Hétfőn váratlanul Budapestre érkezett Ursula von der Leyen, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.10. reggelén

Hétfőn váratlanul Budapestre érkezett  Ursula von der Leyen, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon.

Mai napon hivatalba lép Novák Katalin , megválasztott államfő.

Ukrajna újabb győzelemért küzd, és meg fogja nyerni Oroszországgal folytatott háborúját is – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belföldi hírek:

Hétfőn váratlanul Budapestre érkezett Ursula von der Leyen, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. A magyar kormányfő a Karmelita Kolostorban fogadta munkavacsorán a brüsszeli testület vezetőjét. Az esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázására. Előrelépés történt, de további munkára van szükség” – írta a Twitteren az Európa Bizottság elnöke. Közölte azt is, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőknek az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében. Nem született megegyezés Ursula von der Leyen és Orbán Viktor Karmelitában folytatott megbeszélésén a tervezett orosz olajembargóról, a Bizottság elnöke szerint előrelépés történt, de további erőfeszítésre van szükség.

A magyar külügyminiszter a találkozó után azt mondta, némi előrelépést sikerült elérni, de még nagyon sok mindent meg kell beszélni ahhoz, hogy meg tudjanak egyezni.   Szijjártó Péter  a Facebook-oldalán megosztott videóban arról beszélt, hogy a brüsszeli szankciós csomag hatalmas problémákat okozna Magyarországnak, lerombolná az eddig biztos lábakon álló energiaellátásunkat, és lehetetlené tenné a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzését. A munkavacsorán tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét azokról a hatásokról és problémákról, amit a szankciós csomag okozna Magyarországnak. „Kértük, hogy ezeket a problémákat fontolják meg” – fogalmazott a külügyminiszter, és azt mondta, Magyarország ezt a szankciós csomagot nem tudja támogatni, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra. Ez a szankciós csomag ugyanis „a magyar gazdaságra ledobott atombombával ér fel” – mondta Szijjártó Péter.

Keddi hivatalba lépésemmel kezdődő köztársasági elnöki szolgálatomat kiváló szakemberek fogják segíteni – mondta el Novák Katalin, Magyarország megválasztott köztársasági elnöke. Ismertette: a Sándor-palota hivatalvezetői tisztségét Ekler Gergely korábbi államtitkár tölti majd be, kabinetfőnöke pedig Schanda Tamás lesz. Elnöki munkámat – igazgatóként – több tapasztalt diplomata támogatja – emelte ki a megválasztott államfő. Novák Katalin köztársasági elnök ünnepélyes beiktatása május 14-én, a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, beiktatási ünnepi beszéde a Kossuth téri díszceremónián hangzik el. A katonai tiszteletadás után – mások mellett – fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. Mindkét esemény nyilvános. Május 14-én kora délután megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova szintén minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Egyhangú döntéssel Wintermantel Zsoltot választotta a Fidesz budapesti választmánya a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjévé – írja a Magyar Nemzet. A szavazásra azért volt szükség, mert az eddigi frakcióvezető, Láng Zsolt az országgyűlési választáson listáról parlamenti mandátumot szerzett, azonban az összeférhetetlenségi szabályok miatt döntenie kellett, hogy a fővárosi közgyűlésben marad, vagy beül az Országgyűlésbe. Végül az eddigi frakcióvezető lemondott a budapesti Városházán betöltött munkájáról és a jövőben a parlamentben fog dolgozni. Láng helyére új képviselő ül be a fővárosi közgyűlésbe, a lap szerint a Fidesz budapesti elnöksége Dódity Gabriellát jelölte, aki eddig Kispest fideszes önkormányzati képviselője volt.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezi, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan – vagyis a magyarokkal együtt – oktatják, nevelik az Ukrajnából érkezett menekült gyermekeket. A PSZ azt közölte, hogy az ukrajnai háború miatt elmenekült gyermekek, tanulók oktatásában Magyarország is szerepet vállal. A kormány tanulónként, havonta 130 000 forint támogatást ad annak a csaknem 600 oktatási intézménynek, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség az Elád és Ariel városokban végrehajtott terrortámadások segítésével gyanúsított személyeket tartóztatott le a Júdea és Szamáriában végzett razziák során. Az izraeli erők a Menase Regionális Dandár körzetében található Rummaneh faluban végeztek operatív műveletet, melynek részeként letartóztattak két keresett személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítettek a terroristáknak, akik terrortámadást hajtottak végre Eládban csütörtök este. Ezzel egyidőben az izraeli hadsereg és a Sabak erői Karawat Bani Hasszan faluban tevékenykedtek az Efráim Regionális Dandár területen (Tulkarm és Kalkília), és letartóztattak két gyanúsítottat, akik segítséget nyújtottak az arieli terrortámadást elkövető terroristáknak. Az Azzun faluban végzett művelet során a csapatok két kést és két pisztolyt találtak. A biztonsági erők 15 keresett személyt tartóztattak le. Az összes gyanúsítottat és a fegyvereket átadták a biztonsági szolgálatoknak. A március 22 óta elkövetett hat halálos terrortámadásban 19 izraeli vesztette életét Izraelben és Júdea és Szamáriában.

Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén elmondott beszédében. „Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra. Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken” – mondta Putyin. „Ily módon számunkra teljesen elfogadhatatlan fenyegetés jött létre közvetlenül a határainkon” – tette hozzá.

Ukrajna újabb győzelemért küzd, és meg fogja nyerni Oroszországgal folytatott háborúját is – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából közzétett videóüzenetében. „Bár az odavezető út nehéz, nincs kétségem a győzelem felől” – fogalmazott Zelenszkij, s hozzátette: bár Oroszország azt képzelte, Ukrajna nem ünnepli meg a győzelem napját, az ukránok nem hagyják, hogy Moszkva elvegye tőlük a dicsőséget. ”Győztünk 1945-ben, győzni fogunk most is” – jelentette ki. Az elnök vasárnap esti videóüzenetében – amelyen lebombázott épületek előtt állva szólt az emberekhez – már leszögezte: az egész szabad világ tudja, hogy Ukrajna a jó oldalon áll, Oroszország pedig veszíteni fog, „mert a gonosz mindig veszít”.

Vörös festékkel öntötték le hétfőn Oroszország varsói nagykövetét a lengyel főváros szovjet katonai temetőjében rendezett megemlékezésen. Szergej Andrejev a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából koszorúzta volna meg az ottani emlékművet, amikor ukrán zászlót lengető aktivisták egy csoportja vörös festékkel öntötte le, s gyilkosnak és fasisztának nevezte. A tüntetők – akik videofelvételek tanúsága szerint a diplomata több kísérőjét is lefröcskölték – megakadályozták, hogy az orosz delegáció koszorút helyezzen el az emlékműnél. A támadást követően Andrejev rendőri kíséret mellett elhagyta a helyszínt.

Az Európai Unió feladata, hogy minél gyorsabban megfeleljen az uniós polgárok elvárásainak az EU jövőjére vonatkozóan, az uniós szerződések hatályán belül, ha pedig ez nem lehetséges, akkor azok megváltoztatásával – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban. Az Európai Parlamentben tartott rendezvényen Von der Leyen kijelentette: „amennyiben az EU gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken”. „A demokrácia működését szilárd alapokra kell helyezni: támogatom azokat, akik az EU reformjai mellett vannak, annak jobb működése érdekében” – tette hozzá.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral egyebek mellett az ukrajnai háborúról, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon – tudatta a pekingi külügyminisztérium. A minisztérium által kiadott közlemény szerint a megbeszélés során Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a „maga módján” dolgozik a feszültség enyhítésén. Elmondta: az ukrajnai válság ismét válaszút elé állította az európai biztonságot. Az európai félnek történelmi felelősséget és politikai bölcsességet kell mutatnia – fogalmazott. A kínai elnök úgy vélekedett: az érintett feleknek támogatniuk kell Ukrajnát és Oroszországot a béke tárgyalásos megvalósításában. Kína minden nemzetközi igyekezetet támogat a béke előmozdítására – tette hozzá.

Gazdasági hír:

Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országházban. A tárcavezető napirend előtti felszólalásában kiemelte: nem lehet a magyarokkal megfizettetni a háború árát. Emlékeztetett: két és fél hónapja tört ki háború Magyarország szomszédságában, az ország álláspontja a kezdetektől világos, mielőbb békét akar Ukrajnában, ezért minden diplomáciai erőfeszítést támogat, amely a háború tárgyalásos lezárásához vezethet. Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása – mutatott rá Szijjártó Péter, hozzátéve: a mostani brüsszeli javaslat azonban felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, lerombolná Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását, elfogadása esetén a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna.

Időjárás:

Ma alapvetően napos, kora nyáriasan meleg idő várható. Este gyengén felhős, de eseménytelen idő ígérkezik. A hőmérséklet jellemzően 12 – 25 fok körül várható.