Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke: Új technológiákra épül a jövő hazai agrárgazdasága

Új technológiákra épül a jövő hazai agrárgazdasága

 

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az idei termésről, az agrárium jövőjéről.

  

Jakab István elmondta, a MAGOSZ nemrégiben megtartott közgyűlésén szinte teljesen egyöntetűen választották meg újra a szervezet elnökévé. Mint hozzátette, a gazdaszövetség képviselői ezzel is elismerték azt a harminc évet, amit a MAGOSZ vezetésében teljesített.

            Ami a magyar mezőgazdaság idei teljesítményét illeti, a politikus elmondta, búzából, gyümölcsökből, zöldségekből, bár a hatalmas aszály miatt jóval kevesebb termett, a hazai ellátásra elegendő lesz, sajnos exportra kevesebb jut. Az idei kukoricatermés az, amelyik jóval alatta maradt a tavalyinak, és ez egyébként az állattenyésztést is befolyásolja. Ezért valószínűleg valamekkora mennyiséget be kell hozni kukoricából.

            A magyar kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy a hatalmas aszálykárok hatásait kevésbé érezzék a gazdák. Ilyen volt a hitelmoratórium fenntartása is például, de számos más rendelkezés is született. Az aszálykárok enyhítését novemberben kezdik teljesíteni, de az uniós földalapú támogatások önrészét már jóval hamarabb kezdik el kifizetni.

            A szakember beszélt a jövő évi termésről is, ami nem lesz egyszerű helyzet, hiszen valóban műtrágyahiány keletkezett az orosz-ukrán háború miatt. Az ukrán gyárak nem termelnek, az orosz termékek embargó alatt állnak. Nem marad más, minthogy más forrásokat is találni kell, valamint más technológiákat kell alkalmazni, mint például a több száz éve már bevált szerves trágya felhasználása. Szerencsére ma már az EU is rájött, ez nem környezetszennyező, és főleg a nehéz helyzetekben fontos alkalmazni.

            Jakab István a vízgazdálkodásról is beszélt. Mint elmondta, a MAGOSZ már elkészítette a törvényjavaslatát, amit letett a kormány asztalára. Ma már szakértői szinten zajlik az egyeztetés, készült már kormányjavaslat is, a munka zajlik, és ez a legfontosabb. A tervezett törvény ugyan elsősorban a jövőbe tekint, de megoldást kell találni a holnap, azaz a következő év problémáira is. Ennek értelmében rendeleteket kell módosítani, például a hazai vízgyűjtő területekről most nem kell majd a vizet leengedni a belvizek begyűjtése miatt, hiszen az elmúlt két évben ilyenek nem érkeztek.

            A MAGOSZ egyeztetéseket szervezett, konferenciát rendezett a Kárpát-medencéről, ahol még az űrkutatási eszközök felhasználásával is foglalkoztak. A lehetőségekkel, azzal, hogy milyen agrárium vár ránk. Jakab István kiemelte, a kormány mindezek mellett forrásokat is biztosít azért, hogy az idei aszálykárok ne ismétlődjenek meg. Ahogy a törvény sem csak a vízgazdálkodásról, hanem a víz hasznosításáról is szól. Például figyelni kell arra, hogy a talajt kellő vízzel lássuk el, ennek klímavédelmi okai is vannak. A törvény tervezése kapcsán is szükség van a különböző zöldszervezetekkel való együttműködésre, amire a MAGOSZ kiemelten figyel.

            A hazai állattenyésztést illetően a szakember megjegyezte, ezen a területen is sokat segített a kormány, például támogatták, hogy a nagy aszály idején is jusson mindenhova megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány. Magyarországon a hústermelés is átalakulóban van, ami azt jelenti, hogy ma már nem elsősorban az élő állat export a legfontosabb, hanem a hazai feldolgozás és késztermék előállítás. Nem elsősorban mennyiségi, hanem inkább minőségi termékekről van szó.

            Végezetül a szakember beszélt a hazai agrárképzésről, hozzátéve, bár nagyon komoly hagyománya van az apóról-fiúra történő tudásátadásnak, de látni kell, ma már ez kevés, hiszen új technológiákra épül a jövő hazai agrárgazdasága. Ez azt is jelenti, hogy az informatikának is egyre nagyobb szerepe van, hiszen ma már számítógép ellenőrzi a talaj minőségét, a tápanyagok bevitelének mértékét, és sok minden mást is. Egyre több fiatal jelenik meg a gazdatársadalomban, már a MAGOSZ soraiban is nagyon sokan vannak, ami kiemelten fontos, hiszen ők jelentik a jövőt. A fiatalabb korosztály például egészen másképp gazdálkodik, egyre gyakoribb, hogy a fiatal gazdák összefognak, felosztják maguk között a termelést, mintha egy közösségben lennének.

            Jakab István, mint az országgyűlés alelnöke, kiemelte, egyrészt az lenne a fontos, ha a parlamentben a politikusok öltözködésükben, az egymással való kommunikációban, a felszólalásokban is azt tartanák szem előtt, ők a nemzetet képviselik, nekik a nemzet tiszteletét kell kivívni. Azoknak a politikusoknak is a nemzetet kellene képviselni, akik valamilyen okból megakadályozzák, hogy Magyarország megkaphassa az őt megillető uniós forrásokat, fel kellene ismerniük, a nemzet egészéről van szó.