A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei tüntetnek a koalíció tervezett igazságügyi reformja ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.26.Magyarország indítványozza, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg az ukrán gabonatermékek behozatalának szeptember 15-én lejáró tilalmát.

„Ukrajnának joga van azt mondani: ahol a háború kezdődött, a Krímben, ott is kell véget érnie, vagyis a Krím felszabadításával” – fogalmazott Novák Katalin.

A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei tüntetnek a koalíció tervezett igazságügyi reformja ellen.

Megkezdte Japán a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését a helyi halászok és szomszédos országok tiltakozása ellenére.

Belföldi hírek:

Magyarország indítványozza, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg az ukrán gabonatermékek behozatalának szeptember 15-én lejáró tilalmát – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely jelezte: ha elutasító választ kapnak, újra ugyanazokat a nemzeti intézkedéseket vezetik be, amelyeket az uniós tilalom előtt alkalmazott Magyarország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül európai szintű megoldást találni, mert „az nem európai szolidaritás, hogy kizárólag az Ukrajnával határos országok mezőgazdaságát teszik tönkre”. Emlékeztetett: miután a háború miatt ellehetetlenült a tengeri szállítási lehetőség, Európa szolidaritási folyosót hozott létre az ukrán gabona behozatalára. Ennek eredménye az lett, hogy a háborút megelőzően érkező mindössze évi 40-50 ezer tonna gabona és olajos növény 2022-ben elérte a 2,5 millió tonnát, 2023-ban pedig havi 250 ezer tonnára nőtt. A baj ezzel az, hogy az Európai Unió szabályai nem az uniós tagállamok egészét kényszerítették szolidaritásra, hanem kizárólag a szomszédos tagállamokat – értékelt. Ezért döntött úgy Magyarország Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával közösen, hogy lezárja a határait az ukrán gabona előtt. Ezt követően az Európai Unióval folytatott tárgyalások során a bizottság is elismerte e döntés jogosságát, és lehetővé tette a központi uniós gabonaútvonalak felfüggesztését szeptember 15-ig – idézte fel.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy az ellenőrzött üzletek 10 százaléka követett el jogszabálysértést a kötelező akciózás során. Elmondta, 10 hét alatt 722 üzletet vizsgáltak a hatóságok, 70 üzletben találtak kifogást, azaz a vizsgált boltok 10 százaléka követett el jogszabálysértést, némelyik többet is, így összesen 102 jogsértést állapítottak meg. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a boltok végrehajtották ugyan, de nem tüntették fel az árcsökkentést, ez az esetek 67 százalékában fordult elő, 28 esetben nem volt elérhető legalább egy akcióköteles termék, öt esetben pedig nem tartották be az előírt akciókat – ismertette a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra közlése szerint a kormányhivatalok eddig 25 millió forint bírságot szabtak ki négy határozat alapján, öt esetben pedig figyelmeztetésben részesítették az üzleteket.

„Ukrajnának joga van azt mondani: ahol a háború kezdődött, a Krímben, ott is kell véget érnie, vagyis a Krím felszabadításával” – fogalmazott Novák Katalin a Krími Platform fórumon az ukrán Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. A köztársasági elnök elmondta, a konfliktusban természetesen Ukrajna mellé kell állni és el kell ítélni a ki nem provokált orosz agressziót. „Ukrajna területi integritása és szuverenitása megkérdőjelezhetetlen” – mutatott rá az államfő. Novák Katalin kiemelte: Ukrajna Magyarország tiszteletét és szolidaritását élvezi. Az államfő továbbá hangsúlyozta a gyermekek védelmének és jövőjének fontosságát, melyet a háború veszélybe sodort. „A legfőbb kívánságom, hogy legyen béke a két ország között, és ezen az úton Budapest mindent elkövet a megállapodás érdekében” – hangsúlyozta a köztársasági elnök az Origó beszámolója szerint.

Újra csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Azt írták: a 33. héten a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja újra csökkent. Hozzátették: a legtöbb helyszínen stagnáló tendencia tapasztalható. Emelkedés Békéscsabán és Debrecenben látható, míg csökkenés jellemző Kecskeméten, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben. A koncentráció Szolnokon az „alacsony”, Budapesten és a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Pécsett az „emelkedett”, a többi 16 településen pedig a „mérsékelt” kategóriába sorolható – írták.

Külföldi hírek:

Egy ötéves kisfiú életét vesztette egy sziklaomlásban Nahal Davidban, a Holt-tenger közelében. Nyolc másik személy közepesen súlyosan-könnyebben megsérült, köztük gyerekek. A 90-es főutat az Ein Gedi és a Metzoke Daragot ellenőrzőpont közötti szakaszon mindkét irányban lezárták a forgalom elől. A mentési munkálatokban rendőrhelikopterek, mentőegységek és a 669-es elit kutató-mentő egység harcosai vettek részt öt helikopterrel. „Ez egy komplex terület, gyorsan a helyszínre értünk, a mentőautókat a parkolóban hagytuk, és az orvosi felszereléssel együtt lementünk, körülbelül 25 percnyi gyaloglással eljutottunk az eset helyszínére” – nyilatkozták a mentősök. ,,Több sérültet találtunk, akik egy sziklaomlás következtében megsérültek, egy 5 éves fiú eszméletlen volt súlyos hasi sérüléssel, egy 40 éves nő és egy 12 éves lány szintén megsérültek, teljesen eszméletüknél voltak”.

A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei tüntetnek a koalíció tervezett igazságügyi reformja ellen. Izrael szerte több mint 150 helyen tartanak a tervezett igazságügyi reform elleni demonstrációt. Céljuk még mindig, hogy új lendületet adjon a koalíció radikális reformprogramja elleni küzdelemnek. Szombat este országszerte százezrek tiltakoznak a kormány vitatott igazságügyi reformja ellen az immár több mint fél éve folyamatosan zajló tüntetéssorozat keretében. Egyesek szerint, ha nem sikerül a kompromisszumos megoldással rendezni a kérdést, az a koalíció végét jelentheti.

Joram Szofer, az izraeli part menti régió rendőrparancsnoka, akit a rendőrfőkapitányi poszt vezető jelöltjeként tartanak számon, egyértelművé tette, hogy alkotmányos válság esetén a Legfelsőbb Bíróság mellé állna a kormánnyal szemben. A Közlekedési Minisztérium hivatalos dokumentuma a közelgő forgalmi dugókra figyelmeztet, arra utalva, hogy a jövő hónaptól kezdődően amikor a gyerekek visszatérnek az iskolába az izraeli utak túlzsúfoltságának súlyosbodására, illetve a tömegközlekedés megbízhatóságának károsodására lehet számítani.

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Tver közelében szerdán történt repülőgépkatasztrófa áldozatai hozzátartozónak. Feltehetően a gépen utazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója is. Putyin első ízben szólalt meg az ügyben, amikor Moszkvában fogadta Gyenyisz Pusilint, a donyecki régió megbízott vezetőjét. Az elnök a tragédia alapos kivizsgálását ígérte. Prigozsint nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai, ahogy fogalmazott „neonáci rezsim” elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

Súlyos tüdőgyulladással járó legionáriusbetegségben meghalt öt ember a délkelet-lengyelországi Rzeszów város kórházaiban – közölte a lengyel média egészségügyi forrásokra hivatkozva. Négyen – idősebb, egyéb megbetegedésekben is szenvedő emberek – Rzeszów három különböző kórházában hunytak el a közlemények szerint. Az ötödik fertőzött, egy 79 éves asszony haláláról Grzegorz Materna, a városi kórház igazgatója tájékoztatott. Jaromir Slaczka, a rzeszówi egészségügyi hatóság vezetője közölte: eddig 76-szor állapították meg a fertőzést a Rzeszówban, illetve a környékbeli járásokban működő kórházakban ápolt betegeknél. „A legtöbb, 54 eset a rzeszówi egészségügyi intézményeket érinti.” A fertőzések forrását még nem állapították meg. Rzeszówban a helyi hatóságok vízminták vételét rendelték el a városi vízvezetékrendszerből, kikapcsolták a szökőkutakat, valamint az utóbbi napok hősége miatt működő párakapukat. A héten a vajdasági hivatal rzeszówi székhelyén összeült a válságstáb, a tanácskozáson részt vett Katarzyna Sójka egészségügyi miniszter is.

Megkezdte Japán a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését a helyi halászok és szomszédos országok tiltakozása ellenére. A hűtővíz óceánba engedésének tervét két éve fogadta el a japán kormány, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig júliusban hagyta jóvá az elképzelést, és kimondta, hogy a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre. Kína bejelentette: leállítják a tengeri halak és rákok importját Japánból. A vámhatóság indoklása szerint Pekinget aggasztja a sugárszennyezés kockázata, és az intézkedést „az emberek egészségének védelme érdekében” vezeti be. A kínai nukleáris biztonsági hatóság szóvivőjén keresztül jelezte: a japán kormány lépését „rendkívül önzőnek és felelőtlennek” tartja.

Az Egyesült Államok határának biztosítását nevezte legelső elnöki feladatának Donald Trump a jövő évi újraválasztása esetén – a volt elnök Tucker Carlson közösségi médiában elérhető műsorának adott interjút. Trump elmondta azt is, az ukrajnai háborúnak „azonnal véget kell érnie, és nem az egyik, vagy másik oldal miatt, hanem azért, mert több százezer ember már életét vesztette”. Donald Trump hangsúlyozta: legelső intézkedése a határ szigorú lezárása lenne a törvénytelenül érkezőkkel szemben, és csak azok jöhetnének be az Egyesült Államokba, akik ezt legálisan akarják megtenni. Azon százezreket – szavai szerint a bűnözőket -, akik törvénytelenül érkeztek, hazaküldené országukba – tette hozzá. A jelenlegi kormány határvédelmi kudarcára vonatkozó kijelentését azzal támasztotta alá, hogy az illegális határátlépők csak az elmúlt hónapban a világ 149 országából érkeztek, és „fogalmunk nincs arról, hogy ki lép be”. Állítása szerint az ország történelmében az ő elnöksége idején volt a legszigorúbb a határ őrizete, a felépített csaknem 500 mérföld fallal, amit megválasztása esetén tovább építene.

Időjárás:

Ma mindenütt még tovább fokozódik az extrém hőség.

Este kisebb zivatarok előfordulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 29 – 37 fok körül alakul.