Tel Avivban egy terrortámadás során, két személy meghalt, négy állapota válságos

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.06. reggelén 

Csütörtökön délután az utolsó külképviseleti urna is megérkezett a Nemzeti Választási Irodához .

Két személy meghalt, négy állapota válságos, kettő közepesen súlyos-súlyos és további kettő könnyű sérüléseket szenvedett csütörtök este Tel Avivban egy fegyveres terrortámadás során.

A NATO fenntartja és a megerősíti Ukrajnának nyújtott támogatását rövid- és hosszú távon egyaránt, hogy Kijev meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben.

Oroszország Donbász térségében várható offenzívája a második világháborút fogja idézni – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben.

Belföldi hírek:

Csütörtökön délután az utolsó külképviseleti urna is megérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a Hanoiból érkező urna 36 voksot tartalmaz. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén megtekintette a visszaérkezett urnát és urnazáró címkéket, és a tagok meggyőződtek arról, hogy azok sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnában lévő voksokat összeszámlálják. A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak, 97 országban 145 külképviseleten. Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a voksolást. A külképviseleti névjegyzékben 65 480-an szerepeltek, közülük 57 623-an el is mentek szavazni. A külképviseletekről érkezett urnákat az NVI munkatársai bontják fel, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután – az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt – eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben. A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai hátterének köszönhetően a kormány időben tudott döntéseket hozni a koronavírus-járványban, ez a magyarázata, hogy Magyarország le tudta törni a járvány minden egyes fázisát –

erről az emberi erőforrások minisztere beszélt csütörtökön Budapesten, mielőtt miniszteri elismerő okleveleket adott át az NNK munkatársainak. Kásler Miklós azt mondta, a tisztiorvosi szolgálat rendkívüli tradícióval bír a magyar egészségügyben, munkája évszázadokra nyúlik vissza. Ez a testület helyt tud állni a jövőben is, aminek materiális viszonyait igyekeznek kialakítani, „de nem a vasbeton, az eszköz és a műszer számít kizárólag, hanem az ott dolgozó emberek motivációja, felkészültsége, viszonyulása szakmájukhoz és a betegségekhez” – hangoztatta a miniszter. A miniszter kiemelte, a kitüntetettek a legmagasabb szinten helytálltak, „az elismeréssel pedig csak jelképesen lehet kifejezni azt az értéket, amit képviselnek”. A Miniszteri elismerő oklevelet tízenöten vehették át Kásler Miklós minisztertől és Müller Cecília országos tisztifőorvostól.

Az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást Kelet-Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet – közölte a karitatív szervezet. Azt írták, hogy a frontvonal térségében ostromlott ukrán nagyvárosok lakói közül sokan menekültek a kelet- ukrajnai Zaporizzsjába és Dnyipropetrovszkba. Nagyrészt azok jöttek ide, akik ismerős híján nem tudtak külföldre utazni, vagy még Ukrajna nyugati felébe sem jutottak el eddig – tették hozzá. Úgy folytatták, a Santis Alapítvány a zaporizzsjai területen 300 élelmiszercsomagot állított össze az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásából március végén, majd újabb 300 élelmiszercsomagot juttattak el április első hétvégéjén ezúttal Polohy, Gulya Polya és Zaporizzsja városokban élők számára. Jelenleg további 600 élelmiszer és 600 higiénés csomag összeállítását kezdték meg – fűzték hozzá.

Külföldi hírek:

Két személy meghalt, négy állapota válságos, kettő közepesen súlyos-súlyos és további kettő könnyű sérüléseket szenvedett csütörtök este Tel Avivban egy fegyveres terrortámadás során a Dizengoff utcában, közölte az izraeli média. A rendőrség szóvivője a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, a becslések szerint két terroristáról van szó, és jelenleg hajtóvadászat folyik ellenük.

A média szerint a terrorista vagy terroristák tüzet nyitottak az egyik kiülős bár vendégeire és a gyalogosokra, majd elmenekültek a helyszínről.

Nir Orbach, Naftali Bennett miniszterelnök Jamina pártjának képviselője ultimátumot intézett a miniszterelnökhöz a koalíció telepekre vonatkozó politikája miatt, miközben az ellenzék fokozta a nyomást a törékeny koalíció jobboldali tagjainak átcsábítása érdekében. A médiának nyilatkozó politikai forrás szerint a három törvényhozó ,,sok ajánlatot kapott”, miután Idit Szilman, a koalíció elnöke szerdán váratlanul

bejelentette távozását, megfosztva a koalíciót a minimális többségétől és egyúttal megnövelve az ellenzék esélyeit egy alternatív kormány létrehozására.. Nir Orbach, az ellenzék kampányának egyik fő célpontja, ultimátumot adott Bennettnek, kijelentve, hogy a koalíciónak több ,,jobboldali lépést” kell előmozdítania. Ezek közé tartozik a kormány azon tervének visszavonása, hogy töröljék a jesiva diákok családi lakhatási támogatását; a tervezési bizottság összehívása 4000 új lakás építési terveinek jóváhagyására Júdea és Szamáriában; valamint az illegális települési előőrsök elektromos hálózatra történő csatlakoztatása. „Ezen kérdések megoldása nélkül nem maradhatok a koalícióban”.

A NATO fenntartja és a megerősíti Ukrajnának nyújtott támogatását rövid- és hosszú távon egyaránt, hogy Kijev meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően. Sajtótájékoztatóján Stoltenberg közölte, a NATO a humanitárius segítségen felül kibertámadás, illetve vegyi és biológiai fenyegetések elleni védekezéshez biztosít eszközöket Ukrajna számára. Tájékoztatása szerint a tagállamok külügyminiszterei egyértettek abban, hogy a NATO új stratégiai koncepciójának foglalkoznia kell a szövetség és Oroszország jövőbeli kapcsolatával, valamint abban, hogy „további nyomást kell helyezni Oroszországra, hogy felhagyjon az értelmetlen háborúval”.

Oroszország Donbász térségében várható offenzívája, nagyszabású hadműveleteivel, harckocsik, repülőgépek és páncélozott járművek ezreivel a második világháborút fogja idézni – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően. Dmitro Kuleba sajtótájékoztatóján arra szólította fel a NATO-t, hogy biztosítson több fegyvert Ukrajnának, és segítsen a háború sújtotta országának megakadályozni Oroszország további atrocitásait. Ha a Nyugat napokon belül nem nyújt segítséget Ukrajnának, túl késő lesz – húzta alá. „Vagy most kapunk segítséget, és most napokról beszélek, nem hetekről, vagy a segítség túl későn érkezik és sokan meg fognak halni” – fogalmazott az ukrán külügyminiszter. Hangsúlyozta: párbeszédre van szükség Oroszországgal a háború megállítása érdekében. A tárgyalások kimenetelét azonban a csatatéren történtek és a szankciók határozzák meg – szögezte le. Kérdésre válaszolva közölte, hajlandó találkozni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, ha – mint fogalmazott – „ez segít megállítani a háborút”. Véleménye szerint azonban orosz kollégája inkább „blokkolni akarja” a tárgyalásokat, mint segíteni. „Minden egyes megjegyzés, amelyet Lavrov tesz, aláássa és blokkolja a tárgyalásokat” – fogalmazott.

Nagy pontosságú rakétacsapások semmisítettek meg Harkiv régióban egy újabb üzemanyagbázist, amely az ukrán hadsereg ellátására szolgált. Ezenkívül a rakéták megsemmisítették a nyugati országok által az ukrán fegyveres erők ellátására szállított felszerelések és fegyverek felhalmozását is. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője ezt tájékoztatón mondta. „Nagy pontosságú, a levegőből indított rakéták a Harkivi területen megsemmisítettek egy üzemanyagbázist Csugujev település közelében, ahonnan az ukrán csapatok felszerelésének üzemanyag-ellátása történt. Ezenkívül a Harkivi területen található

Lozovaya vasútállomáson megsemmisítették az ukrán fegyveres erők számára szállított, külföldi gyártmányú katonai felszerelések és fegyverek felhalmozását” – mondta a tábornok. Ukrajna összesen 34 katonai létesítményét semmisítette meg az újabb csapásokban az orosz légierő.

 

Ma borongós idő lesz, szórványosan kisebb esőkkel. A nap túlnyomó részén inkább csak északon fúj élénk NY-ias szél.

Este egyre többfelé kell számítani esőre, országszerte megerősödik a D-i, DNY-i szél. Lehűl a levegő.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 18 fok között alakul.