Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.11.10.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig.

A Hezbollah terrorszervezethez köthető libanoni Al-Mayadeen szerda reggel azt állította, hogy Izrael áll az éjszakai szíriai-iraki határ közelében, Irán-barát milíciák ellen végrehajtott dróncsapás mögött.

Öt államban is népszavazás tartottak kedden az Egyesült Államokban a félidős törvényhozási választásokkal egy időben.

Belföldi hírek:

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón Budapesten. Gulyás Gergely elmondta: a kormány újra megállapította keddi ülésén, hogy a legnagyobb probléma, amivel a magyar gazdaság küzd, az a szankciós infláció. Hozzátette: elég volt csak bejelenteni, hogy az Európai Unió újabb szankciós csomagot készül elfogadni, a gáz ára jelentősen emelkedett. Közölte, az energiaárak emelkedése megjelenik az élelmiszerárak növekedésében is. Megjegyezte: amíg újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció is lesz, de a kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt. Mint mondta, ezért tartják fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot a lakossági fogyasztók részére, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára a kamatstopot, ezek is mérséklik az inflációt. Hozzátette: ezért döntöttek bizonyos élelmiszerek esetében az árstopról és most arról, hogy azt kiterjesztik a burgonyára és a friss tojásra is.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV először a német kancellár kínai útjával kapcsolatban kérdezte a kormány véleményét. A miniszter válaszában elmondta, Magyarország a szabad kereskedelem híve, ami azt jelenti, hogy nem csak az Európai Közösségen belül, hanem azon kívül is támogatja ezt a folyamatot. Kína továbbra is nagyon fontos partnere Magyarországnak. Európa, így Magyarország érdeke is a szabad piac és kereskedelem. A Heti TV ismételten rákérdezett az Izrael és Libanon partjainál található gázmezőre, miután a két közel-keleti állam megállapodott egymással a kitermelésről. Gulyás Gergely megjegyezte, a kormányon belül a külügyminiszter felel az energia beszerzéséért, és nyilvánvalóan minden lehetőséget, minden lehetséges forrást megkeres. És az is egyértelmű, hogy a lehetséges megállapodásban nem számít, hogy éppen melyik kormány alakul meg. A Heti TV végezetül azt kérdezte, meg tudja-e erősíteni a kormány azt az információt, mely szerint Magyarország számára csak akkor kezdenek el utalni az EU-ból, ha már a lengyelek megkapták a nekik járó pénzt. A kancelláriaminiszter kiemelte, ezt nem tudja megerősíteni, ilyen jellegű információi nincsenek.

A pedagógusok követeléseit teljesíteni kell! – jelentette ki Kanász-Nagy Máté és Csárdi Antal, az LMP két frakcióvezető-helyettese. Kanász-Nagy Máté kifogásolta, hogy a kormány idén már nem emeli a tanárok fizetését, és közben „az unióra mutogat”, mondván: onnan várja a forrásokat a béremeléshez. „Nem tudni, mi lesz a következő. Lehet, hogy holnap a nyugdíjak fizetése kapcsán, holnapután pedig a családi pótlék folyósítása kapcsán fogják kérni az unió forrásait” – fogalmazott. Csárdi Antal elmondta, hogy a tanárok fizetése 2016 óta negyven százalékot veszített az értékéből. Vagyis ha a kormány béremelési ígérete valósul meg, az szerinte azt jelenti, hogy a kabinetnek hosszú távon sincs a tervei között a tanári fizetések értékének megtartása.

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének (MEBSZ) Budapesti Tagszervezete – folytatva a sok éves hagyományt – megemlékezett Szenes Hanna mártír ejtőernyős, költő kivégzésének évfordulóján. Idén új helyszínen a nemrég felállított Széna téri mellszobornál gyűltek össze, ahol Havas Judit művésznő elszavalta Szenes Hanna egyik leghíresebb versét, a Gyufát. Ezt követően Szeder Ferenc idézte fel Szenes Hanna életútját a budapesti iskolai évekről, majd a Palesztínában munkával töltött éveket, az angol katonai kiképzést, az ejtőernyős bevetését, a csendőrök általi elfogását és a nyilas vérbíróság halálos ítéletét, melyet 1944 november 7-én az akkori Margit körúti fogházban hajtottak végre. Az emlékezés koszorúját egykori ejtőernyős válogatott hölgyek helyezték el. Jelen voltak izraeli állampolgárok is, akik magyar barátaiktól értesültek a megemlékezésről, sőt egy kántor, aki 14.Nemzetközi Kántor Konferencián vesz részt, a hagyományos búcsúztató, emlékező dalt is elénekelte.

Külföldi hírek:

A Hezbollah terrorszervezethez köthető libanoni Al-Mayadeen szerda reggel azt állította, hogy Izrael áll az éjszakai szíriai-iraki határ közelében, Irán-barát milíciák ellen végrehajtott dróncsapás mögött. A jelentés szerint Izrael két, a határt átlépő üzemanyagszállítót vett célba, sérülés nem történt. Az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központ 14 iráni fegyveres haláláról számolt be, valamint közölte, hogy a támadás fegyvereket és olajat szállító teherautók ellen irányult. Az AP hírügynökség szerint drónok támadtak meg egy körülbelül 15 teherautóból álló, üzemanyagot szállító és a határt átlépő konvojt Al-Kaim térségében. A térségben aktív katonai csoportok arról számoltak be, hogy a halottak egy része iráni volt. Október végén a szíriai média arról számolt be, hogy az izraeli légierő iráni fegyverszállítmányokat vett célba Damaszkuszban és Dél-Szíriában.

A Teherán és Moszkva közötti kapcsolatok mélyítéséről és a terrorizmus elleni közös fellépésről egyeztetett Teheránban szerdán az orosz biztonsági tanács titkára. Nyikolaj Patrusev a nap folyamán találkozott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a felek a többi között megvitatták a Moszkva és Teherán közötti biztonsági együttműködést. Nyikolaj Patrusev Ali Samhánival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével is találkozott, aki az orosz-iráni kapcsolatok elmélyítését hangoztatta az energiaszektor, a mezőgazdaság és a kereskedelem terén – jelentette az iráni nemzetbiztonsági tanácshoz közeli Nournews hírügynökség. Samháni emellett leszögezte: a két országnak szorosabbra kell fűznie az együttműködést a terrorizmus elleni harcban is. Az ukrajnai háborúra kitérve Samháni hangsúlyozta, hogy Teherán minden kezdeményezést támogat, amely közelebb viheti a feleket a tűzszünethez, hozzátéve, hogy a békéhez vezető út csakis párbeszéden alapulhat, és felajánlotta Irán közvetítését.

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés szervezőinek az Európai Bizottság azon döntése elleni keresetét, amely szerint a brüsszeli testület nem tesz lépéseket új uniós jogszabályalkotásra a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében – erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott szerdán. A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felszólítsa az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére. Miután az Európai Unió Törvényszékének korábbi ítéletét követően az Európai Bizottság tavaly januárban bejegyezte az európai polgári kezdeményezést, és összegyűlt az annak sikerességéhez szükséges egymillió aláírás, úgy döntött, hogy nem teszi meg a számára lehetséges jogalkotási lépéseket. Az uniós bizottság indoklása szerint ugyanis a szóban forgó polgári kezdeményezés érintette területeken – a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása – eddig megtett intézkedések elegendőek e kezdeményezés céljának eléréséhez.

Az ukrán elnök kabinetfőnökének nyilatkozata szerint Ukrajna több ezer jelentést gyűjtött össze arról, hogy gyermekeit Oroszországba hurcolják, és azt akarja, hogy a G20 konferencián ítéljék el Oroszországot, háborús bűncselekményért. „Az Orosz Föderáció továbbra is folytatja az ukrán gyermekekkel kapcsolatos bűncselekményeit” – mondta Andrij Jermakot, aki a gyermekvédelemért felelős tisztviselők ülésén mondta el a beszédét. A vád már korábban felmerült, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének értesülése szerint csak júliusban több mint 1800 gyermeket szállítottak át Ukrajna Oroszország által ellenőrzött területeiről Oroszországba. Az ukrán hatóságok szerint a háború kezdete óta 10 500 ukrán gyermeket deportáltak vagy erőszakkal kitelepítettek a megszállt területekről Oroszországba. Jermak hozzátette, Ukrajna bízik az ENSZ segítségében, de a Nemzetközi Vöröskereszt segítségében nem. Szerintük a nemzetközi szervezetek, különösen a Nemzetközi Vöröskeresztnek nagyon passzív álláspontja van.

Öt államban is népszavazás tartottak kedden az Egyesült Államokban a félidős törvényhozási választásokkal egy időben a marihuána rekreációs célú felhasználásáról; a szerda eredmények szerint egy helyen jóváhagyták, két államban pedig elutasították a legalizációt. Arkansas-ban a ott élők többsége a referendumon a legalizáció ellen szavazott. Hat évvel ezelőtt Arkansas lett az első állam az ország vallásosabb és konzervatívabb délkeleti részén, ahol az orvosi célú marihuánahasználatot engedélyezték. A most javasolt alkotmánymódosítás értelmében rekreációs célra egy uncia marihuána birtoklása lett volna megengedett, és a kábítószer állami engedéllyel rendelkező helyeken lett volna beszerezhető. Ugyanebben a kérdésben szintén elutasító választ adtak a választók Észak-Dakotában. Ott otthon lehetett volna használni és birtokolni korlátozott mennyiségű marihuánát, és bizonyos számú vadkendertő házi termesztése is megengedett lett volna. Ebben az államban 2016 óta törvényes a marihuána orvosi célú alkalmazása. 2018-ban már tartottak népszavazást a rekreációs célú felhasználásról is, de a kezdeményezés akkor is elbukott.

Észak-Korea kilőtt szerdán legalább egy ballisztikus rakétát, amely a tengerbe csapódott. A japán parti őrség közölte, hogy a rakéta a jelek szerint percekkel az indítást követően a tengerbe zuhant. A rakéta legfeljebb 50 kilométeres magasságig repült, és 250 kilométeres távolságot tett meg – közölte újságírókkal Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a kormány Peking közvetítésével határozott tiltakozását fejezte ki Phenjannál. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy észlelte egy meg nem határozott ballisztikus rakéta észak-koreai indítását. Az ENSZ határozatok tiltják, hogy Észak-Korea kísérleteket hajtson végre bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétával.

Időjárás:

Ma eléri térségünket egy gyenge hidegfront. Erősen felhős, borongós idő lesz jellemző. Este szakadozni kezd a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően 11 – 15 fok körül alakul.