Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Hrisztijan Mickoszkit

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.26. reggelén

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Hrisztijan Mickoszkit, az észak-macedón VMRO-DPMNE párt elnökét.

Közösségi-bejegyzésben reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére Frölich Róbert országos főrabbi.

A Mazsihisz közleménye szerint a szövetség nem tudja értelmezni a miniszterelnök tusványosi  beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett.

A német belügyminiszter hétfőn Kijevbe utazott, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítéséről és a háborús bűnök kivizsgálásáról tárgyaljon az ukrán kormány több tagjával.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Hrisztijan Mickoszkit, az észak-macedón VMRO-DPMNE párt elnökét – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két pártelnök megbeszélésén a Nyugat-Balkán európai integrációjáról, az illegális migráció elleni küzdelemről, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági és energiaválságról volt szó – mondta Havasi Bertalan.

Verses közösségi-bejegyzésben reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére Frölich Róbert országos főrabbi, írja a Szombat.org. Az országos főrabbi Orbán fajelméleti gondolataira reagált, miszerint „van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke.” A főrabbi Pilinsky János Ravensbrücki passió című versét idézi, majd azt írja, hogy Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más, ismeretlen ember „a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul.” „Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan.”

A Mazsihisz közleménye szerint a szövetség nem tudja értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen” – közölték, majd hozzátették,  Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől. Úgy folytatták, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében” – szögezték le.

1878 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 777, szombaton 672, vasárnap 401 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett elfogtak 28 határsértőt az ország belsejében, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén – ebben az évben az eddigi legtöbb – 4037 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – július 11-től 17-ig – a feltartóztatottak száma 3345 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében 35 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 36 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde megmutatta, hogy a kormányfő alkalmatlan az ország vezetésére. Csárdi Antal értékelte a szombaton elhangzottakat, amelyek alapján szerinte nem az a kérdés, „milyen borzalmas dolgokat mondott” Orbán Viktor, sokkal inkább az, amiről nem beszélt. A kormányfő nem foglalkozott például az országos jelentősen sújtó aszállyal, és azzal sem, hogy a kormány tizenkét éve nem tesz semmit a klímaváltozás okozta problémák kezelése érdekében – sérelmezte. Ugyancsak hiányolta a beszédből azt, hogy soha nem látott mértékűvé vált Magyarország energiafüggősége.

Külföldi hírek:

A legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint Netanjahu blokkja 60, az ellenzéki blokk pedig 54 vagy 53 mandátummal rendelkezik. Az előrejelzések szerint, száz nappal a 25. Knesszet választások előtt, sem a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt támogató blokk, sem a jelenlegi koalíciót alkotó blokk nem tud majd többségi kormányt alakítani – derül ki a KAN News által közzétett közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a Likud párt 35, a Jes Atid 22, a Kék és Fehér – Új Remény pedig 12 mandátumot szerezne. Eközben a Vallásos Cionista Párt 10, a Sász 8, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, a Munkáspárt és a Közös Lista pedig 6 mandátumot szerezne. A Jiszráél Bejtenu öt helyet szerezne, míg a Merec öt helyet szerezne, ha Zehava Galon vezetné a pártot, és négy helyet, ha Jair Golan állna a párt élén. A Ra’am négy helyet szerezne, a Jamina pedig nem lépné át a választási küszöböt, és nem jutna be a 25. Knesszetbe a felmérés szerint. A felmérés eredményei szerint Netanjahu tömbje 60 mandátummal rendelkezik, az ellenzéki tömb pedig 54 vagy 53 mandátumot szerezne, vagyis egyik tömb sem tudna többségi koalíciót alkotni. A Közös Lista hagyományosan nem szokott koalícióban ülni.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként az éjszaka razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain, köztük Anata, Dura és Dir Abu Mas’al falvakban. Az erők a Júdea Regionális Dandár területén lévő Hebronban letartóztattak két keresett személyt, akiket terrorista tevékenységekben való részvétellel gyanúsítanak. Az izraeli csapatok a Szamária Regionális Dandár (Sechem körül) területén lévő Tel faluban illegális lőszereket és fegyvereket foglaltak le. A művelet során több gyanúsított részvételével erőszakos lázadás tört ki, melynek részeként köveket dobáltak. Az erők tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

A német belügyminiszter és a szociális ügyekért felelős miniszter hétfőn Kijevbe utazott, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítéséről és a háborús bűnök kivizsgálásáról tárgyaljon az ukrán kormány több tagjával. A német tárcavezetőknek ez az első látogatásuk Ukrajnába a háború február 24-i kitörése óta. Nancy Faeser és Hubertus Heil Kijevben megbeszélést folytat Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszterrel, Szerhij Kruk polgári védelmi vezetővel, Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel, Okszana Zsolnovics frissen kinevezett szociálopolitikai miniszterrel, valamint Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel. Ezenkívül ellátogatnak az ukrán főváros Irpin nevű külvárosába, ahol az Oroszország indította háború előtt 50 ezer ember lakott, de mára szinte teljesen elpusztult. A megbeszélések középpontjában elsősorban az áll, hogy mikképpen javítható az ukrán rendőrkapitányságok, a tűzoltóállomások, a katasztrófavédelem és a mentőegységek működése és hatékonysága a háború sújtotta országban. Tárgyalnak a kiberbiztonság, a fegyvercsempészet, az aknamentesítés helyzetéről, valamint a háborús bűnök törvényszéki és igazságügyi feldolgozásának állapotáról is.

A Dél-Koreában állomásozó amerikai erők Apache típusú harci helikopterekkel éleslövészeti hadgyakorlatot tartanak – jelentette be az érintett egység szóvivője hétfőn Szöulban. Három éve, 2019 óta ez az első ilyen jellegű hadgyakorlat. A lövészet július 29-ig tart a két Korea közötti, szigorúan védett demilitarizált övezet közelében – számolt be a 2. amerikai gyalogoshadosztály az AFP francia hírügynökségnek. Az egység szóvivője szerint ez lehetőséget teremt arra, hogy az amerikai repülőszemélyzet képesítést szerezzen az Apache típusú helikoptereken, fenntartsa jártasságát, és szükség esetén a leghatékonyabban végre tudja hajtani a feladatát. A 2. amerikai gyalogoshadosztály a Twitter közösségi oldalon képeket is megosztott a helikopteres műveletekről. A gyakorlat keretében légi tüzérségi gyakorlatokat is tartanak rakétákkal és gépágyúkkal.

Meghaladta az ötmilliót azoknak a száma, akik az ukrajnai háború február végi kitörése óta átlépték az ukrán-lengyel határt – közölte hétfőn a lengyel határőrség. Ukrajna felé pedig megközelítőleg 3,1 millióan utaztak át Lengyelországból – olvasható a határőrség közösségi honlapján tett bejegyezésben. Az ukránoknak kiadott lengyel személyazonosító számok (PESEL) alapján a hatóságok igyekeznek behatárolni azok számát, aki Lengyelországban maradtak. PESEL-lel a lengyel állampolgárok is rendelkeznek, hivatalos ügyintézést, cégalapítást is lehetővé tesz. Marlena Malag, a szociális és családügyekért felelős lengyel miniszter július elején közölte: február 24-e óta több mint 1,2 millió PESEL-t adtak ki az ukránoknak, a felét gyermekeknek.  A menekültek közül mintegy 300 ezren vállaltak munkát Lengyelországban – tudatta Malag.

Kanadába érkezett Ferenc pápa „bűnbánati zarándoklatra”, amely során várhatóan ismét bocsánatot kér a katolikus egyháznak a bentlakásos iskolákban élő őslakosok tragédiájában játszott szerepéért. A 85 éves katolikus egyházfő gépe helyi idő szerint késő délelőtt szállt le a nyugat-kanadai Alberta tartományban fekvő Edmontonban, az észak-amerikai országban tett látogatása első állomásán. A hatnapos látogatásra érkező egyházfőt a repülőtéren Justin Trudeau miniszterelnök és az inuit származású Mary May Simon, Kanada első őslakos főkormányzója várta. Ferenc pápa hétfőn Edmontonba látogatott egy egykori bentlakásos iskolába, ahol bocsánatkérő beszédet tartott, és őslakosokkal találkozott. Ferenc pápa Québec tartomány azonos nevű székhelyére, majd Nunavut terület székhelyére, Iqaluitba is elutazik, és pénteken tér vissza Vatikánvárosba.

Időjárás:

Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat. Este megszűnnek a záporok, vékonyodik a felhőtakaró, legyengül a szél. A hőmérséklet jellemzően 23 – 38 fok körül alakul.