Orbán Viktort a Vatikánban fogadta Ferenc pápa. Meghalt Markó Iván.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.22.-reggelén

Orbán Viktort a Vatikánban fogadta Ferenc pápa. Meghalt Markó Iván.

 

 

 

 

 

 

Csütörtök reggel kiújultak az összecsapások a palesztin zavargók és az izraeli rendőrök között a Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyen.

 

 

 

Elrendelte a mariupoli Azovsztal acélmű tervezett ostromának leállítását csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belföldi hírek:

A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára, a Vatikánra és a Szentatyára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, miután csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa. A kormányfő – akinek a választások utáni első hivatalos útja Rómába vezetett – hozzátette: „nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként. Kiemelte: ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen. Orbán Viktor kérdésre válaszolta közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra a következő év során, amire – mint mondta – „biztatóan pozitív választ” kapott. A kormányfő szerint szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb – 640 ezer – menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak és most valószínűleg Magyarországon tudják majd folytatni tanulmányaikat. Orbán Viktor úgy vélte: a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés pedig a családok tekintetében alakult ki. „Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy a korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” – fogalmazott Orbán Viktor.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt. A Heti Tv legelőször arra volt kíváncsi, Orbán Viktor vatikáni látogatása kapcsán, hogy a kormány tervezi-e a Vatikáni Szerződés módosítását. A miniszter válaszában elmondta, csak akkor lehet szó bármiféle módosításról, ha ezt a másik fél kezdeményezi. Emlékeztetett arra is, hogy ezt a megállapodást annak idején a Horn Gyula vezette szocialista kormány írta alá, azt annak idején a Fidesz is támogatta, azzal a kitétellel, hogy a szerződést követően az

összes többi történelmi egyházzal is szükség van egy ilyen megállapodásra. Ezeket már 1998-ban az akkori Fidesz kormány kötötte meg. Kijelentette azt is a politikus, hogy a Vatikáni Szerződés egy jó megállapodás, ez biztosítja a katolikus egyház működését, ahogy az ezt követő szerződések az összes többi történelmi egyházét. A Heti Tv kíváncsi volt arra is, hogy tervezi-e a kormányfő még akár az új parlament megalakulása előtt, hogy egyeztessen az ellenzéki pártok frakcióvezetőivel. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy most elsősorban az a feladata a pártoknak, hogy az új országgyűlés megalakulása után megalakítsák saját frakcióikat, megválasszák annak vezetőit, és így ennek megfelelően kezdjék meg a munkát.

 

Életének 75. évében meghalt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató. Budapesten, az Állami Balett Intézetben végzett 1967-ben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának, A XX. század balettjének volt vezető szólistája. A halálhírre a Győri Balett elsötétítette a Facebookon a borítóképét, és Az igazság pillanata című táncjáték egyik jelenetével búcsúzik a legendás balettművésztől.Sokáig külföldön dolgozott, majd 1979-ben hazatért, és megalakította a Győri Balettet, 1991-ig annak igazgatója volt.1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa volt. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydney-ben volt vendégkoreográfus. 1996-ban hozta létre a Magyar Fesztivál Balettet. 1981-ben Érdemes Művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007-ben ítélték oda. Ebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008- ban Prima Primissima díjjal jutalmazták. Markó iván többször volt vendége televíziónknak, ezekben a napokban a vele készült felvételekkel emlékezünk a kimagasló művészre.

Külföldi hírek:

Csütörtök reggel kiújultak az összecsapások a palesztin zavargók és az izraeli rendőrök között a Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyen, jelentette a Ynet hírportál. A biztonsági erők behatoltak az al-Aksza mecset területére, és tömegoszlató eszközöket alkalmaztak, derült ki a videófelvételekből. Az izraeli erők állítólag gumilövedékeket és könnygázt vetettek be, miközben a zavargók petárdákkal és kövekkel dobálták őket. A Vörös Félhold szerint 20 palesztin megsebesült az összecsapásokban. Az egyik videón látható, hogy a biztonsági erők megpróbálják a mecset belsejében elszigetelni a zavargókat. ,,Ahogyan az elmúlt napokban, ma reggel is a Fadzsr ima végén több tucat törvénysértő és álarcos férfi lázadásban vett részt, és súlyos erőszakkal zavarta a rendet a Templom-hegyen” – mondta a jeruzsálemi rendőrség szóvivője.

Legalább tízen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy robbanásban, amely egy síita mecsetben történt az észak-afganisztáni Mazar-e-Sarífban csütörtökön – mondta el a tartományi egészségügyi vezető, Nadzsíbullah Tavana. Egyes hírforrások 32, míg mások 40 sebesültről tudnak. A szintén észak-afganisztáni Kunduzban is robbanás történt: itt tizenegyen vesztették életüket vagy sebesültek meg egy helyi egészségügyi tisztségviselő szerint. Jelezte: az áldozatok száma emelkedhet. A fővárosban, Kabulban út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel csütörtökön, megsebesítve két gyereket. A robbanószerkezetet egy síiták lakta környéken helyezték el. A merényletek elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett, de a hatóságok az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi ágát, az Iszlám Állam – Horászánt sejtik az akciók mögött.

Elrendelte a mariupoli Azovsztal acélmű tervezett ostromának leállítását csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin egyúttal parancsot adott az üzemben bekerített ukrán erők blokkolására. „Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert tévékamrák előtt. Az ostrom Putyin megindításának lemondását megelőzően Sojgu arról beszélt, hogy a gyár birtokbavételéhez még három-négy napra lesz szükség. Az elnök azt hangoztatta, hogy a létesítményt megostromolni „nem célszerű”. Az Azovsztal megostromlásának lemondása mellett Putyin utasítást adott rá, hogy az üzem védőinek ismételten ajánlják fel a fegyverletétel lehetőségét, szavatolva számukra az életben maradást és a fogságban a vonatkozó konvenció szerinti emberséges bánásmódot. Putyin gratulált Sojgunak ahogy fogalmazott Mariupol „felszabadításához” , és elrendelte a harcokban érdemeket szerzett katonák kitüntetését.

A kínai UnionPay fizetési rendszer megszűnteti az együttműködést a Sberbankkal, ezért nem bocsátja ki a kártyáit. Az RBC szerint különböző forrásokra hivatkozva a UnionPay attól tart, hogy a szankciók hatálya alá eső nagy orosz bankokkal való együttműködésnek súlyos következményei lehetnek. A banki dolgozók zárt ülésen értesültek a kínai fizetési rendszer döntéséről. Jelenleg tíz bank bocsát ki UnionPay kártyákat. A szankciók bevezetése után megtízszereződött rájuk a kereslet: a kibocsátási mennyiség 50 ezerről 500 ezer darabra nőtt. A népszerűséggel párhuzamosan azonban a kártyák kibocsátásának és a rendszer karbantartásának költségei is megnőtek. A UnionPay kártyák a cég szerint 180 országban működnek, köztük az Egyesült Államokban és az EU-ban is. Az orosz tulajdonosok azonban arra panaszkodnak, hogy nem mindenhol fogadják el őket fizetésre, az USA-ban és Izraelben a legrosszabb a helyzet. Sőt, Izraelben minden orosz bank által kibocsátott kártya leállt.

Az Európai Unió 20 millió euró (mintegy 7,4 milliárd forint) segélyt juttat Libanonnak az ukrajnai orosz háború miatt romló humanitárius helyzet kezelésére – közölte az uniós bizottság csütörtökön. Az Európai Bizottság közleménye szerint az uniós

segélyre azért van szükség, mert az ukrajnai háború miatt jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak Libanonban, továbbá élelmiszerválság alakulhat ki, mivel az elfogyasztott búza 96 százalékát a közel-keleti ország Oroszországból és Ukrajnából importálja. A finanszírozás a kiszolgáltatott libanoni embereket, valamint az országban élő menekülteket célozza – írták.

Gazdasági hír:

Jelentős drágulás várható a Balatonon a tavalyi évhez képest. Az éttermekben 25-30 százalékos emelkedésre kell számítani, a szálláshelyek pedig akár 10-15 százalékkal is drágulhatnak. Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke akkor elmondta: ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Majd hozzátette, hogy nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok is drágulnak, valamint a közüzemi díjak is emelkednek. A balatoni vendéglátásnak a szakmunkás-minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez. A STRANDOKON A LEGOLCSÓBB HELYEN SEM LESZ OLCSÓBB A SIMA LÁNGOS EZER FORINTNÁL. Egy, a lapnak nyilatkozó árus szerint a parti büfékben 1300 forint lesz a sima lángos idei átlagára.

Időjárás:

Ma erősen felhős, borongós idő várható sokfelé esővel, helyenként jelentős esővel Este heves zivatarok sincsenek kizárva, de éjszakára mindenütt megszűnik az eső. A hőmérséklet jellemzően 8 – 20 fok körül alakul.