Négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.05-reggelén 

Négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Gyászolók töltötték meg a katonai temetőket Izraelben az elesett katonák és a terrorizmus áldozatai tiszteletére minden évben megtartott. Emlékezés napján.

Szerda reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette a hatodik orosz szankciócsomagot, amiről az elkövetkező napokban születik megállapodás az uniós tagállamok vezetői között.

A Kreml azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Kisida Fumio japán kormányfő és további 62 japán állampolgár belépjen Oroszország területére.

Belföld:

 

Négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. Csécsi Soma elmondta, a 16, 20, 21 és 22 éves fiatalok beismerték a bűncselekmény elkövetését, tettüket mindannyian megbánták és ittasságukkal magyarázták. A sajtóban megjelent felvételek tanúsága szerint a négy fiatal a zsinagóga előtt randalírozott, egyikük belerúgotta kerítésbe, társa egy kukába. Az ittasnak tűnő fiatalok egyike a felvétel szerint náci köszöntést, Sieg heil!-t (Győzelem, üdv!) kiabált, míg ketten náci karlendítést mutattak be. A videón az is látható, hogy szemetesből kiszedett sörösdobozzal dobják meg az épületet, majd ketten levizelik a zsinagógát. A szóvivő elmondta: BRFK az ügyben hivatalból rendelt el nyomozást csoportosan elkövetett garázdaság miatt, akkor még ismeretlen tettesek ellen. Két napon belül azonosították a fiatalokat, akiket kedden gyanúsítottként hallgattak ki. A náci jelképekre vontakozó újságírói kérdésre Csécsi Soma azt mondta, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik az eljárás, mert a fiatalok magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkoztatást keltsen. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.

A kedvező koronavírus-helyzet miatt járványügyi korlátozások nélkül megtarthatók az idei nyári táborok, így azokat ismét a korábban megszokott keretek között szervezhetik, bonyolíthatják le – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A közlemény szerint a tábort annak kezdete előtt legalább hat héttel a helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnál kell bejelenteni. Közölni kell a táborozás helyét, időpontját, a résztvevők várható számát, a tábort szervező vagy a képviseletére jogosult nevét, elérhetőségét. Azt írták, ugyan a kockázat kisebb, de a koronavírus továbbra is jelen van, ezért az NNK – a járványtól függetlenül is – szükségesnek tartja és javasolja az általános higiénés szabályok betartását. Így a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt, erről – gyerek esetében a szülőnek – nyilatkozni is kell. Javasolják továbbá, hogy a táborban részt vevő szervezők és segítők lehetőség szerint legyenek a koronavírus elleni védőoltás legalább két dózisával beoltva.

Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket – közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. A közlemény szerint a nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy

önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek. A segítséget nyújtó válaszadók csaknem ötöde – leginkább a 30 és 50 év közöttiek – önkéntesként is segítette a menekülteket – írták. A felmérésból kiderült az is: a megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a kormány helytáll, és megfelelően kezeli a menekültek helyzetét, a megkérdezettek mindössze 13 százaléka volt elégedetlen, és 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést. Az emberek többsége jól informált: a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba, harmada szerint kevesebb, mint félmillióan jöttek, negyedük pedig úgy tudja 500-600 ezren érkeztek Ukrajnából.

Az LMP szerint különösen fontos, hogy a magyar gazdaság a jövőben válságállóvá váljon és nagyobb szerepet kapjon a helyi vagy regionális termelés. Keresztes László Lóránt (LMP) parlamenti képviselő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta: a bizottság elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy a globális környezeti kihívások hatásairól szakpolitikai párbeszéd indulhasson el.

Külföld:

Gyászolók töltötték meg a katonai temetőket Izraelben az elesett katonák és a terrorizmus áldozatai tiszteletére minden évben megtartott Emlékezés napján. Az Emlékezés napján a szeretteiket gyászoló izraeliek a helyi hagyományok szerint ellátogatnak az országszerte felállított 52 katonai temetőbe, melyeket a hadsereg megtisztít és virágokkal díszít fel erre a napra. A központi megemlékezést Jeruzsálemben, a herzl-hegyi katonai temetőben 11 órától tartották Naftali Bennett miniszterelnök és Jichák Hercog államfő, valamint a vezető állami tisztviselők jelenlétében az egész országban hallatszó, 2 perces szirénaszó után, melynek idejére ismét megállt az élet egész Izraelben. „Izrael, a fény, a szentség és az optimizmus államának a létezése a legnagyobb győzelem az emberiség sötét erői felett” – mondta a terrortámadások áldozatául esettek megemlékezésén Bennett. „Ezekben a napokban és hetekben is terrorhullámmal van dolgunk. A jellemzői eltérőek, de a motivációjuk ugyanaz: pokollá tenni az életünket itt, szülőföldünkön, Izrael földjén. – mondta Bennett.

Izraeli tisztviselők szerint Joe Biden amerikai elnök várhatóan június utolsó két hetében látogat Izraelbe. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója izraeli kollégájával, Ejál Hulatával tárgyalt annak lehetőségéről, hogy találkozót hívjanak össze az amerikai elnök, Naftali Bennett miniszterelnök és az arab vezetők részvételével Izraelben vagy a térség valamelyik országában.
A Biden elnök által vezetett regionális vezetői találkozó, ha sor kerül rá, az amerikai vezetői szerepet és a Közel-Kelet iránti elkötelezettséget szimbolizálná egy olyan időszakban, amikor sok országban az az érzés, hogy az Egyesült Államok fokozatosan kivonul a térségből. Biden elnök április 24-i telefonbeszélgetése során Bennett miniszterelnökkel elfogadta a meghívást a következő hónapokban esedékes izraeli látogatásra, jelentette be hivatalosan a Fehér Ház. Egy vezető izraeli tisztviselő szerint Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó a telefonhívás másnapján találkozott amerikai kollégájával, Jake Sullivan-nel a Fehér Házban, és megbeszélte vele a tervezett látogatás részleteit.

Szerda reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részletesen ismertette a hatodik orosz szankciócsomagot, amiről az elkövetkező napokban születik megállapodás az uniós tagállamok vezetői között. Von der Leyen kemény hangot ütött meg sajtótájékoztatóján. A Bucsában és Mariupolban háborús bűnöket elkövető magas rangú orosz katonatiszteknek célozva például azt üzente: „Tudjuk, kik vagytok, ezt nem ússzátok meg”. Elmondta, hogy az új csomag

részeként a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját ki akarják kapcsolni a SWIFT banki átutalási rendszerből. Bejelentette továbbá, hogy három nagy állami tulajdonú orosz műsorszolgáltatót elzárnak az uniós piacoktól, műholdon és interneten keresztül egyaránt, mivel ezek – mint mondta – „Putyin hazugságait erősítő szócsövek”. A legfontosabb bejelentése

egyértelműen az volt, hogy az unió felszámolja az orosz olajtól való függőségét: Az orosz olajat fokozatosan fogják kivonni az európai forgalomból, rendezett módon, mondta a bizottsági elnök – konkrétabban ez azt jelenti, hogy igyekeznek alternatív ellátási útvonalakat biztosítani a tagállamok részére, mindezt úgy, hogy lehetőség szerint minimalizálják a globális piacra gyakorolt hatást. A nyersolajat hat hónapon belül, a finomított termékeket pedig 2022 végéig vezeti ki.

A Kreml azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Kisida Fumio japán kormányfő és további 62 japán állampolgár belépjen Oroszország területére. Az intézkedés az ukrajnai háború miatt hozott japán szankciókra adott válasz. Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében azt kifogásolta, hogy Kisida kormánya „példátlan oroszellenes kampányt” folytat, és fenyegeti, illetve rágalmazza Oroszországot. Tokió tevékenysége tönkreteszi a „jószomszédi viszonyt”, károkat okoz az orosz gazdaságnak, illetve rontja az Oroszországról alkotott képet – tette hozzá a tárca. Az orosz feketelistán Hajasi Josimasza japán külügyminiszter, parlamenti képviselők, médiamogulok és újságírók is szerepelnek.

Gazdaság:

Magyarország és Üzbegisztán együttműködési programot indít a nukleáris energia, a vízgazdálkodás és mezőgazdaság, valamint a határvédelem területén, ami lehetőségeket nyit a magyar cégek számára a gyorsan fejlődő közép-ázsiai országban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Taskentben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott, hogy hatalmas fejlesztések zajlanak Üzbegisztánban, ezek többsége ráadásul olyan ágazatokban, amelyekben a magyar technológiák a világ élvonalában vannak. „Ezért széles körű együttműködési program indul, amely megnyitja a lehetőséget a versenyképes magyar vállalatok számára, hogy a rendkívül gyorsan növekedő üzbég piacon érjenek el sikereket” – közölte. Tájékoztatása szerint az egyik fő terület a nukleáris energia: az Üzbegisztánban tervezett újabb erőmű magyar hűtési technológiával épülhet meg egy 300-400 millió eurós projekt keretében. Emellett Magyarországon képezhetnek üzbég nukleáris szakembereket, amit az is elősegít, hogy az eddigi 100 helyett 170 ösztöndíjas helyet fognak biztosítani üzbég diákok számára a magyar felsőoktatásban.

Időjárás:

Csütörtökön az eddigiekhez hasonlóan alakul időjárásunk. A délelőtti eseménytelenebb, változóan felhős-napos időt követően, délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből északon nagyobb, másutt kisebb eséllyel fordulhatnak elő szórványos záporesők, valamint zivatarok. A szél továbbra is csak zivatar környezetében lehet élénk, erős. A hőmérséklet csütörtök reggel +6 – +12,

csütörtök délután +22 – +26, fok körül alakul.