Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy elrendelte a hadsereg készültségének fokozását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.05. reggelén

Amerikai-orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke Ukrajnában – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök csütörtökön az Egyesült Államokban, Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján  mondott megnyitóbeszédében.

A magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét.

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy elrendelte a hadsereg készültségének fokozását a Gázai Hadosztálynál tett csütörtöki látogatása során.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen.

Belföldi hírek:

A magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét – mondta a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos. Nyitrai Zsolt kiemelte: „a déli határainkon folyamatosan nő a migrációs nyomás, a járvány és a háború mellett a legnagyobb kockázatot az illegális migráció jelenti”. A kormány erősíti a határok védelmét, határvadász alakulatok felállításáról döntöttek, megkezdték a toborzást és hamarosan indul a kiképzés – mondta. A politikus közölte: míg 2016-ban 19 ezren, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már több mint 131 ezren próbáltak illegálisan belépni Magyarországra. Átlagosan naponta 500-600 illegális migránst akadályoznak meg az átjutásban – tette hozzá. Az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz.  Embercsempészet miatt 2016-ban 253 embert fogtak el, 2021-ben ez a szám elérte 1277-et – közölte Nyitrai Zsolt. A politikus úgy fogalmazott: az Európát sújtó migráció tehát nem enyhül, hanem egyre csak erősödik.  A háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány még több embert késztet majd a jövőben, hogy elinduljon Európa felé – fűzte hozzá.

Továbbra sincs jelölt az MSZP férfi társelnöki posztjára, pedig a párt szeptemberre tervez tisztújítást. Nemény András, akinek a neve korábban felmerült, szombathelyi polgármesterként még nem határozta el magát, ahogy más sem. A magyarnemzet.hu MSZP-s forrásoktól úgy értesült: a bizonytalanság egyik oka a hosszú parlamenti ülésszak utáni nyári szünet. A másik állítólag az, hogy a szocialisták nem szeretnék idő előtt a belső vitákra irányítani a sajtó figyelmét. A portál szerint sokan győzködik Hiller Istvánt, hogy ismét legyen a párt vezetője, de ő inkább a választmány elnöke szeretne maradni. Állítólag még az is elképzelhető, hogy a választási vereség miatt lemondott elnök, Tóth Bertalan is újból jelöltetné magát. A magyarnemzet.hu értékelése szerint az eddigi legerősebb jelölt minden bizonnyal Nemény András, őt Molnár Zsolt budapesti elnök is támogatja. Márpedig az MSZP legnagyobb szervezete éppen a fővárosi. Viszont a szombathelyi polgármester egyelőre csak homályos utalásokat tett az indulási szándékra, de hivatalosan még nem jelentett be semmit.

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. „A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel. A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház TolnaySzalonjában és a Magyar Zene Házában is. A fesztivált hagyományosan a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendezi meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Broadway Jegyiroda együttműködésével.

Mivel a pandémia miatt nehéz évek vannak mögöttünk, az idei fesztivál jelmondata: „Életörömre hangolunk!”.  A színesprogramkínálatban könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek, hazai és a nemzetközi művészek előadásában. A fesztivál rendhagyó produkciói közül kiemelendő a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című est, amelynek résztvevői Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Lukács Miklós; továbbá az idén 80 éves Barbra Streisand előtt tisztelgő koncert. Egy ősbemutatóra is sor kerül, most először kerül színre Teszter Nelli és Nógrádi Gergely Forró csokoládé című zenés komédiája.

Külföldi hírek:

Amerikai-orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke Ukrajnában – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök csütörtökön az Egyesült Államokban, Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) mondott megnyitóbeszédében. Az amerikai kormány ideológiai nyomás alá helyezte Európát és különösen Brüsszelt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en tartott beszédében hangsúlyozta: „az Obama-adminisztráció megpróbált arra kényszeríteni bennünket, hogy változtassuk meg Magyarország alaptörvényét, és töröljük ki abból a keresztény és nemzeti értékeket”. A szabad világ vezető hatalma „arra akart bennünket kényszeríteni, hogy változtassuk meg az alkotmányunkat egy globális liberális elképzelés szerint” – fogalmazott. Hozzáfűzte: sikeresen ellenálltak ennek a kísérletnek. Megjegyezte: ő egy olyan ország vezetője, amely „a mai napig a progresszív liberálisok támadása alatt áll”. Össze kell fogni az amerikai konzervatívokkal, mert „mi, magyarok tudjuk, hogyan lehet leküzdeni a szabadság ellenségeit a politikai hadszíntéren” – jelentette ki a miniszterelnök.

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy elrendelte a hadsereg készültségének fokozását az eszkalációra, a védelem megerősítését és a hírszerzési erőfeszítések növelését a Gázai Hadosztálynál tett csütörtöki látogatása során. A hadsereg szerint Kochavi támadó akciók terveit is jóváhagyta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet Gázából indított támadása esetére, miután Izrael letartóztatta a terrorcsoport szamáriai vezetőjét hétfő éjjel Dzseninben. Kochavi a látogatás során hírszerzési értékelést kapott a gázai határ mentén kialakult helyzetről, valamint arról, hogyan készülnek a harckocsis és a tüzérségi egységek a térségben. A Gázai övezet határán már harmadik napja érvényben vannak az útlezárások. Jáir Lapid miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter „biztonsági konzultációt” tartott csütörtök reggel, közölte Lapid hivatala. „A felek megvitatták a déli biztonsági helyzetet és a térség biztonságának fenntartása érdekében szükséges lépéseket. Megállapodtak abban, hogy a mai napon újabb konzultációt tartanak” – áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

A kanadai légierő nyolc CF-188 Hornet típusú harcászati elfogó harci repülőgépe érkezett járőrszolgálatra és közös gyakorlatozásra Romániába, küldetésük megkezdése alkalmából csütörtökön rendeztek díszszemlét a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszponton. A román védelmi minisztérium közleménye szerint a hat kanadai vadászgép a román légierő F-16-osaival és MiG-21 Lancerjeivel közösen teljesít majd NATO-parancsnokság alatt megerősített járőrszolgálatot a következő négy hónapban, másik két Hornet pedig a NATO-szövetségesek által rendezett hadgyakorlatokon vesz majd részt ebben az időszakban. A kanadai vadászgépek üzemeltetését mintegy 180 tagú kiszolgáló személyzet látja el. A kanadai pilóták már hatodik alkalommal vállalnak szerepet a romániai légi járőrözésben, korábban pedig az erdélyi Aranyosgyéres katonai repülőterén gyakorlatoztak közösen román kollégáikkal.

Az Észak-Korea jelentette növekvő fenyegetés miatti aggodalmának adott hangot Nancy Pelosi amerikai és Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnök csütörtökön, megegyezve arról, hogy fenntartják a határozott és kiterjedt elrettentést a phenjani rezsimmel szemben. Sajtótájékoztatóján Pelosi elmondta: Kimmel a biztonsági, a gazdasági és a klímaügyi együttműködés kiterjesztéséről is tárgyaltak. Dél-Korea az Egyesült Államok fontos szövetségese, ahol 28 500 amerikai katona állomásozik. Az amerikai házelnök szerda este érkezett Szöulba tajvani látogatása után. Csütörtökön az amerikai nagykövetség tisztségviselőivel és dél-koreai képviselőkkel találkozott. A nap folyamán felkeresi a két Korea határát – mondta el egy dél-koreai forrás. Donald Trump egykori amerikai elnök után ő lesz a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki így tesz.

A Srí Lankát fenyegető „nagy veszélyre” figyelmeztetett a sziget elnöke az országot sújtó, egyebek között üzemanyag- és élelmiszerhiányt eredményező gazdasági válság közepette. „Példa nélküli helyzet előtt állunk. Nagy veszélyben vagyunk” – fogalmazott Ranil Vikremeszinghe a parlamentben. A 22 milliós országban hónapok óta hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, nyersanyagból és gyógyszerből is, előrejelzések szerint pedig az üzemanyagellátás akadozása akár év végéig is fennmaradhat. A gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult: Gotabaja Radzsapaksza elnök a tiltakozások hatására elmenekült az országból, majd bejelentette lemondását. Vikremeszinghét július végén, zavargások közepette iktatták be hivatalába, miután a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket.

Időjárás:

Pénteken napközben is szikrázóan napos idő lesz jellemző, hőséggel egészen a késő esti órákig. A maximum hőmérséklet már sokfelé meghaladja a 35 fokot. Csapadék, említést érdemlő légmozgás nem várható.