Késes terrortámadás Jeruzsálem óvárosában, három rendőr megsérült, a terroristát agyonlőtték

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.11.04.

A kormány szerint nem várhat tovább a Parlament épületének belső felújítása, 2023-ban az előkészítésre elkülönített 457,42 millió forintot.

Emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, bekövetkezett az, amitől tartottak, azaz újból erőre kap a vírus, mondta Szlávik János.

Késes terrortámadás Jeruzsálem óvárosában, három rendőr megsérült, a terroristát agyonlőtték.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön felszólította az ENSZ-t, segítsen teljesíteni a fekete-tengeri gabonaegyezmény egy részét.

Belföldi hírek:

A kormány szerint nem várhat tovább a Parlament épületének belső felújítása, 2023-ban az előkészítésre elkülönített 457,42 millió forintot – olvasható a Magyar Közlönyben. A kormányzati felelős Lázár János építési és beruházási miniszter lesz. A munka azzal indul, hogy egy elkészült beruházási terv alapján javaslatok szülessenek a kormány számára arról, hogy mik konkrétan a feladatok, azokat milyen ütemezéssel lehet megvalósítani, ki miért feleljen, illetve felmérje, később mi mennyibe kerülhet még. A beruházási terv 2023 májusára kell, hogy elkészüljön. A munkát az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte. Az épületet 1885 és 1904 közt építették, a homlokzat felújítása 90 évig tartott, egészen 2013-ig. A Parlamentből a munka idejére ki kell költözni részlegesen, de a látogathatóság megmarad. Hogy a parlament hová költözik a felújítás ideje alatt, még nem tudni.

Mindkét fél sokat profitál a Magyarország és Laosz közötti megbízható, kiszámítható partnerségből, amelynek jelentősége még inkább felértékelődik a jelenlegi, rendkívüli kihívásokkal teli nemzetközi körülmények között – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján mindenekelőtt az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy noha regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak negatív hatásai világszerte érezhetők. Újságírói kérdésre válaszolva a földgázbeszerzésekről hangsúlyozta, hogy a tőzsdei árak akkor a legmagasabbak, amikor magas a kereslet, márpedig az augusztus betárolási időszak, így hatalmas volt a kereslet. Mostanra ugyanakkor mindenki feltöltötte a tárolóit, csökken a kereslet, alacsonyabb az ár, a fűtési szezont követően viszont újra megkezdődik a betárolás, ami az árak növekedésével jár majd – mutatott rá. “A hosszú távú szerződések árazása bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat (…) Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” – jelentette ki. Szijjártó Péter a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva kiemelte: „A mi részünkről a készség és a nyitottság mindig ugyanolyan, ahogy változik a vezetés a Fehér Házban, úgy változnak a magyar-amerikai kapcsolatok is, mi a magunk részéről az állandóságot képviseltük az elmúlt most már lassan tizenhárom évben ebben a kapcsolatrendszerben. Azok a megnyilvánulások, amelyeket az elmúlt időszakban láthattunk az Egyesült Államok egyes képviselői részéről, azok mindenről, csak nem a kölcsönös tiszteletről szólnak” – vélekedett.

Emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, bekövetkezett az, amire vártak, azaz újból erőre kap a vírus, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában. Mindezek mellett megjelentek más betegségek is. Itt van az influenza-járvány, de olyanok is, amikről azt hittük, hogy végleg eltűntek, mint a kolera, a kanyaró, valamint a gyermekbénulás is. Több oka is van ezen betegségek újbóli megjelenésének, például az, hogy egyre kevesebb figyelmet fordítanak az emberek a védőoltásokra. Kijelentette, van elegendő oltás, van hely és idő az oltások felvételére, ám nem könnyű az embereket meggyőzni. Sajnos sokan hisznek a különböző áltudományos frázisoknak, mint a szakembereknek. Ez onnan is látszik, hogy az ingyenes védőoltásnak például általában a fele meg szokott maradni évről évre. A védőoltásokat illetően a szakember kiemelte, azoknak is van elegendő mennyiség, akik az orosz-ukrán háború elől menekülve nálunk kívánnak maradni. A koronavírus legújabb változataival kapcsolatban pedig azt mondta el a főorvos, a megerősítő védőoltások – a kétkomponensűek – igen is alkalmasak arra, hogy a különböző variánsokkal szemben is megelőzzük a nagyobb bajt.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők a szamáriai Sechem (Palesztin Hatóság területe) környékén elhelyezett sorompók felszámolásával megszüntették a város körüli forgalmi korlátozásokat. Az intézkedést helyzetértékelés előzte meg a hadosztálynál. Az izraeli hadsereg október 12-én helyezte el a sorompókat Sechemben az Oroszlánok Barlangja militáns csoport elleni harc részekén, valamint hogy a terroristák ne tudjanak észrevétlenül távozni a városból, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre Szamáriában. A múlt héten az útlezárások egy részét már felszámolták. Palesztin források hétfőn arról számoltak be, hogy Muhammad Tabandzsa, a Oroszlánok Barlangja militáns csoport egyik vezetője feladta magát a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek. Múlt szerdán miután feladta magát a csoport legalább négy magas rangú tagja, Tabandzsa maradt a szervezet élén. A Palesztin Hatóság egyfajta védőőrizetbe helyezte őket a jerikói börtönben. Az éjszaka az izraeli biztonsági erők letartóztattak tizennégy terrorista tevékenységgel gyanúsított keresett palesztint a Júdea és Szamáriában végzett razziákon.

Késes terrortámadás Jeruzsálem óvárosában, három rendőr megsérült, a terroristát agyonlőtték. Az eset helyszínén helyzetértékelés zajlik. Az óváros és a Templom-hegy összes kapuját lezárták. A biztonsági erők két tagjának gyors reakciója, akik azonnal rálőttek a gyanúsítottra, megakadályozott egy súlyos incidenst. Helyi idő szerint csütörtökön 09:15 körül érkezett a terrorista a Damaszkuszi-kapu felől az óváros muszlim negyedébe. A terrorista felkeltette a jeruzsálemi körzet rendőrei és a HaGai utcában állomásozó határrendőrök gyanúját és elkezdték az átvizsgálását. A folyamat során a terrorista kést rántott, és az egyik rendőrt a felsőtestén megszúrta. Két rendőr tüzet nyitott rá és ártalmatlanította, később halottnak nyilvánították. A lövöldözésben az egyik rendőrt lábon lőtték. Két rendőr könnyebben, míg egy közepesen-súlyosan megsérült. A helyszíni ellátást követően kórházba szállították őket. A 12-es csatorna szerint a terrorista Bader Amar (20) Beit Haninából és egyedül cselekedett. Jáir Lapid miniszterelnök biztonsági egyeztetések sorozatát tartja, ahol valószínűleg szóba kerül a jeruzsálemi, valamint a júdeai és szamáriai térség helyzetének kérdése. A biztonsági szervezetek abban reménykednek, hogy egyedi incidensről van szó, és nem terjed tovább.

Ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb ilyen létesítményét, miután az orosz tüzérség lövései megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket, így csak dízelgenerátorokkal működik – közölte csütörtökön az Enerhoatom ukrán atomenergetikai vállalat. Az orosz kézben lévő, de ukrán dolgozók által üzemeltetett erőműben 15 napra elegendő üzemanyag van a generátorok működtetéséhez – írta az ukrán cég. Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott csütörtökön, hogy az orosz erők csapásokat mértek a közép-ukrajnai Krivij Rihre, valamint az északkeleti Szumira és Harkivra. A keleti Luhanszk és Donyeck régiókban is súlyos harcok folynak. A beszámoló szerint az orosz hadsereg megpróbálja megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, és arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy bizonyos területeken feltartsa az ukrán védelmi erők műveleteit – közölték.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön felszólította az ENSZ-t, segítsen teljesíteni a fekete-tengeri gabonaegyezmény azon részét, amely megkönnyítené Oroszország saját élelmiszer- és műtrágyaexportját. A tárcavezető jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival tartott ammáni sajtóértekezletén leszögezte: továbbra sem lát előrelépést az orosz gabona-és műtrágyaexport előmozdításában, bár a Kreml visszatért a gabonaegyezményhez. Lavrov a kérdésben egy nappal azt követően szólalt meg, hogy Oroszország közölte, ismét részt vesz a gabonaszállítási kezdeményezésben, amelyben a múlt hét végén függesztette fel részvételét, miután hajóit támadás érte a Szevasztopoli-öbölben. „Oroszország összehasonlíthatatlanul több gabona- és műtrágyaexportra képes, mint Ukrajna” – emlékeztetett újságírók előtt Lavrov. Az egyezmény november 19-én lejár.

Ukrajna nem vállalt új kötelezettséget a júliusi gabonamegállapodásban foglaltakhoz képest – közölte csütörtökön az ukrán külügyminiszter szóvivője. A szóvivő a közösségi médiában úgy fogalmazott, Ukrajna sosem használta a fekete-tengeri folyosót hadi eszközök szállítására és nem is tervezi. Az orosz védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy Oroszország felújítja részvételét az isztambuli gabonamegállapodásban, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott. A tárca szerint „az ukrán fél hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni”. Kijev az ENSZ és Törökország közreműködésével szerdán juttatott el írásos garanciákat a közös koordinációs központhoz arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót és az ukrán kikötőket nem használja fel Oroszország elleni katonai akciókra.

A szerb katonaság Raška környékén megsemmisített egy drónt. A kereskedelmi formalomban is kapható eszköz Kopaonik irányából tartott egy raškai katonai létesítmény felé – olvasható a Pannonrtv.com oldalán. A drónt elektronikus zavaróeszközökkel a földre kényszerítették. A védelmi minisztérium közlése szerint Alekszandar Vucsics államfő és főparancsnok utasítása szerint fokozott figyelmet szentelnek a drónok korai felderítésére, követésére és hatástalanítására. Közleményükben kitértek arra is, hogy ezentúl is megsemmisítenek minden olyan eszközt, amely tiltott terület fölé repül. Milos Vucsevics védelmi miniszter szerint a drónok a katonaság állásainak, kaszárnyáinak és objektumainak felderítését végzik. Hozzátette, nem csak Raška környékén figyeltek meg illetéktelenül repülő eszközöket. Drónokat észleltek Toplica, Niš és Merdane körzetekben is.

Időjárás:

Ma egy mediterrán ciklon melegfrontja éri el hazánkat. Az ország nagy részén borongós idő lesz a meghatározó. Este helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. A hőmérséklet jellemzően 13 – 19 fok körül alakul.