Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke : Jót tett az esőzés, de figyelni kell nagyon az aszályra

Jót tett az esőzés, de figyelni kell nagyon az aszályra

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az agrárium helyzetéről, a lehetséges problémákról.

 

 

A politikus megjegyezte, nagyon jót tett az esős időszak, a földek rendesen telítődtek vízzel, ugyanakkor figyelni kell nagyon az aszályra is. Jelenleg az a helyzet, hogy az árpa betakarítása most zajlik, és amennyiben nem lesz most 40 fok környéki meleg huzamosabb ideig, úgy a búza is erős közepes eredményt hozhat, ám továbbra is, egy aszályosabb időszak esetén a kukoricával komoly problémák jelentkezhetnek. A szakember beszélt arról is, hogy a tavaszi fagyok a barack termésénél problémákat okozhatnak, míg az alma esetében ezek kevésbé lesznek jelentések.

            A szakember arra a kérdésre is válaszolt, hogy miért ilyen drágák a hazai zöldségek és gyümölcsök. Mint kifejtette, megugrottak az import költségek, és előre láthatóan a drágulás nem fog csökkenni, sem a technikai eszközöket, sem az energiát tekintve. Azt is figyelni kell rádadásul, hogy a terület alapú támogatás nélkül mekkora termés az, ami önköltséges. A búza esetében ez hektáronkénti kilenc tonnát jelent, ám a jelenlegi helyzet szerint hat és félnek is lehet örülni. Az uniós agrártámogatások szerencsére időben megérkeznek, ám az agráriumban jelentkeztek problémák az állattenyésztésnél, a juhállomány is jelentősen csökkent, ám a legnagyobb probléma a baromfi ágazatban alakult ki. Hatalmas mennyiségű ukrán export árasztotta el Európát és Magyarországot, ami a hazai termelőknek okoz komoly problémát. Az uniós agrárbiztos és az EB elnöke is azt mondta, az ukrán vámmentességgel kell segíteni Ukrajna gazdaságát, ám valahogy arra nincsenek tekintettel, hogy az ukrán baromfit milyen körülmények között tartják, mivel etetik, a szigorú feltételeknek csak az uniós gazdáknak kell megfelelniük. Valamit kellene tenni, akár azt, amit az ukrán gabona esetén is sikerült elérni, hiszen annak exportját szeptember közepéig felfüggesztették.

            Végezetül Jakab István beszámolt arról, a parlamentben is folyik a munka, ma a gazdasági bizottság ülésén terjeszti elő javaslatát a földadó eltörléséről. Ennek kapcsán kifejtette, erre azért van szükség, mert így is sok adó terheli a gazdatársadalmat, nem kell őket újabb sarcokkal sújtani.