Kezdetét vette a hanuka, az egyik legnagyobb zsidó ünnep

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.19.

Kezdetét vette a hanuka, az egyik legnagyobb zsidó ünnep.

Aki teheti, az előre tervezhető ügyeit még december 21-ig intézze el a kormányablakokban és kormányhivatali ügyfélszolgálatokon.

A Palesztin Hatóság műveletet hajtott végre a Hamász terrorszervezet operatívjainak letartóztatására.

Csapatszemlét tartott a „különleges hadművelet” övezetében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölte a moszkvai katonai tárca.

Belföldi hírek:

Kezdetét vette a hanuka, az egyik legnagyobb zsidó ünnep. A nyolcnapos hanukán a hívők a jeruzsálemi Templom újbóli felszentelésére emlékeznek. Az örömünnep, a vallási és a fizikai szabadság, valamint a fény ünnepe a zsidó naptár szerint kiszlév hó 24. estétől tévét hó 2. estéig tart, azaz a Gergely-naptár szerint idén december 18. és 26. között lesz, az első gyertyát tegnap, december 18-án gyújtották meg. A nyolc nap folyamán minden este egy-egy lángot gyújtanak meg a nyolcágú gyertyatartón, a hanukián. Hanuka az öröm ünnepe, ilyenkor sem böjtölni, sem gyászolni nem szabad viszont nem tilos dolgozni. A család tagjai megajándékozzák egymást, játékkal, és beszélgetéssel töltik együtt az estéket.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a brüsszeli korrupciós botrány az évtized legnagyobb korrupciós botránya, amelynek főszereplői baloldali politikusok, köztük az Európai Parlament volt szocialista alelnöke, a görög Eva Kaili. Hollik István közölte: Amióta Magyarországnak nemzeti kormánya van, azt hallják az európai baloldaltól, hogy az országban gond van a jogállamisággal. „Azok oktatgatnak minket”, akik az évtized legnagyobb korrupciós botrányába keveredtek bele – hangsúlyozta a kormánypárti politikus, aki egyúttal jelezte: a fejlemények után még annyira sem tudják elfogadni az európai baloldal leckéztetését, mint eddig. Arra a kérdésre, hogy az európai baloldali képviselők kinek az érdekét képviselik, Hollik István elmondta, Brüsszel nem képes Európa érdekeit meghatározni és a szerint cselekedni. Az EU valamennyi válságot félrekezelte – közölte, példaként említve a migrációs krízist, a koronavírus-járványt és az ukrajnai háború miatti „elhibázott szankciókat”.

Az LMP támogatja az autómentes Lánchíd koncepcióját, és továbbra is kiáll amellett, hogy a héten bevezetett forgalmi rend legyen végleges. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a 21. századi városfejlesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy miként csökkenthető az autóforgalom, miként csökkenthetők a mobilitási igények és hogyan ösztönözhető a közlekedésimód-váltás. Ezek egyik kiváló eszköze, ha autómentes zónákat és útszakaszokat jelölnek ki, amivel előnyben részesítik a kerékpározást és a közösségi közlekedést, ezzel pedig „autómentes, nyugodt, csendes, sétálásra alkalmas” útszakaszokat teremtenek.

Aki teheti, az előre tervezhető ügyeit még december 21-ig intézze el a kormányablakokban és kormányhivatali ügyfélszolgálatokon – erre hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség közleményében. Azt írták, hogy december 22. és január 6. között igazgatási szünet lesz, ebben az időszakban a legtöbb hivatali ügyfélszolgálat zárva tart. A halaszthatatlan közfeladatokat és hatósági teendőket ellátják a kormányhivatalok, valamint országszerte 60 kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda is korlátozott nyitvatartással fogadja az ügyfeleket a szünet alatt – ismertették. A kommüniké szerint az ukrajnai háború és „az elhibázott brüsszeli szankciók” okozta energiaár-emelkedés miatt az állami szerveknél is a gázfelhasználás csökkentése vált szükségessé, ezért december 22. és január 6. között igazgatási szünetet rendelt el a kormány. A szünetben is felkereshető kormányablakok korlátozott nyitvatartása országosan egységes lesz: december 22-én csütörtöki ügyfélfogadási rend szerint működnek, majd karácsony után, hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között lesz lehetőség az ügyintézésre. Az érintett pénteki napokon (december 23-án, 30-án és január 6-án) minden kormányablak és okmányiroda zárva tart. A nyitva tartó kormányablakokról a kormanyablak.hu weboldalon lehet tájékozódni – áll a közleményben. Tájékoztattak arról is, hogy az egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálatok közül a legtöbb zárva lesz az igazgatási szünet teljes ideje alatt. A földhivatalokban még január 9-én is szünetel a félfogadás, ugyanis ekkor dolgozzák fel az addig postán vagy elektronikusan beérkezett kérelmeket.

Külföldi hírek:

A Palesztin Hatóság műveletet hajtott végre a Hamász terrorszervezet operatívjainak letartóztatására, Izraellel való egyeztetés nélkül és a vele kötött megállapodásokkal szembe menve, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A riport szerint csütörtökön a Palesztin Hatóság kiterjedt letartóztatási akciót hajtott végre Júdea és Szamária-szerte a Hamász tagjai ellen. A letartóztatások egy részét azonban a C-körzetben hajtották végre, olyan területeken, amelyek teljes mértékben Izrael ellenőrzése alatt állnak, mind biztonsági, mind polgári szempontból. Ráadásul a Palesztin Hatóság biztonsági szervei Izraellel való egyeztetés és előzetes értesítés nélkül léptek be ezekre a területekre, ellentétben az Izrael és a Palesztin Hatóság között aláírt megállapodásokkal. Annak érdekében, hogy Izrael “orra előtt” akciózhassanak, a palesztin biztonsági szervek tagjai civil járművekkel és civil ruházatban léptek be, elrabolták a Hamász tagjait, és velük együtt visszatértek az A-körzetbe. A Palesztin Hatóság nem tevékenykedhet a C-körzetben, és semmiképpen sem hajthat végre letartóztatásokat Izraellel való előzetes egyeztetés nélkül.

A brit uralkodó hanuka ünnepe előtt ellátogatott egy londoni zsidó közösségi központba, ahol körbevezették a létesítményben, illetve bemutatták a jótékonysági programokat. Az est fénypontja az volt amikor a király holokauszt-túlélőkkel táncolt. Az észak-londoni JW3 közösségi központba érkezve III. Károly király a bejárat fölé hajolva integetett a földszinten található jégpályán korcsolyázó gyerekeknek. A gyerekek éljenzéssel és integetéssel köszöntötték a királyt. A királyt körbevezették a központban, ahol beszélgetett a diákokkal, akik éppen ünnepi ajándékokat csomagoltak, amelyeket a JW3 a helyi közösségnek adományoz majd. Megállt beszélgetni a veszélyeztetett fiatalok számára szervezett programban részt vevő diákokkal is, és találkozott a központ konyháján dolgozó önkéntesekkel is. A látogatás végén az uralkodó részt vett egy 25 holokauszt-túlélő számára rendezett hanuka előtti rendezvényen is, ahol a Hegedűs a Háztetőn c. musical egyik dalára táncolt is velük.

A feltételezések szerint Katart érintő korrupciós botrány miatt hozott európai uniós intézkedések veszélyeztetik Doha és az EU kapcsolatát és az energiabiztonságot is – jelentette ki egy katari diplomata. Az Európai Parlament még csütörtökön javasolta a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós intézményből. Katar aláhúzta: az efféle diszkriminatív lépések hátrányosan hatnak a regionális és a globális biztonsági együttműködésre, illetve a globális energiabiztonságot célzó tárgyalásokra. „Határozottan elutasítjuk a kormányunkat bármiféle helytelen viselkedéssel összefüggésbe hozó állításokat” – szögezte le közleményében egy katari diplomata. „Nem Katar volt az egyetlen, amelyet a nyomozás megnevezett, mégis országunk volt az, amelyet egyoldalúan bíráltak és támadtak” – tette hozzá. A belga ügyészség korábban elmondta, hogy több mint egy éve vizsgálják az Európai Parlamentben zajló korrupciót. A nyomozás keretében többeket őrizetbe vettek az elmúlt napokban, köztük az EP azóta leváltott alelnökét, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt is. A katari diplomata csalódottságának adott hangot, hogy a belga kormány ezalatt meg sem próbált kapcsolatba lépni a katari vezetéssel a tények feltárása érdekében.

Csapatszemlét tartott a „különleges hadművelet” övezetében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölte a moszkvai katonai tárca. A tájékoztatás szerint a hadseregtábornok ellenőrizte az orosz egységek állásait a frontvonalon, fogadta a parancsnokok jelentését és megköszönte a személyi állománynak a harci feladatok példamutató teljesítését. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kereste fel a „különleges hadművelet” törzsét egy meg nem nevezett helyszínen és meghallgatta a parancsnokok javaslatait a közeli és középtávú cselekvésre vonatkozóan. A látogatásról a Kreml sajtószolgálata számolt be. Pavel Zarubin, a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának készítője a Telegram-csatornáján közölte, hogy Putyin, aki a hétfőn Minszkbe látogat, jövő héten részt vesz majd a védelmi tárca vezetői kollégiumának tanácskozásán is. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve bejelentette, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Jakovlivka települést Donyeck térségében.

A brit vezérkari főnök szerint folyamatos a kommunikáció Moszkvával, jó lenne azonban, ha ez a párbeszéd még erőteljesebb lenne. Sir Tony Radakin tengernagy a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban elmondta: egész évben kapcsolatban állt Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia és Oroszország viszonya évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most.”Mindig is mondtuk, hogy fenntartjuk a kommunikációt, de nem fedjük fel részletesen, hogy éppen miről tárgyaltunk” – fogalmaz az interjúban a brit vezérkari főnök. Radakin hozzátette, hogy Geraszimov „nagyon jól tartja magát” ehhez a megállapodáshoz. A tengernagy kijelentette azt is, hogy szeretné, ha ezek a megbeszélések még rendszeresebbé válnának, és ha a kétoldalú kommunikáció a mostaninál is erőteljesebb lenne, akkor is, ha e beszélgetések esetenként nehéznek bizonyulhatnak. Sir Tony Radakin kijelentette, hogy továbbra is vannak élő kapcsolatok Oroszországgal, a kérdés az, hogy miként lehet e kapcsolatokból a lehető legtöbbet kihozni. A brit vezérkari főnök példaként felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen tiszteletteljes módon emlékezett meg II. Erzsébet királynő halála után a brit uralkodóról.

Időjárás:

Ma zömmel áttetsző, szakadozott felhőzet mellett, nagyobbrészt napos időben lesz részünk. Este erősen felhős és csillagfényes területek, valamint időszakok váltakoznak. A hőmérséklet jellemzően 0 – 4 fok köré emelkedik.