Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök nyilvánosságra hozta a következő kormányra vonatkozó gazdasági tervét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.04. reggelén

Zajlik a határvadászok toborzása; rövidesen megkezdődhet az első 2200 ember felvétele és kiképzése.

Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök nyilvánosságra hozta a következő kormányra vonatkozó gazdasági tervét, amelyben adócsökkentést és a megélhetési költségek drasztikus csökkentését ígéri.

Naponta akár három gabonaszállító hajó is elindulhat az ukrán kikötőkből, miután az első ilyen hajó sikeresen kihajózott Odesszából, és az isztambuli hatósági ellenőrzését követően megkapta az áthaladási engedélyt a Boszporusz tengerszoroson.

Befejeződött az Északi Áramlat-1 földgázvezetékhez szükséges turbina karbantartása, így nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Belföldi hírek:

Zajlik a határvadászok toborzása; rövidesen megkezdődhet az első 2200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kiemelte, nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete. Közölte: naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, s ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak. Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese – ismertette a szakember. Hozzátette, eközben az ukrán határon is nagy a nyomás. Már összesen több mint 865 ezren, naponta átlagosan több mint 10 ezren menekültek a háború elől Magyarországra.

Az LMP arra kéri a kormányt, vizsgálja felül a rezsiemelést a szociális szektorban és biztosítsa számukra a kedvezményeket. Hohn Krisztina, a párt népjóléti és családügyi szakszóvivője Meleg Sándorral, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökével, valamint Kemény Andrással, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagjával közösen jelentette ki: kritikus időszak várható az ágazatban. A politikus azt mondta: a kormánynak fel kell mérnie, hogy ha a kialakult helyzetben egy szolgáltató becsődöl, mi történik az ellátottakkal. A kabinetnek emellett támogatnia kell az intézményeket, hogy pályázati úton, zöld megoldásokat keressenek a rezsikérdésre. Emellett érdemi egyeztetést várnak mind a szakszervezetekkel, mint az ellátókkal – fogalmazta meg követeléseiket.

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés, és a gyomnövény virágporára allergiások már a Dunántúl déli területei mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak. A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, a tüsszögés, az orr- és szemviszketés, a könnyezés, a fáradékonyság – olvasható a közleményben. A tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. Azt írták, a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése ebben az évben is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére. Az NNK továbbá tájékoztató anyagokkal hívja fel a figyelmet a tünetek mérséklésének lehetőségeire, a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek eloszlatására, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos ismeretekre.

Sárospatakon tett látogatást Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. A Református Kollégium Gimnáziuma diákjainak egy előadás keretében mutatta be azt, hogy hazájának van egy olyan oldala is, amiről keveset beszélnek a médiában. A vallások, népek sokszínűsége mellett változatos természeti és kulturális örökséggel rendelkezik valamint kiemelt szerepe van például a gyorsan fejlődő technikai újítások megvalósításában is.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a HetiTv Pirkadat című műsorában beszélt a civileknek támogatásáról, a jelentősebb projektek alakulásáról.  A politikus elmondta, a civil szervezetek támogatása természetesen szerepel a jövő évi költségvetésben. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretein belül jövőre még soha nem látott összeg, több mint 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez az összeghez a civilek a már szokott módon, pályázatok útján juthatnak hozzá, amelyeket minden év októberében ír ki a kormányzat. Így lesz ez idén is, a pályázati kiírások október harmadikán kerülnek nyilvánosságra. Ennek köszönhetően a nyertesek már a jövő év elején hozzájuthatnak a forrásokhoz. Az államtitkár megjegyezte azt is, az elmúlt években nagyon sikeres volt a Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap. Ezek nem szerepeltek külön költségvetési fejezetben, ám a kormányzat úgy döntött, szükség van rájuk. Azonban látni kell azt, hogy nem könnyű a helyzet, így egyelőre csak az biztos, hogy ősszel, amikor áttekintik a költségvetés alakulását, fognak arról dönteni, hogy ezeket az alapokat ismét meghirdetik. Egyelőre senkit sem tudok bíztatni, jegyezte meg a politikus, de azért azt is látni kell, hogy ennek a két alapnak a támogatásai az elmúlt években ajándék pénznek voltak tekinthetők.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök nyilvánosságra hozta a következő kormányra vonatkozó gazdasági tervét, amelyben adócsökkentést és a megélhetési költségek drasztikus csökkentését ígéri. A tervet az elmúlt hetekben fogalmazták meg Avi Simhon professzorral, a gazdasági tanács volt vezetőjével, Shai Babad volt pénzügyminisztériumi főigazgatóval és Yuval Steinitz volt pénzügyminiszterrel (Likud) közösen. „Csak egy stabil nemzeti kormány fogja csökkenteni az elmúlt évben ellenőrizhetetlenül emelkedő árakat” – mondta Netanjahu. „A mi kormányunk idején az áremelkedés évente fél százalék volt. Ezzel szemben csak az elmúlt évben kilencszeresére, 4,5 százalékkal emelkedtek a költségek. Emelkedett az áram, emelkedett az élelmiszer, drágult a gáz, drágult a víz”. „Az elmúlt évben minden izraeli család évente legalább 7900 sékel többletköltséget fizetett” – ez hatalmas teher a családokra. Az áremelkedés újabb áremelkedést hoz magával. Szédítő infláció veszélye előtt állunk. Globális gazdasági válság van, ezt senki sem tagadja, de ez nem mentség a tétlenségre. A globális gazdasági válság olyan vezetést igényel, amely kivezeti Izraelt ebből a válságból, elsőként a világon. Nem kell, hogy ez legyen a sorsunk – írta a volt kormányfő, a jobboldali ellenzék vezetője.

A Gázai övezettel határos területen érvényben maradnak az útlezárások, míg Izrael figyelmeztette az enklávé terrorszervezeteit, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád szamáriai vezetőjének letartóztatására adott bármilyen bosszúálló támadás határozott reakciót von maga után. Basszem Szaadi terrorista vezér elfogását követően kedd reggel lezárták az utakat Gáza környékén, és a terület lakosait arra utasították, hogy maradjanak a menedékhelyek közelében, az orvlövész illetve páncéltörő rakétatámadásoktól való félelmek miatt. Az izraeli hadsereg szerdán 100 tartalékos katonával és három sorkatonai századdal erősíti meg a gázai hadosztályt a lezárt utak jobb védelme érdekében. A héber és palesztin médiában kedd este több riport is jelezte, hogy egyiptomi közvetítők mentek Gázába, hogy megpróbálják lebeszélni az övezet második legnagyobb terrorszervezetét, a Palesztin Iszlám Dzsihádot a bosszútámadásokról. A 12-es csatorna arról számolt be, hogy izraeli tisztviselők Egyiptomon keresztül üzenetet küldtek a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetőinek és a palesztin enklávét uraló Hamász terrorszervezetnek, jelezve, hogy Jeruzsálem nem érdekelt a harcok újabb körében, de kemény választ fog adni bármilyen támadásra vagy szuverenitásának megsértésére.

Naponta akár három gabonaszállító hajó is elindulhat az ukrán kikötőkből, miután az első ilyen hajó sikeresen kihajózott Odesszából, és az isztambuli hatósági ellenőrzését követően megkapta az áthaladási engedélyt a Boszporusz tengerszoroson – jelentette be a török védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerdán. A 26 ezer tonna kukoricát Libanonba szállító hajó, a Sierra Leone-i felségjelű Razoni azt követően tudott kifutni a Fekete-tengerre, hogy Törökország és az ENSZ tető alá hozta a globális élelmiszerválság enyhítésére irányuló megállapodást a háborús felek, Oroszország és Ukrajna között. Az Isztambul kikötője mellett lehorgonyzott Razonit egy órán keresztül vizsgálta az ukrán, orosz, török és ENSZ-tisztviselőkből álló hatósági delegáció. A mentőmellényt és fehér sisakot viselő, a hajó papírjait és a rakományt is ellenőrző delegációs tagok távozását a Razoni hajókürtje is megerősítette.

Befejeződött az Északi Áramlat-1 földgázvezetékhez szükséges turbina karbantartása, így nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a karbantartást végző vállalat mühlheimi telephelyén. A kancellár a több tonnás berendezés előtt tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalatnak. A turbina használatba vételének jogi akadályai sincsenek, hiszen a földgáz-kitermelés és földgázkereskedelem területét nem érintik az Ukrajna ellen indított háborúja miatt Oroszországra kivetett szankciók. A kancellár arról is szólt, hogy a Gazprom az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 mellett a Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül futó Yamal vezeték, valamint a Németországba az Ukrajna-Szlovákia-Ausztria útvonalon érkező Transgas vezeték révén is rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy hiánytalanul teljesítse szerződéses kötelezettségeit.

Időjárás:

Csütörtökön országszerte derült idő következik szikrázó napsütéssel, erős UV sugárzással. Csapadék ezen a napon sem érkezik. Tovább fokozódik a hőség, a hőmérséklet néhol meghaladhatja a 35 fokot.