Amerikai magyar csúcstalálkozó a HUNGARIAN SUMMIT

Május 12-14 között a népszerű floridai üdülőhely, Daytona Beach volt a helyszíne az amerikai magyar-magyar csúcstalálkozónak, a Hungarian Summit-nak. Tudósítónk jelen volt az eseményen.

A wikipedia tanúsága szerint, a 2013-as amerikai népszámlálás adataiban az található, hogy az Egyesült Államokban 1 763 081 magyar származású ember él. Ez a szám láthatóan gyarapszik, ugyanis 2001-ben még csak 1 598 724 ember állította magáról, hogy magyar származású. A becslések szerint a magyar gyökerekkel rendelkezők száma ennél sokkal több, nagyjából négy millióan lehetnek olyanok, akik gyökerei Magyarországhoz köthetők.

Feltehetően ez a magyarázata annak, hogy az USA-ban erős- ahogyan magukat nevezik az amerikai magyarok –  a “magyar diaszpóra”.

Pazaurek Piros, a Hungarian Summit főszervezője, a  HungarianHub elnöke, Magyarország tiszteletbeli konzulja Közép-Floridában, tudósítóknak azt mondta: Idén május 12-14. között a floridai, Daytona Beach-en végre megvalósult évek óta dédelgetett álmunk és tervünk, hogy megrendezzük az első magyar-amerikai üzleti-, kulturális és közösségi kapcsolatok erősítését célzó találkozót: a HUNGARIAN SUMMIT-ot.”

Az esemény szervezését a HungarianHUB vállalta fel. A szervezet elsődleges célja, hogy minden információt összegyűjtsön, amely a magyarokat érinti az Egyesült Államokban. Ezt írják magukról: “Segítséget szeretnénk kínálni az újonnan érkezőknek az eligazításban, folyamatos tájékoztatást adni a már régóta az USA-ban élőknek, valamint támpontokat is kínálunk a látogatóknak.”

A Hungarian Summit eseményeit fontos vendégek is megtisztelték. A magyar állam képviseletében Jakab István az Országgyűlés alelnöke nyitó beszédében kiemelte, hogy azt reméli, hogy a Hungarian Summit kulturális eseményei, a koncertek és kiállítások hozzá fognak járulni “Magyarország és a magyarság jobb megértéséhez, és ösztökéljen minél több amerikai állampolgárt arra, hogy ellátogasson Magyarországra, hogy országunk szépségeivel, és a magyar hétköznapokkal is megismerkedjenek.”

A megnyitón jelen volt és beszédet mondott Tom A. Wright floridai szenátor, Billy Wheeler az eseménynek helyt adó Volusia megye tanácsosa és Nancy Keefer, a Daytona-i Kamara elnök-vezérigazgatója.

Az eseményt videóüzenetben köszöntötte Takács Szabolcs Magyarországnak az Egyesült Államokba akkreditált nagykövete, Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott és Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott egykori kapitánya.

Az esemény nyitóünnepségének egyik legérdekesebb előadását Jordan Jiloty, a NASCAR versenyek kormányzati és közösségi kérdésekért felelős igazgatója tartotta.

Az esemény egyik előadója volt az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete David Cornstein.

A Hungarian Summit öt fontos témát tárgyalt meg.  Az üzlet, az oktatás, a kultúra és a közösségi kapcsolatok mellett az esemény ötödik témája a sport volt. Minden témában egyaránt voltak magyar és amerikai szakmai előadók és résztvevők.

Az esemény kiemelten foglalkozott a diaszpórában élő magyar közösségek életével. A szervezők fontosnak tartották a két ország közötti a felsőoktatási kapcsolatok erősítését.

Nagyon sok szó esett a rendezvényen a két ország közötti üzleti kapcsolatokról. Több panelbeszélgetés is foglalkozott ezzel a témával, sőt egy egész napos üzleti tréninget is tartottak, a University of Central Florida Business Incubator Program keretében, ezzel is segítve, hogy a magyar vállalkozások, elsősorban a start-up cégek megismerjék az amerikai piaci működést.

Az esemény szervezői kiemelték, hogy Hungarian Summit sikere kulcsfontosságú elemének a kapcsolatépítést tartották. Ezért volt az első nap délutánja egyik fontos programja, egy  panelbeszélgetés, aminek a fő témája a networking szerepe és ehhez kapcsolódóan a marketingkommunikáció és a public relations. A panel szereplői az üzleti élet reprezentánsai voltak. Kubatov Anikó, Külgazdasági Attasché, a Miami Konzulátusról, Charlie Van Derven President, Social Advisors, Pazaurek Piros a HungarianHUB elnöke, Tiszteletbeli Konzul, illetve egy floridai marketing cég tulajdonos igazgatója, Barát Tamás, az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, Cajkas Zsuzsa a Hungarian Chamber of Business and Commerce of Florida elnöke. A beszélgetés témája a marketing, a public relations és a networking, valamint az Amerikában működő amerikai-magyar kereskedelmi kamarák szerepe volt.

Barát Tamás, az AmHunCham elnöke tudósítónk azon kérdésére, miszerint, lehet-e egy magyar cég sikeres az amerikai piacon, elmondta, hogy “ A válasz egyértelműen igen. Azonban nagyon fontos, hogy azok a magyar cégek, amelyek sikeresek szeretnének lenni az amerikai piacon, azoknak meg kell érteni, hogy be kell tartani az amerikai üzleti élet szabályait. Ez nemcsak az amerikai jog és pénzügyi szabályok betartását jelenti, hanem az amerikai piaci követelményeknek megfelelően kell marketing-kommunikációs és public relations tevékenységüket is alakítani. Ha szeretnének egy céget alapítani, akkor amerikai menedzsment, és amerikai menedzsmenti szemlélet nélkül nem fognak tudni se kapcsolatokat teremteni, se komoly üzleteket létrehozni.”

A Hungarian Summit egyik komoly eredményeként értékelte Pazaurek Piros annak a két megállapodásnak az aláirását, amelyre az esemény első napján került sor. Az egyik megállapodás a HungarianHUB és a New Yorkban székelő Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara között került aláírásra. A megállapodás leszögezi, hogy mindkét fél kölcsönösen vállalja, hogy tájékoztatja a másik felet a beérkező, üzletileg megvalósíthatónak ítélt üzleti ajánlatokról,  kölcsönösen együttműködnek a lehetséges üzletfelek összeismertetésében, a szükséges üzleti kapcsolatok megteremtésében.

Hasonló célokat tűzött ki a másik, ugyancsak a Hungarian Summiton aláírt, a floridai HunBizFlo, illetve a New York-i AmHunCham közötti együttműködési megállapodás is. Ennek a megállapodásnak is az Egyesült Államok és Magyarország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítése a célja.

A Hungarian Summit befejezéseként a nagyközönségnek szóló koncertek, filmbemutatók, képzőművészeti kiállítások, közönségtalálkozók és főként magyar cégek, szervezetek kiállításai, előadásai között válogathattak az érdeklődők.

A szervezők azzal búcsúztak egymástól, hogy folytatják. Lesz máskor is Hungarian Summit.

WBPI / EB

[email protected]
Breuer Press – Heti TVMagyarországi Zsidó Közösségi Média