Szalay-Bobrovniczky Vince:Ez egy történelmi vita

Ez egy történelmi vita

?si=VSVSoAxiwe4cNcUz

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a civileknek nyújtott 1%-os felajánlásról, pályázatokról, valamint Horthy Miklós szerepe körül elhangzott mondatokról.

 

A politikus elmondta, a NAV által közzétett 1%-os felajánlásokról szóló lista idén is megmutatta, hogy bár nagyon sokan támogattak civil szervezeteket, de így is nem kevesen voltak azok, akik nem rendelkeztek erről, így ezek az összegek is befolytak a Nemzeti Együttműködési Alapba (NEA). Mindez azt is jelenti, hogy így soha nem látott összeggel, közel 14 milliárddal tudja támogatni pályázatok útján a civil szervezeteket a NEA. Az államtitkár egy fontos dátumra, október másodikára hívta fel a figyelmet. Ezen a napon jár le egyrészt a pályázati lehetőség a Városi Civil Alaphoz, de ugyanezen a napon nyílnak meg a NEA által nyújtott pályázati lehetőségek is. Hozzátette, minden civil szervezetet arra kér, figyelje a kiírásokat.

Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt a Horthy Miklós szerepéről, megítéléséről történt legújabb vitáról. Kijelentette, továbbra is érvényben van egyrészt az a gondolat, amit a magyar miniszterelnök mondott a volt kormányzó szerepéről. Hasonlóan nyilatkoztak más politikusok is, most Lázár János miniszter is véleményt nyilvánított, aki nem tette hozzá mondataihoz a kormányfő által korábban mondottakat, de az tény, hogy mindezek továbbra is érvényben vannak. Ez egy történelmi vita, tette hozzá az államtitkár, amiben ki lehet jelenteni, hogy Horthy személye jelentősen meghatározta Magyarország történelmét a 20. század első felében. Az egykori kormányzó hibákat, bűnöket követett el 1944 márciusa és októbere között, ugyanakkor az is tény, hogy igyekezett például leállítani a deportálásokat, ahogy az is, hogy a fővárosi zsidóság jelentős része túlélte a szörnyűségeket. Azt is hozzátette, teljesen megérti a zsidó szervezetek vezetőit, képviselőit, akik Lázár János mondatai után kritikát fogalmaztak meg, a hazai zsidóság érzékenysége nyilvánvaló. Azt is kiemelte, többször találkozott zsidó vezetőkkel, akiket igyekezett megnyugtatni arról, hogy a kormányzat továbbra is a zéró toleranciát tartja fontosnak az antiszemitizmussal szemben, ahogy azt is, Magyarországon vannak a zsidók a legnagyobb biztonságban. Sajnálatos módon a nyugaton élő zsidók ezt nem mondhatják el, az ottani országok vezetői egy elhibázott politikai döntés miatt fontosabbnak tartják a muszlim bevándorlók szavazatait. Ezzel ellentétben a magyar kormány, ahogyan azt a miniszterelnök is megfogalmazta a demográfiai csúcson, a családok védelmét tekinti elsődlegesnek, a gyermekvállalás ösztönzését, aminek az elmúlt tíz évben meg is lett az eredménye.

Szalay-Bobrovniczky Vince Horthy Miklós megítélése kapcsán említést tett a napokban megjelenő történelmi tárgyú könyvéről, amiben a volt osztrák államfő, Kurt Waldheim életét és munkásságát dolgozza fel. Mint kijelentette, Ausztria legnépszerűbb politikusainak egyike volt az egykori államelnök, akinek politikai bukását hozta egy rosszul megfogalmazott gondolat a saját, második világháborús szerepéről. Azonban az is tény, jegyezte meg, amikor Waldheim temetése volt, az akkori utóda elismerte a munkásságát, ahogy azt is, nem érdemelte meg a meghurcoltatást. Végezetül azt is megjegyezte az államtitkár, e kötet folytatásaként a német és osztrák kapcsolatokról készül a következő munkája a második világháborút megelőző évek bemutatásával.