tulkarem térségében, közölték az Izraeli Védelmi Erők. Sem személyi sérülés sem anyagi kár nem történt. A térségben tartózkodó izraeli erők lövésekkel válaszoltak, de találatot nem azonosítottak. A környék átfésülésekor töltényhüvelyeket találtak. Az erők hajtóvadászatot indítottak a terroristák után. Kora délután az izraeli hadsereg közölte, hogy a Jordán-völgyben egy elhaladó járműből tüzet nyitottak egy izraeli autóra. A média szerint az autó kerekeit találták el. A biztonsági erők átfésülték a helyszínt. A rendőrség felsővezetése megbeszélést tartott, amelyen Jáákov ‘Kobi’ Sabtáj a terrortámadások fenyegetésének hátterében frissítette a rendőrség és a határrendészeti erőknek kiadott utasításokat. Sabtáj megjegyezte, hogy ,,még mindig több tucatnyi figyelmeztetés van terrortámadásokra“. ,,Az izraeli rendőrség a fronton és a hátország területén is bevetés alatt van. Az izraeli hadsereggel és a Sabak belbiztonsági szolgálattal közösen végzett megfelelő felkészülésünknek köszönhetően terrorista incidensek nélkül telt a jom kippur”.

Az Izraeli Védelmi Erők csapást mértek a Hamász terrorszervezet egyik katonai posztjára a Gázai övezet határa közelében. Négy nap alatt ez volt a negyedik támadás az izraeli hadsereg részéről a Gázai övezetben. A támadás a határ mentén zsinórban tizedik napja tartó zavargások következménye. A szóban forgó poszt közelében, az erőszakos rendbontások alatt, egy terrorista tüzet nyitott az izraeli erőkre. A csapatok viszonozták a tüzet, eltalálták a támadót. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Novák Katalin a világot érintő demográfiai válság megoldási lehetőségeiről is tárgyalt Elon Musk, a Tesla autógyártó vállalat alapító-vezérigazgatójával, a cég közelmúltban átadott központjában, Austinban. Az üzletember egyik kisfiával fogadta a magyar államfőt, majd az államfő az alapító-vezérigazgatóval négyszemközti megbeszélést folytatott. Novák Katalin a tervezettnél jóval hosszabb, két órás beszélgetés első perceiben kifejtette, hogy a klímaváltozás megoldandó problémája mellett a demográfiai válságra kevesebb figyelem vetül. Felidézte, hogy tárgyalópartnere a közelmúltban úgy nyilatkozott, a népesedési válság komolyabb kérdés, mint a klímaváltozás. A köztársasági elnök megállapította, hogy miközben a klímaváltozás kezelendő kérdés, ugyanakkor „ha nincsenek következő generációk, akkor nincs értelme a Földre se vigyázni” – vélekedett a magyar államfő. Novák Katalin elmondta, hogy elkötelezettje a családok ügyének és a demográfiai kérdés kezelésének. Elon Musk egyetértését hangoztatta és megerősítette, hogy fontosnak tartja a gyermekvállalást. A találkozó közben a közösségi oldalán is posztot tett közzé, ami azzal összegezte az egyeztetés mondanivalóját, hogy a „gyermekvállalás menti meg a világot”.

Orosz légicsapás érte keddre virradóra a kulcsfontosságú dél-ukrajnai kikötőt, Izmajilt, két ember megsebesült és megrongálódott a létesítmény infrastruktúrája – közölte Odessza megye kormányzója. A több mint két órán át tartó támadásban megrongálódott egy kikötőépület, raktárépületek és több mint 30 teherautó és személygépkocsi – adta hírül Oleh Kiper. Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az Oroszország által indított 38 iráni gyártmányú támadó drónból 26-ot lelőtt. A tájékoztatás szerint egy nemzetközi ellenőrző ponton felfüggesztették a közlekedést, és a járműveket ideiglenesen átirányították. Az ukrán határszolgálat később a román határon lévő Orlivkaként azonosította az átkelőhelyet.

Csehország kész kivenni részét az Európai Unió külső határainak védelméből, de továbbra is elutasítja a menekültek elosztását a tagállamok között – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Ursula von der Leyen, aki egy gazdasági konferencián vett részt Prágában, méltatta azt a segítséget, amelyet Csehország nyújt az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnának és az ukrán menekülteknek. Bejelentette azt is, hogy az Ukrajnát segítő államok várhatóan megemelt segítséget kaphatnak Brüsszeltől. Kifejezte reményét, hogy Csehország támogatni fogja az ez irányú uniós elképzeléseket.

Dél-Korea javaslatot tett egy, a következő hónapokban rendezendő háromoldalú, kínai-japán-dél-koreai találkozóra, amelyen a három ország külügyminiszterei vennének részt – jelentette be a szöuli külügyminisztérium. A miniszteri csúcs megrendezéséről a három ország külügyminiszter-helyettesei állapodtak meg keddi szöuli találkozójukon. Az egyeztetésen Csung Bjun Von dél-koreai, Nung Zsung kínai és Funakosi Takehiro japán külügyminiszter-helyettes vett részt. Diplomáciai források szerint a csúcstalálkozóra – mely négy év óta az első ilyen jellegű rendezvény lenne – decemberben kerülhet sor. A három ország korábban évente tartott csúcstalálkozót, ám Tokió és Szöul között a viszony 2019-ben megromlott a Japán második világháborús múltja körüli viták miatt.

Időjárás:

Ma is marad napközben a kellemesen meleg időjárás.

Este mindenütt nyugodt időjárásra készülhetünk.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 28 fok körül alakul.